Akutni pankreatitis (upala pankreasa)

Pankreas je žlezda iznad želuca, pored tankog creva. Pakreatitis nastaje usled upale pankreasa (gušterače) tako što enzimi za varenje napadnu pankreas pre nego odu u tanko crevo.
Postoje dve vreste pankreatitisa: akutni i hronični.
Akutni pankreatitis nastaje kada enzimi počinju da vrše autodigestiju pankreasa, odnosno razaranje ove žlezde. Bolest se uz adekvatnu terapiju sanira, a funkcija pankreasa posle izvesnog vremena vraća u normalu.
Incidenca pankreatitisa se razlikuje u različitim zemljama. U SAD uglavnom zavisi od konzumiranja alkoholnih pića, a u Engleskoj od postojanja kamenčića u žučnim putevima i samoj žučnoj kesi.

Zašto nastaje akutni pankreatitis?

Za nastanak akutnog pankreatitisa mogu biti odgovorni mnogi faktori, poput:
 • konzumacije alkoholnih pića,
 • bolesti žučnih puteva,
 • postoperativna stanja,
 • metabolički poremećaji,
 • infekcije,
 • pankreatitis izazvan lekovima.
Mehanizmi kojima različiti faktori započinju zapaljenje pankreasa nisu identifikovani.

Klinička slika - simptomi

Abdominalni bol je glavni simptom akutnog pankreatitisa.
Bol je oštar po intenzitetu, stalan i širi se u vidu pojasa. Bol je često intenzivniji u ležećem položaju i bolesnicima je lakše kada sede i pognu se napred. Osim toga vrlo često se javljaju mučnina, povraćanje, nadutost trbuha, slabost, znojenje, uznemirenost. Bol se može pogoršati nakon uzimanja alkohola može se pogoršati kada se jede ili pije naročito masna hrana ili hrana sa visokim sadržajem masti. Tada se javlja u roku od nekoliko minuta nakon obroka.
Upala pankreasa

Laboratorijski nalaz

Dijagnoza akutnog pankreatitisa se najčešće postavlja na osnovu vrednosti amilaze u krvi. Vrednost serumske amilaze tri puta veća od normalne praktično potvrđuje dijagnozu.

Lečenje

Kod većine bolesnika bolest brzo prolazi, obično posle 3 - 7 dana nakon što je započeta terapija. Lečenje se sastoji pre svega na unosu velike količine tečnosti u organizam, ublažavanje boli uz pomoć lekova protiv bolova i sprečavanje unosa hrane i tečnosti na usta čime se ograničava aktivnost gušterače. Dijeta se počinje 3 - 6 dana od bolesti.  Bolesnik sa teškim oblikom pankreatitisa obično zahteva davanje velikih količina tečnosti i posebnu pažnju, zbog mogućih teških komplikacija.

Prognoza

Kod većine bolesnika simptomi se povlače u roku od 7 dana, ali u nekim slučajevima se razvijaju komplikacije koje mogu ugroziti život pacijenta. Akutni napadi upale mogu se ponovno javiti.

Prevencija

Lekari savetuju higijensko - dijetetski režim uz povećan unos voća i povrća i namirnica ne životinjskog porekla. Takođe se savetuje i prestanak konzumacije alkohilnih pića.
Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 10

 1. Narcisa 15.08.2022

  Ja i 3 lekar sumljaju na upalu pankreasa akutno i visok holesterol iznad je normale glikemija i gama GTT isto secer hemoglobin 18 a trigliceriti blizu normale LDH je 4.72 od holesterola je ukupnog 7.24 i eritrociti uvecani i bakterija u urinu a MCM iznad normale i imam simptome u ledja i ruke sake prsti i rame boli u sredinu ka pupku i upala zatenje i znojenje vec odmarta a januar nemam funkciju levog janjnika i vena vise janika bol u preponi kao uz to muka kisemina manje gorusica vise a uz to bol u trbuhu i izdutost stalna i kao i kad manje kad mokrim i retka stolica svetlije i braon tamnije boje i nocu na dva tri dana stolica a nemogu i kao mrvo je krenulo mrsavljenje za kratko vreme za do tri meseca sa 56 na 46kg od januar do mart i sad to je sem imam i gasovi bol ispod desnog rebra kao i glavobolje i posto bolujem od neuroloske bolesti pilaam do ad pheno barbiton mala doza dal i to uzrok kao ima 1.8 2 puta 1 tezi napad iznenadni trzanje ukocenost izgubljenodt dvolik slike i malaksalost umor a i muka na povracanje nemogu i glavobolja u desnoj dtrani potiljak i stalni bol u trbuh samo uvece ne kad legnem na bok nema u ledja i trbuh manji bol a kad legnem na ledja bol u ledja i tr buh z nojenje upala i stres kao i vene na ruke iiznad dlana kad dignem teze zile izbiju a i vezano za pankreas nemam bilirubin mane al ukupan blizu normale i taj jajnik funkciju nemam.od prosle godine novembra a za dva meseca bit 5godina menopauze i to utice slabo pusim 13cigareta mada nesmem i nepijem.alkohol mrzim a ni neke lekove alergicna na penicilin i nemam od simtoma pankreasa zutilo zute beonjace krv na kozi osip i svetlu stolici i tamnu imam poremecaj proliv i tvrdja je kad kako nadan 1 ili 2put a i nemam jos povracanje to kad naidje i kiselina ilezije a imam i stucavicu menormalnu uz to ilikad gladna ili nisam dal je to upala pankreasa ili zeludac sta.neznam i strah bojazan imam hocu znati i hvala odgovorite.


 2. RAKOVIC DEJAN 05.02.2022

  Kako i na koji način da žaleći taj bol unutar tela ispod dijafragme između organa želudac pankreas jetre


 3. Vesna Kolarski 23.01.2022

  Imam bol u gornjem drlu stomaka u sredini, masan mi je pankreas , sta popiti od lekova da smanjim bol


 4. Akutna upala pankreasa 01.04.2018

  Poštovani, hvala vam na ovako profesionalno napisanom tekstu. Među našim narodom je sve više i više obolelih od ove bolesti. 


 5. Nenad Pavlovic 11.05.2013

  Akutni pankreatitis pre dva meseca. Na prijemu s amilaza 905, amilaza u urinu 26, 000. Pri otpustu s amilaza 64. Crp 173. Nakon mesec dana: crp 13 mg/l, s amilaza 69, pankreasna amilaza 46, nakon dva meseca crp 1. 5 mg/l, s amilaza 93, pankreasna amilaza 29. 4 a lipaza 20. Sve ostale analzie u preporucenom opsegu. Dijeta: za bolesti pankreasa, ne jedem uopste 'hranu koju treba izbegavati' moj gastroenterolog kaze da mogu sve da jedem osim praseceg/svinjskog mesa, ljutih papricica i jaja (kuvana, przena) pa cak i da popijem kafu i casu vina!? Pitanje: koliko dugo treba da budem na ovoj dijeti? Da li je przena hrana zauvek zabranjena? Cokolada? Sladoled? Vino? Molim savet.


 6. Sasa Milosevic 03.06.2010

  Komplikacije akutnog pankreatitisa mogu biti veoma ozbiljne: hipovolemijski sok, akutna bubrezna insuficijencija, akutni respiratorni distres sindrom. . .


 7. Sanja iz Banja Luke 06.04.2010

  Dijete od tri godine boluje od upale pankreasa. Molim za savjete u ishrani.


 8. Stan 27.01.2010

  Imam povremene kratkotrajne bolove u stomaku i na levoj i na desnoj strani a takodje mi se cesto desava da naglo ogladnim kao da danima nisam nista jeo (iako sam jeo pre sat vremena) i pocnem da se tresem i sve dok ne pojedem obilan obrok ne mogu da se smirim. Lekari su mi rekli da mi trenutno pada secer i da pojedem nesto slatko ali merio sam secer u tom momentu i odlican je. Pitanje glasi: da li je to pankreas?


 9. ilija 12.11.2009

  Zabranjen je bilo kakav onus i tecnosti i hrane per os i tecnost se nadoknadjuje parenteralno. Morfin se ne daje u terapiji bolova jer dovodi do stenoze odjevog sfinktera :)


 10. Danka Drndarevic 13.10.2009

  Napisite mi nesto o povredama pankreasa.


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde