Povišene amilaze u krvi

Alfa amilaza je enzim male molekularne mase. Po mestu delovanja spada u enzime digestivnih sokova. Alfa amilaza katalizuje hidrolizu alfa 1,4-glikozidne veze u molekulu polisaharida stvarajući maltozu i glukozu iz amiloze. Iz amilopektina i glikogena nastaju osim maltoze, glukoze i dekstrini jer enzim ne deluje na 1,6 glikozidne veze.
amilaze1

Gde se proizvodi enzim alfa amilaza?

U većim količinama amilaza se sintetiše u pankreasnim acinusima, a nešto manjim delom u pljuvačnim žlezdama. Ima je i u drugim organima, ali u mnogo manjoj meri. Amilaza se izlučuje pankreasnim sokom u duodenum; jedan deo prelazi u ekstracelularnu tečnost te tako dospeva i u cirkulaciju odakle se izlučuje glomerularnom filtracijom u mokraću.

Koja je funkcija alfa amilaze?

amilaze2

Amilaza u svom molekulu sadrži jon kalcijuma, koji stabilizuje sam enzim. Joni hlora aktiviraju amilazu. Amilaza učestvuje u hidrolizi polisaharida na 1-4 vezama oslobađajući pri tome disaharide i glukozu. U serumu se nalaze dva izoenzima: amilaza tipa P iz pankreasa i amilaza tipa S iz pljuvačnih žlezda.
Oba tipa izoenzima amilaze dospevaju u plazmu s mesta sinteze. U mokraći, u koju dospeva filtracijom kroz glomerularnu membranu, amilaza se nalazi u malim količinama i zato pokazuje nisku katalitičku aktivnost.

Zašto se u laboratorijskim analizama traži ovaj parametar?


U metodama za određivanje katalitičke koncentracije amilaze u serumu i mokraći koriste se prirodni (skrob, amiloza) ili veštački supstrati (p-nitrofenilni i hlor-p-nitrofenilni maltozidi). U metodama sa prirodnim supstratom moguće je odrediti katalitičku koncentraciju enzima na osnovu: razlika u obojenosti kompleksa skrob-jod pre i posle delovanja enzima, smanjenja zamućenosti smese skroba i ispitivanog biološkog uzorka i određivanja reduktivnih materija nastalih delovanjem enzima.
Određivanje katalitičke koncentracije alfa amilaze koristi se u dijagnostici i praćenju uspeha u terapiji akutnog pankreatitisa i za otkrivanje zapaljenjskih procesa pljuvačnih žlezda.
Za razliku od navedenih metoda, danas se jedino koristi metoda u kojoj je na skrob, amilozu ili amilopektin vezana boja koja se oslobađa delovanjem amilaze. Nakon centrifugiranja, oslobođena boja se meri fotometrijski.

Alfa amilaza - normalne vrednosti

S-alfa amilaza – normalne vrednosti: 28 - 100 IJ/I
U-alfa amilaza – normalne vrednosti: - 0 - 450 IJ/I

Kod kojih bolesti su vrednosti alfa amilaze van granica normale?


Kod akutnog pankreatitisa,  amilaza raste 5-6 sati nakon vidljivih simptoma i ostaje povišena 2-5 dana. Vrednosti amilaze u mokraći proporcionalne su onima u serumu. Isti je i dijagnostički značaj.
Amilaza je povišena u serumu obolelih od bolesti pankreasa (akutni pankreatitis, tumori) i kod bolesti pljuvačnih žlezda (mumps), a može biti povišena i kod bolesti bilijarnog trakta (holecistitis, holangitis, holelitijaza), perforacije čira na želucu, intestinalnoj opstrukciji (ileus), uremiji i u postoperativnim stanjima.
Snižene vrednosti amilaze mogu se naći kod uznapredovale cistične fibroze, ozbiljnog oštećenja jetre i pankreatektomije.
Pogledajte sva pitanja i odgovore u vezi sa digestivnim sistemom.
Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 9

 1. Radivoje 19.05.2021

  Imao sam jake bolove u stomsku i uradio sam nalaz "u" alfa amilsze koji mi je normalan a "s" amilza je 374 . Posle kotiscenja "controlok 4pmg" i " fomela 500mg", apeti se vratio bolovi u stomaku su blazi . Posle druge kontrole analize "s" alfa amilaza je naglo skocila na 895. Poxle urzdjenog ultra zvuka pankreasa . Molim vas za vase misljenje. (Srcani sam bolesnik a sto se tice krestina u zadnje dve godine je od 150 do 220 ) hvala na razumevanju pozdrav


 2. Predrag 19.03.2021

  Biohemijskim nalazom mi je utvrđeno da je alfa amilaza 101. Granica je 100. Pored toga nešto malo uvećani Eritrociti 5.75 a granica je 5,72. Sve to sam radio jer sam imao jake bolove u stomaku. Pritom negativan sam na kovid. Pored toga svega imam uvećan CRP i to 26.2 Doktorka mi je rekla da imam upalu pankreasa i dala mi antibiotik Tridox da pijem. U suštini bol se umanji. Još je prisutan ali dosta manji. Imao sam i nisku temperaturu koja je nestala pa se danas ponovo javila na kratko. Možete mi reći Vaše mišljenje o svemu što sam izneo


 3. GROZDANIĆ BILJANA 25.02.2021

  Kod sina je ALFA AMILAZA 96 a na nalazu piše granična vrednost do 90 sve ostalo što je vadio je savršeno .Šta to znači?


 4. GROZDANIĆ BILJANA 25.02.2021

  Kod sina je ALFA AMILAZA 96 a na nalazu piše granična vrednost do 90 sve ostalo što je vadio je savršeno .Šta to znači?


 5. Gordana feb 2021. 25.02.2021

  Imam veoma povisene Amilaze tj 191,0 a 2017 sam imala 154 Kom lekaru treba da se obratim s obzirom da imam u porodici istoriju bolesti, baka je umrla od raka na pankreasu


 6. Predrag 24.02.2021

  Zbog pada imuniteta, alergija i povremenih bolova u stomaku, otisao sam lekaru. Analiza krivi pokazala je uvecanju amilazu - 210. Ostali rezultati su u redu. Da li je to enormno uvecanje i do koliko moze ici?


 7. Dragisa 23.02.2021

  U l.analizama imam povisene vrednosti alminaze dozvoljene su do 100 a kod mene je 200 dali treba zapoceti lecenje sobzirom da imam hr.bolest bubrega peti stepen i kreiranu av fistulu znaci da sam pred dijalizni


 8. Snezana Milicevic 26.09.2016

  U krvi mi je nađena amilaza 134 (ref. Vrednost: 24) u urinu nisu nadjene amilaze (makroamilazemija?). Sta mi mozete reći u vezi s ovim nalazima? Hvala na odgovoru.


 9. Ignjat 25.09.2011

  Hvala! Pomogli ste mi da napisem referat o amilazi: )


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde