Povišen gama glutamil transferaza (GGT)

Gama glutamil transferaza je parametar koji se određuje laboratorijskom analizom krvi, i dobar je pokazatelj funkcije jetre.

Šta je tačno GGT i koja je njegova funkcija?

Najviše GGT-a ima u bubregu, prostati, jetri, epitelu tankog creva i mozgu, nalazi se na mestima intenzivne apsorpcije aminokiselina. GGT je veoma osetljiv indikator za oboljenja jetre, mada je prisutan i u pankreasu i bubrezima.GGT je membranski enzim iz grupe peptidaza koji katalizuje prenos hidrolizom oslobođenog ostatka glutaminske kiseline na neku aminokiselinu ili peptid. Takođe je uključen u metabolizam glutationa.  U organizmu se javlja pretežno vezan na ćelijske membrane.

Šta nam govore povišene vrednosti GGT?

Porast katalitičke koncentracije GGT je najosetljiviji pokazatelj oštećenja jetre, a naročito je izražen ako su oštećenja uzrokovana alkoholom. Dobar je pokazatelj u diferencijalnoj dijagnostici hepatocelularne i opstruktivne žutice.
Aktivnost je povišena kod ciroze jetre, akutnog virusnog hepatitisa, hroničnog hepatitisa, pankreatitisa, infarkta miokarda, postojanja opstrukcije u žučnim putevima, primarnih ili metastatskih tumora jetre, oštećenja jetre izazvanog alkoholizmom, dekompenzovane srčane bolesti i zloćudnog tumora pankreasa.

Budući da se povišen nivo GGT-a nalazi kod bolesnika sa alkoholnom cirozom jetre, i kod  ljudi koji su teški alkoholičari, GGT je značajan u otkrivanju alkoholizma, alkoholnih oštećenja jetre i praćenju alkoholne apstinencije.
 
Snižene kliničke vrednosti nisu klinički značajne.
Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 27

  1. Marijana 13.06.2021

    Imam povećan Alt 40, ggt 70... Uzv u redu. Sto mi činiti.


  2. Srđan 06.05.2021

    Imam povećan GGT na 77.Ne pijem, nepušać sam,ali pijem oko litar pepsi kole dnevno.Koliko sam shvatio jetra mi je "masna"...Koliko je ovo opano i šta treba da radim da bih GGT sveo na optimalan nivo.Da napomenem da imam 57 godina i da ne pijem ikakve lekove...Hvala.


  3. Milutin 23.04.2021

    Poštovanje,imam alt 124,ast 260,gama 790...jel opasno?


  4. branislav milanovic 15.04.2021

    alt 58 ast 126 ggt1518 pijem


  5. Suzana Živančević 13.04.2021

    Ukoliko je povišen GGT 130, sedinentacija, a ostali parametri jetre u normalnim vrednostima koje dodatne analize treba obaviti.


  6. Petar 11.03.2021

    Ast 59,alt 409,gama 445,holesterol 9.triglicerifi 4.5,neko slicno iskustvo rezultate sta dalje


  7. Mlađan Đorđević 19.02.2021

    Imam yGT 82 a gornja granica je 49 na šta upućuje ?🤔 Hvala unapred


  8. Dejan A 21.01.2021

    Postovanje. Ggt mi je 140,a ostale vrednosti su u normali,alt,bili Rubin i ostali paremetri vezani za jetru. Inace koristim lekove za visok pritisak kao i za dijabetes(forxiga,glicada). Ne pijem alkohol,pusim oko 20 cigareta dnevno,imao sam kancer pre 15god.,lecen citostaticima i od tada imam ostecenja jetre ali ovaj rezultat ggt od 140 mi izgleda zabrinjavajuce iako su druge vrednosti vezsne za jetru u granicama normale Holesterol pkvecan 5,8(pre 4 meseca bio 11),trigliceridi 8,4(pre 4 meseca bilo 22). Potreban savet. Hvala


  9. Momo 05.01.2021

    Imam povisen (S) GGT i leukocite na 13 hitno mi treba odgovor sta bi to moglo da znaci. Hvala unaprijed.


  10. Semi 22.12.2020

    Molim vas moj GGT je 75. Od prije deset dana sam u noci imala povracanje i 6 dana dijareju. Pocela sam treci dan piti enerofyryl. U malo blazoj formi. Inace sam diabeticar i hipertonicar. Danasnji nalaz krvi i urina je pokazao da imam visok GGT(75) i da imam limfocite 47,5 Proteini i glukoza u urinu pozitivni Molim vas da mi odgovorite koja mi je dijagnoza ili sta trebam uraditi. Da li je moguce da je nalaz krvi znog Enterofuryl porecen iako nisam pila taj dan prije vadjenja krvi


  11. Jandrija 23.09.2020

    Danas sam dobio nalaz krvi i mokrace; Imam povišen GGT 80 , trigliceridi 245 i mokraćne kiseline 7,30 Alkohol trošim umjereno,volim masniju hranu, trigliceridi su povišeni već ima više od 20 godina.Nisam koristio nikakve lijekove.Da li je zabrinjavajuće,i da li bih trebao izvršiti neke druge preglede ili neke lijekove


  12. Dragisa 01.09.2020

    Šta je s- ygt


  13. Ilinka Jevtović 27.05.2020

    Imam vrlo povišen GGT. Napominjem da sam imala dva infarkta i tri bajpasa. Takođe sam operisala žuč. Unazad godinu dana koristim Insulin 30 jedinica. Može li se GGT kontrolisati i držati u nekoj normali i kako? Hvala.


  14. I 17.03.2020

    Poštovani, već godinu dana su mi povišene transaminaze, 3-5 puta, ggt i više, pre dva meseca stanje se stabilizovalo da bi ponovo vrednosti bile van granica GGT 150 AST 58 ALT 68. Ne pijem alkogol, lečom hipertenziju 25 godina a od skoro insulinsku rezistenciju i hasimoto (hipotireozu). UZ nalaz jetre je bio uredan. Hepatolog je napomenuo u oktrobru da ako se transaminaze ne dovedu u normalu da preporucuje biopsiju. Inače vrlo često osećam mučninu i imam oko 15 kg viška (zadnje dve godine imam 44). Šta preporučujete?


  15. Sreten 23.02.2020

    Gama gt mi je 120 alt 62,AST 39 Iimao sam ifrakt imam povecan holestelor 5,88. Trigleceridi 2,78.od lekova pijem roxera, isave oil plus 


  16. Aleksandar 26.12.2019

    Gama gt mi je 94. a alt 81.. ostalo je sve u redu. Da li je to zabrinjavajuća vrednost? Nabacio sam 6-7 kg viška i ne vodim računa pogotovo poslednja dva meseca o hrani i piću.


  17. Ida Perić 04.08.2016

    Možda bi trebalo da objasnite i neke potencijalne veze sa smanjenim ili povišenim vrednostima nekih drugih parametara koji se odredjuj prilikom analize krvne slike.
    Naravno ovaj komentar se odnosi na slučaj u kome je nalaženje veze smisleno.


  18. ivana327a 24.03.2015

    Pozz. Ja imam visoku gamu. I imam sjogrenov sindrom


  19. beta 23.03.2015

    Poštovani, danas sam digla laboratorijske nalaze ggt 27, ast35, ukupni bilirubin je83! Zabrinula sam se. . Ne pijem, ne pušim na strogoj sam dijeti (op. Karotide) ! Od lekova pijem zorkaptil, corvitol, methyldopu, plavix, eutyrox, nifelat. Bila sam na eho gornjeg abdomena nalaz je blago zamaščenje jetre i pankreasa. Rečeno je da je to zbog dugogodišnjeg koriščenja lekova! Crp 3, 4. . . Hvala na odgovoru. . Srdačan pozdrav!


  20. Nada 18.03.2015

    Ja imam sjogrenov sindrom od zljezda slinovnica. I imam povecanu gamu u krvi i puno proteina.


  21. Nick 24.11.2014

    Poštovani,
    da li GGT može biti povećan zbog upalnog procesa na žucnoj kesi koji je evidentiran CT-om abdomena.


  22. Marija 19.08.2012

    Moj otac ima povećan ggt na 79. Da li možete da mi kažete šta to znači i koliko je opasno?
    Unapred hvala!


  23. Pola 09.08.2012

    Meni je ggt 38, šta to znači? Ostatak nalaza jetrenih proba je u savršenom redu.


  24. Ana 24.05.2012

    Sta znaci kada je ggt 131? Hitno mi treba odgovor


  25. Vladimir W 23.02.2012

    Ggt bez povisenih tranaminaza govori u prilog tome da jetrino tkivo (hepatociti) nije osteceno upalnim procesom, tj. Nekrozom parenhima. Povisena ggt tada moze znaciti ostecenje zucnih puteva (u jetri ili van nje) , kamenom u zucnim putevima ili drugim razlogom zastoja zuci, pocetkom alkoholnog ostecenja jetre (koje je kasnije praceno i povisnim transaminazama!) , hipertireoidizmom, karcinomom jetre, moze nastati i zbog uzimanja nekih lekova, staze krvi u jetri,


  26. B. Terzić 06.10.2010

    Nemam komentar, pitanje: kako proceniti visok gama -gt kod bolesnika sa normalnim transaminazama?


  27. Maja Đuretek 13.08.2010

    Molim vas da mi objasnite gama gt mi je 41, ostali nalazi su ok. Šta bi trebala napraviti da mi se smaji ggt. Ne pijem i imam u prosjeku oko 5 kg viška,
    Hvala


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde