Ishrana Kapha, Pitta i Vata konstitucije

Za svaki tip konstitucije se preporučuje različita vrsta ishrane, koja najviše pogoduje određenoj vatri varenja (Agni). Za mešovite tipove je određivanje namirnica i rasporeda obroka dosta komplikovanije, ali se treba orjentisati prema preovladavajućoj Doshi.

Ishrana Kapha konstitucije

Za Kapha tip nabolje namirnice su artičoka, krastavac, sve vrste kupusa, crni i beli luk, zeleno lisnato povrće, grašak, pasulj.

Od žitarica najviše im odgovaraju zobene pahuljice, ali i heljda, proso, leća. Od voća Kapha tip konzumira južno voće pre svega, ali i jabuke, ribizle i crno grožđe.

Mlečni proizvodi koje konzumiraju bi trebalo da imaju što manji procenat masti, a meso bi trebalo da ograniče na ribu i nemasno crveno meso.

Osobe koje su po konstituciji Kapha tip, mogu doručkovati veoma kasno ili ne moraju ni da doručkuju uopšte.

Ručak ima najviše odgovara kada sadrži gorko povrće i ljute začine. Ne bi trebalo da imaju međuobroke, a i ne bi smeli da jedu kasno uveče.

Ishrana Pitta konstitucije

Za Pitta tip preporučene namirnice su zeleno povrće, krastavac, kupus, kukuruz i različite vrste salata. Od žitarica koriste se pirinač, ječam, zob i pšenica. Takođe, mogu konzumirati i leću, soju i leblebije. Slatkiši su veoma bitni za Pitta tip.

Od voća se preperučuju ananas, slatke bobice, šljive ,ali i sušeno voće. Mlečni proizvodi uglavnom odgvaraju ovom tipu konstitucije, ali sa što manje soli. Od mesa, najviše im odgovara belo  živinsko meso.

Osobama konstitucije Pitta je ujutro neophodan obilan obrok. Preporučuju se žitna kaša, tost sa maslacem i medom i slično. Po ajurvedskoj kuhinji bolje je jesti prepečen hleb.

Pre ručka im je potrebno nešto slatko. Ručak im je takođe obilan i odgovaraju im žitarice, mahunasto povrće i salata kao izvor energije.

Uveče im najviše odogovara korenasto povrće.

Ishrana Vata konstitucije

Namirnice koje se preporučuju za Vata tip jesu šargarepa, bundeva, prazi luk, artičoka, masline, paradajiz i tikvice.

Od voća odgovara im slatko-kiselo i to: kivi, agrumi, grožđe, trešnje. Dobro podnose mlečne proizvode, posebno kisele. Belančevine životinjskog porekla treba da unose u vidu ribe ili živinskog mesa, ali u manjim količinama. Šećer se preporučuje takođe u manjim količinama.

Što se tiče rasporeda dnevnih obroka, Vata tipovima je doručak veoma važan deo ishrane. Preporučuje se topla kaša od žitarica ili bareno ili sveže voće.

Za ručak im odgovara pirinač i lagana jela od povrća. Posle ručka mogu konzumirati i slatkiše. Vata tip može da ima i međuobroke jer njihov Agni nije toliko stabilan.

Za večeru im odgovaraju tople supe, testenine i krompir.

Podeli tekst:

Dr Sonja Ilić je specijalista fizikalne medicine i rehabilitacije u Beogradu. Stručnjak u primeni mezoterapije u cilju terapije bola.

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 3

  1. Milenko Šupeta 09.08.2023

    Molim Vas, prema kojom kriterijumima se određuju, precizno, sa najminucioznijim karakteristikama, tipovi konstitucije po Ajuverdi, čiji sam veliki poštovalac? Hvala Vam i svako dobro od srca.


  2. Danijela 19.03.2020

    Hocu savete i pomoc kako su uspeli da se odviknu?


  3. Jasna 28.10.2012

    Kako se odredjuje konstitucija po ajurvedi? Kapa pita vata???


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde