Dijete u ajurvedi

Postoje tri osnovna fluida ili doše koji određuju čoveka. To su vata (kombinacija elemenata vetra i vazduha), pitta (vatra i voda) i kapha (voda i zemlja). Lekar povezuje ajurvedske i alopatske nalaze i zatim razvija tretman ili plan prevencije integrišući oba modela. Isti princip se primenjuje i kada su dijete u ajurvedi u pitanju.

Dijeta za redukciju Kaphe

Ishrana utiče na konstituciju i na uklanjanje poremećaja jedne od Dosha. Ako postoji poremećaj Kaphe, potrebno je sprovoditi Kapha redukcionu dijetu dovoljno dugo, sve dok se poremećaj ne ukloni. A ukoliko je osoba koja pati od ovog poremećaja ujedno i po konstituciji Kapha tip, treba dijetu da nastavi i nakon uklanjanja poremećaja.

Poremećaj Kaphe se manifestuje kroz: kašalj, bronhitis, problemi sa sinusima, pojačano stvaranje sekreta, povećanje  apetita, problemi sa težinom, dijabetes, visoki krvni pritisak, srčani udar, nakupljanje vode u tkivu, pospanost, letargija, malaksalost i tromost.

Elementi voda i zemlja koji čine Kaphu, ublažavaju se elementima vatre, vazduha i etra. To se postiže ukusima – ljuto, oporo, gorko. Kapha redukciona dijeta je otežana time što su mnoge namirnice u suštini slatke, a to dovodi do povišenja Kaphe, ali pošto je za Kapha konstituciju potrebna uravnotežena ishrana koja podrazumeva i ugljene hidrate i belančevine i masti, količina namirnica je znatno smanjena.

Namirnice koje se primenjuju u Kapha redukcionoj dijeti su: heljda, tofu, raž, kukuruz, proso, pasulj, celer, artičoka, beli luk, rotkvice, cvekla, krompir, grašak, sušeno voće, kuvane jabuke i kruške, narandže, grejp, ananas, jaki začini, surutka, med.

Za ograničavanje unosa namirnica može se uvesti i post jednom nedeljno, manji unos tečnosti za vreme jela, ne unositi tečnost ni posle jela, tokom dana piti vodu ili češće začinjene biljne čajeve. Apsolutno je zabranjeno spavanje tokom dana.

Dozvoljen je unos kafe i crnog nezaslađenog čaja.

Namirnice koje treba izbegavati su šećer i zaslađivači, namirnice životinjskog porekla, ulja masti, so, kikiriki, banane, pšenica, riža.

Dijeta za redukciju Vate

Ako postoji poremećaj Vate, potrebno je sprovoditi Vata redukcionu dijetu dovoljno dugo, sve dok se poremećaj ne ukloni. A ukoliko je osoba koja pati od ovog poremećaja ujedno i po konstituciji Vata tip, treba dijetu da nastavi i nakon uklanjanja poremećaja.


Simpotmi i znaci koji nastaju pri poremećaju Vate su: depresija, nervoza, poremećaji spavanja, nadutost, opstipacija (zatvor), suva koža, izražen PMS (predmenstrualni sindrom), loša cirkulacija, reumatske tegobe, gubitak telesne težine.

S obzirom na to da Vatu određuju vazduh i etar, prednost imaju namirnice koje sadrže elemente koji upravo i nedostaju – zemlju, vatru i vodu. Ishrana  u ovom poremećaju treba da bude sa uravnoteženim ukusima slatkog, kiselog i slanog. Najbolje je konzumirati tople obroke tri puta dnevno.

Preporučene namirnice su pšenica, riža, kukuruz, proso, ječam, tofu, šargarepa, krompir, avokado, beli luk, artičoka, bundeva, paradajz, narandže, grejp, ananas, jagode, maline, papaja, breskve, jabuke, bademi, orasi, semenke bundeve, pistaći, ulje od semenki bundeve, maslinovo ulje, suncokretovo ulje, kim, cimet, mleko, jogurt, sir, maslac, smeđi šećer, javorov sirup, med.

Neophodan je poseban oprez kod namirnica koje izazivaju alergije. Treba unositi potrebne količine tečnosti. Preporučuju se čajevi (karminativni, čaj za smirenje), lassi (napitak od jogurta i voćne pulpe), sokovi od voća i povrća, čak više od čiste vode.

Treba izbegavati alkohol, ali se može uzimati povremeno po čaša crnog vina. Ne preporučuju se ni kafa, ni topla čokolada.

Dijeta za redukciju Pitte

Ako postoji poremećaj Pitte, potrebno je sprovoditi Pitta redukcionu dijetu dovoljno dugo, sve dok se poremećaj ne ukloni. A ukoliko je osoba koja pati od ovog poremećaja ujedno i po konstituciji Pitta tip, treba dijetu da nastavi i nakon uklanjanja poremećaja.


ajurveda-dijete-2Za Pitta osobe važi da jedu sve što im se ponudi, pa iako imaju dobru probavu, često dolazi do stvaranja otpadnih materija (Amam). Poremećaj Pitte se manifestuje kroz: kožne bolesti, prevremena seda kosa, razna zapaljenja, povišena telesna temperatura, čir na želucu, unutrašnje krvarenje, poremećaji u funkcionisanju jetre i žuči, sklonost znojenju.

Pitta tip je često radoholičar, opterećen poslom, usled čega pomera vreme obroka ili uopšte i nema vremena za jelo. Zato je pre svega neophodna redovna ishrana.

Elementi vatra i voda se u ovom slučaju moraju izjednačiti pomoću vazduha, etra i zemlje. Hrana u ovoj dijeti mora biti slatka, gorka i opora, treba smanjiti unos ljutih, slanih i kiselih jela i treba izbegavati masna, suva i vruća jela.

Preporučene namirnice su: pšenica, riža, pasulj, soja u zrnu, tofu, brokoli, krompir, artičoka, krastavac, kelj, grašak, bundeva, gljive, grožđe, jabuke, kruške, lubenica, breskve, maline, mango, nar, kim, kurkuma, mleko, slatka pavlaka, sir, smeđi šećer, gusti sok od kruške, palmin šećer.

Da bi se ublažio element vatre, u ishrani je neophodna velika količina tečnosti. Preporučuju se voćni sokovi ili lagano gorki čajevi, mleko, mineralna ili obična voda. Masti i ulja treba izbegavati, kao i alkohol, u izuzetnim slučajevima je dozvoljeno konzumirati pivo.

U namirnice koje treba izbegavati spadaju: beli šećer, čokolada, začinjeni, stari sirevi, čili, senf, kikiriki, beli luk.

Podeli tekst:

Dr Sonja Ilić je specijalista fizikalne medicine i rehabilitacije u Beogradu. Stručnjak u primeni mezoterapije u cilju terapije bola.

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 2

  1. M0je ime jecMiskovic Dusan 24.04.2021

    Na programu sam odrzavanja u ustanovi Drajzerova,pre sest meseci i ako to traje godinu ipo dana pozalio sam se da mi povecaju terapiju jer se tada jedino dobro osecam,radim jedem drustven sam,sada sve se gubi imam suicidne misli povracanje bolove ko u heroinskoj krizi pre dva dana pokusao sam ponovo i naveo sve ovo i vise ali nema regulisanja na promenu terapije tako da moram da kupim na crno metadon da bi koliko toliko ziveo,ovo nije zivot i kao da se igraju samnom kada me nebude bilo lupice crtu i bijo je narkoman Molim vas dali postoi u ovoj zemlji da mi pomogneHvala


  2. Zorica 03.02.2021

    Trnu mi prsti na rukama, što?


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde