Ajurveda ishrana


"Prema Ajurvedi, hrana je lek za život u harmoniji."

Ishrana ima veliku i važnu ulogu prema Ajurvedi. Bitan je izbor namirnica i njihova kombinacija. Kada se namirnice izaberu tako da uticaj na Doshe i digestivnu "vatru", a time i na konstituciju, organizam može da stvori dovoljno energije potrebne za telo, duh i dušu. Odnosno, izbor namirnica ima uticaj i doprinosi nastanku optimalnog stanja čoveka. Jelo nije samo sredstvo kojim se utoljuje glad već lek koji doprinosi tome da život prolazi u ravnoteži.

Prema Ajurvedi nema hrane koja je dobra ili loša. Način ishrane i određene namirnice za jednu osobu mogu biti korisne, čak idealne, dok na drugu, mogu uticati negativno. Zdrava ishrana ne podrazumeva samo određene količine ugljenih hidrata, masti i proteina, već u Ajurvedi postoje drugačija pravila.

Ukus hrane (Rasa) nastaje različitim sastavom različitih namirnica tj. različitim spojem elemenata. Ukus utiče na svaku Doshu. Jači ukusi imaju jači uticaj. Ukoliko se ukusi mešaju u toku jednog obroka izjednačava im se uticaj na Doshu.

Slatko (žitarice, pirinač, testenine, jaja, mleko, masti i ulja, živina, riba, slatko voće, bundeva), čine ga voda i zemlja, na Doshu deluje tako što povećava K (Kapha) a smanjuje V (Vata) i P (Pitta), krajnji rezultat je hladno. Delovanje – hrani, ali i deblja, stvara otpad.

Kiselo (jogut, sirevi, agrumi, vino, pivo, žestoka pića, voćni sokovi, sirće), elementi su voda i vatra, povećava K i P, smanjuje V, krajnji rezultat je vruće. Otvara apetit, podstiče varenje, postoji opasnost od prekomerne kiseline.

Slano (so, sirevi, morski plodovi, smrznuta hrana, polugotova hrana, dimljena hrana, salame, povrće na pari, usoljene i marinirane namirnice), elementi su zemlja i vatra, povećava K i P a smanjuje V, krajnji rezultat je vruće. Ovaj ukus podstiče žeđ i apetit, vezuje vodu i podstiče gojaznost.

Ljuto (čili, đumbir, beli luk, ren, paprika, rotkva, med), elementi su vatra i vazduh, povećava V i P, smanjuje K, krajnji rezultat je vruće. Ljuto razgrađuje masti, povoljno utične na cirkulaciju i varenje, čisti organizam od toksina.

Gorko (artičoka, plavi paradajiz, krastavac, prazi luk, salata, grejp), elementi su etar i vazduh, povećava V, smanjuje K i P, krajnji rezltat je hladno. Reguliše apetit, smanjuje želju za slatkim, i uklanja umor.

Oporo (brokoli, mahunasto povrće, masline, paprika, gljive, tikvice), elementi su zemlja i vazduh, povećava V, smanjuje K i P, krajnji rezultat je hladno. Smanjuje osećaj gladi, uklanja umor, nadutost.


Podeli tekst:

Autor Dr Dragan Zlatanović

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde