Ajurveda bilje i preparati od lekovitog bilja


Dok su u našoj medicini hemijski proizvodi i preparati potisnuli biljke i biljne preparate, u indijskoj medicini lekovito biljke i tradicionalna medicina i dalje imaju svoje mesto. Oko 75% stanovništva Indije koristi ajurvedske lekove u terapiji.

Lekovito bilje je veoma važno u ajurvedskoj medicini i uključuje se i u način života po Ajurvedi uz ishranu, kretanje, jogu, meditaciju i još mnogo toga. Smatra se da se od oko 45000 biljnih vrsta u Indiji oko 20000 primenjuje u ajurvedskoj medicini. Neke od tih biljaka su lokalne, neke veoma retke, zbog svog rasta na određenim područjima.

Tradicionalna indijska medicina je do dan danas očuvala stare principe za primenu lekovitog bilja. Jedan od najvažnijih principa jeste da da se biljka koristi cela i da je kao takva idealan lek za čoveka. Ukoliko se iz biljke izoluju određene supstance, to može da pojača dejstvo, ali se tako pojačavaju i propratni simptomi i dejstva. Korišćenje cele biljke je u skladu sa učenjem o pet elemanata i ona tako deluje preko svojih svojstava, ukusa, ukusa nakon varenja i uticaja na organizam.

Svojstva lekovitog bilja

Lekovite biljke imaju veoma važnu ulogu u ajurvedskoj medicini. Ono što određuje njihovo dejstvo i primenu jesu njihova svojstva, ukus, ukus nakon varenja i uticaj na telo.

Svojstva (Gunas) predstavljaju karakteristike biljke kojih ima 20, ali se najčešće koriste: teško - lagano, hladno - vruće, masno - posno, blago - oštro, sluzavo - bistro.

Teško, hladno, masno, blago, označavaju građenje, umirenje, hranjenje i povećavaju Kaphu. Lagano, vruće, posno, oštro razgrađuju tkivo, a aktiviraju i povećavaju Pittu i Vatu.

Svojstvo oštro utiče na propustljivost telesnih kanala, otvara ih ukoliko su bili zapušeni zbog toksina ili Kaphe.

Sluzavo ima dejstvo omotavanja, stvaranja sluzi i ublažavanja, kako kašlja, tako i zapaljenja želuca, creva, a utiče i na nadraženu kožu.

Bistro deluje pročišćavajuće, naročito na želudac, izaziva povraćanje, pražnjenje creva, čišćenje od toksina.

Ukus (rasa) je takođe bitna osobina lekovitog bilja, jer utiče kao i ukusi hrane – određuje kvalitet i utiče na povećano ili smanjeno delovanje Dosha.

Ukus nakon varenja (Vipaka) prikazuje šta određena supstanca postaje posle varenja i kako utiče na organizam. Tako važi pravilo da slatke lekovite biljke posle metabolizma u organima i tkivima imaju sladak ukus i tako povećavaju Kaphu. Gorke, opore i ljute biljke imaju ljuti ukus na kraju i povećavaju Vatu. Kiselo povećava Pittu, ali to je retko kod biljaka (limun).

Uticaj na telo (Virya) podrazumeva da li lekovita biljka deluje u vidu zagrejavanja ili hlađenja tela. Ovo je presudno svojstvo na osnovu koga se pravi izbor odgovarajuće biljke.

Biljke koje zagrejavaju telo, vrše njegovu aktivaciju, poboljšavaju varenje i izlučivanje znoja, njihova je Vipaka ljuta, Guna lagana, posna i oštra.

Biljke koje hlade su hranljive, vlaže telo, snižavaju Pittu, povećavaju Vatu i Kaphu. Vipaka im je slatka, a Guna teška, masna.

Preparati od lekovitog bilja

Biljke se mogu prerađivati na različite načine. U zavisnosti od same vrste biljke, ali i od toga koji oblik preparata najviše odgovara organizmu.

Kada je u pitanju sušeno bilje, najbolje je biljku uzimati u obliku praha, ukoliko je vrsta biljke pogodna. Biljke ili delovi biljaka se dugo usitnjavaju dok od njih ne nastane fini prah. Ukoliko telo ne podnosi prah, priprema se esencija, koja može biti topla ili hladna; ili kuvani preparat.

Nakon kuvanja može se raditi i fermentacija. Tako se menja ukus, a zbog alkohola se produžava vek trajanja. Naročito su ukusni preparati ako im se za vreme kuvanja dodaju voće, šećer ili med (Lehas).

Preparati, a i uopšte vrsta biljke se biraju u skladu sa konstitucijom.  Lehas ili preprati koji sadrže ghee prikladni su za osobe Vata konstitucije, dok je za osobe Kapha konstitucije najbolje lečenje prahom ili kuvanim preparatom.

Za spoljašnju uoptrebu koriste se preparati lekovitih biljaka u obliku esencija za kupke i biljne kupke, ali i preparati od ulja.

Kada se prave preparati od ulja, kuvani preparati sa susamovim ili kokosovim uljem se kuvaju dok ne ispari voda. Osim ulja i preparata koji sadrže  ghee, biljni ekstrakti mogu da se prerađuju u kreme i primenjuju u lečenju bolesti na određenim mestima na telu.Zakažite pregled kod ajurveda lekara popunjavanjem kontakt forme u nastavku, po ceni od već 4.790,00 RSD.

Podeli tekst:

Autor Dr Aleksandar Marković

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 2

  1. olivera mosscrop 18.11.2021

    Ja imam vrtoglavicu, muti mi se u glavi, hodam sa stapom da ne bi pala. Da li postoji nesto prirodno sto bi mogla da uzmem, da mi izbistri glavu. Imam 81 godinu i najvise volim da citam, ne hodam dovoljno. Recite sta mislite. OM


  2. Marko Nastic 15.01.2010

    Ljudi stvarno okrenite se prirodi. Ja sam uzeo peparat za dijabetes prirodni i izgleda pomaze.


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde