Zašto je povišena laktatdehidrogenaza (LDH) u krvi?


LDH je enzim koji sa nalazi u jetri, srcu, bubrezima, skeletnim mišićima i eritrocitima i katalizuje međusobno pretvaranje laktata i piruvata. LDH je protein koji se može naći u celom telu. Enzim koji se uglavnom nalazi unutar ćelija.

Molekul LDH sastoji se od četri peptidna lanca (podjedinice) tipa M odnosno H. Sastav podjedinica u pet izoenzima koji se razdvajaju elektroforetskom tehnikom je sledeći: LDH-1 (H4); LDH-2 (H3M); LDH-3 (H2M2); LDH-4 (HM3); LDH-5 (M4). Šesti izoenzim, LDH-X sastoji se od 4X podjedinice, a smešten je u postpubertetskim testikularnim ćelijama. Odnos pojedinih izoenzima prema ukupnom LDH karakterističan je za bolesti pojedinih organa.

Referentne vrednosti:

Muškarci i žene: <241 U/L

LDH-1 19.2 – 27.4%
LDH-2 29.3 – 40.3%
LDH-3 23.0 – 31.0%
LDH-4 9.7 – 16.5%
LDH-5 4.6 – 11.2%

LDH je povišen u megaloblastnoj i pernicioznoj anemiji, virusnom hepatitisu, šoku, hipoksiji, infarktu miokarda, cirozi, opstruktivnoj žutici, bubrežnim bolestima, metastatskom karcinomu, kod svih stanja praćenih propadanjem skeletnih mišića, jetre, pluća, kože. Takođe, i kod raspadanja crvenih krvnih zrnaca i nekih tumora. Gotovo svaka vrsta karcinoma kao i mnoge druge bolesti mogu uzrokovati povećanje LDH. Zbog toga se LDH ne može koristiti za dijagnozu nekog posebnog tipa karcinoma. LDH se koristi i za praćenje uspeha lečenja nekih karcinoma kao što je karcinom testisa, Ewingov sarkom, non-Hodgkinov limfom i neki oblici leukemija.

Dijagnostička značajnost:

­ -LDH-1 i/ili LDH-2 u akutnom infarktu miokarda.
­-LDH-3 u infarktu pluća, virusnom hepatitisu, infekcioznoj mononukleozi, toksičnom hepatitisu.
-LDH-4 i 5 u bolestima jetre, povredama skeletnog mišića, zapaljenskim i degenerativnim bolestima skeletnog mišića, malignim bolestima.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 3

  1. Goran 09.07.2016

    Danas sam uradio laboratorijski pregled svi parametri su u redu, ali ima nešto i van granica. Alt 84 ast 42 ldh 317. Na ultra zvuku su mi rekli da mi je jetra zamašćena, bez fokalnih promena. 

    Da li je nešto ozbiljno i kako da ih dovedem u normalne vrednosti?


  2. DRAGANA 15.05.2012

    Imam uvecan tumerozan jajnik, radila sam analizu krvi tj ldh i uvecan mi je 564 jedinice a gornja vrednost 480 jedinica sta to ukazuje
    Unapred hvala


  3. Jasmina iz Leskovca 03.06.2011

    Molim vas da mi odgovorite šta znači kada je ldh smanjen. Kod mene je 170, a referentna vrednost laboratorije je 230-460.
    Unapred hvala.


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde