Perniciozna anemija

Perniciozna anemija je najčešća megaloblastna anemija i nastaje usled nedostatka unutrašnjeg činioca. Za resorpciju vitamina B12 neophodno je prisustvo unutrašnjeg činioca. Prestankom njegove sekrecije, usled atrofije želudačne sluzokože, nastaje poremećaj resorpcije i nedostatak vitamina B12.

Uzrok nastanka

Uzrok nelučenja unutrašnjeg činioca u želudačnom soku je atrofija sluzokože želuca s gubljenjem parijetalnih ćelija. Ulogu u nastanku imaju nasledni faktori i autoimuni mehanizam. Oko 90% bolesnika ima u serumu antitela protiv parijetalnih ćelija želudačne sluzokože i i antitela protiv unutrašnjeg činioca.

 

Klinička slika

Bolest je podmukla, razvija se postepeno i sporo napreduje. Počinje malaksalošću koja se pojačava zamaranjem, lupanjem srca i bledilom. Nastaje gubitak apetita, nadimanje i pojava proliva. Može se pojaviti osećaj pečenja jezika, naročito pri uzimanju kisele hrane i gubitak osećaja ukusa. Zapažaju se depresivne promene, poremećaj pamćenja, parestezije ekstremiteta, naročito nogu, u vidu trnjenja i bockanja. Takođe, javljaju se bolovi u nogama i otežan hod, a vrlo retko nastaje oduzetost nogu i poremećaj pražnjenja mokraće i stolice.

 

Bolesnici su bledi, malaksali, ponekad vezani za postelju. Jezik većine bolesnika je gladak, bez papila, kao lakiran, a retko se javlja glositis (zapaljenje sluzokože jezika) sa erozijama sluzokože (Hunterov glositis). Nastaje dispneja (poremećaj disanja) pri naporu, ubrzan rad srca, sa pojavom funkcionalnog šuma na srcu. Jetra i slezina mogu biti uvećani. Neki bolesnici imaju oštećenje nervnog sistema. Nastaje poremećaj dubokog senzibiliteta, pojačani refleksi, i pojava patoloških refleksa.

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu karakteristične krvne slike, nalaza megaloblasta u kostnoj srži, pozitivnog Schillingovog testa, prisustva antiparijetalnih antitela, gastroskopskog i patohistološkog nalaza atrofičnog gastritisa.

 

Lečenje

Lečenje treba se sprovodi parenteralnom primenom vitamina B12.

 


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 2

  1. maca 17.09.2013

    Ve molam ako moze dali ima voopsto lek jas ja imam dijagnoza na perniciozna anemija primam nekoi ineksii koi voopsto nemi pomognale dosega vi blagodaram


  2. ELIJANA RAMBAT-KAHRIMANOVIĆ 11.01.2012

    Vrlo sažeto iznet problem, ali je ostalo meni nejasno da li je izlečivo. Takođe bih molila da mi kažete šta se pokazuje na serumskom željezu. Da li je pokušavano povezivanje sa nekim oblicima ms-a jer sam godinama u deficitu serumskog fe, bez nađenog uzroka, dok imam dijagnozu ms-a sa opisanim simptomima perniciozne anemije.


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde