Palpitacije

Palpitacije predstavljaju osećaje jakog i ubrzanog lupanja srca.

Uzrok nastanka

Uzrok nastanka palipitacija mogu biti: vežbanje, anksioznost, stres, osećaj straha, povišena telesna temperatura, konzumitranje kofeina, nikotina, kokaina, nekih dijetetskih sredstava, hipertireoidizam, anemija, hiperventilacija, nizak nivo kiseonika u krvi, neki lekovi (beta blokatori, antiaitmici, hormoni), prolaps mitralne valbule, aritmije, oboljenja srca i dr.

Klinička slika

Palpitacije se mogu različito osetiti, od osećaja neprijatnosti, neugodnosti, do jakog lupanja srca, osećaja nepravilnog ritma, " kao da će srce da iskoči iz grudi", osećaja srca u grudima, grlu ili vratu. Uglavnom palpitacije ne predstavljaju ozbiljan znak,  i brzo prolaze, naravno, mogu biti i znak ozbiljnog oboljenja, zavisno od samog uzroka. Ukoliko postoji srčano oboljenje uz sam osećaj paliptacija, mogu se javiti i gubitak svesti ili bol u grudima, preznojavanje, vrtoglavica.

Dijagnoza

Bitno je da sama osoba koja oseća palpitacije zapamti koliko se često javljaju, kada se javljaju, koliko traju, koliki je puls u vreme palpitacija i kako se osećaju za vreme palpitacija. Dijagnoza, odonosno uzrok se postavlja na osnovu anamneze, kliničkog pregleda, laboratorijskih analiza, EKG-a, holtera, ultrazvuka, angiografije i dr.

Lečenje

Ukoliko se palpitacije javljaju kao posledica stresa ili anksioznosti, potrebno je da se osoba opusti i smiri, mogu pomoći duboko disanje, vežbe disanja i relaksacije. Kada je poznat uzrok leči se osnovno oboljenje.


Prevencija se sastojiu redukciji stresa i rizičnih faktora za oboljenja srca: prestanak pušenja, pravilna ishrana, redovna fizička aktivnost, kontrola krvnog pritiska i nivoa holesterola u krvi.


Zakažite pregled kod kardiologa: 

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 3

 1. ivan djordjevic 21.10.2013

  Imam 38 godina radim kao policajac smenski rad 12-24-12-48 č. Pre oko 2 meseca sam imao jako lupanje srca i gusenje u smislu nedostatka vatduha i neprijatan osecaj u stomaku u vidu treme. Na pocetku su bili napadi cesci u proseku jedan u dva tri dana a sada su retki. Kada sam primetio takvo stanje otiso sam kod doktora uradio ekg i izmerio pritisak vrednpst je bila 140/90, 05. 09. 2013 godine uradio sam laboratoriju i rezultati su sledeci ono sto je kardiolog video i podvuko ast (got) -m 38, 0 alt (gpt) - m 84. 0 trigliceridi 2. 6 holesterol 4. 9 fibrinogen fib 4. 1 dao mi je terapiju viva c plus jedna tableta dnevo tensek 1 tableta dnevo pijem terapiju redovno stacu kad mora tako dana 21. 10. 2013 gd. Uradio am laboratoriju i rezultati su sledeci ast (got) -m 40 alt (gpt) -m 67 holesterol 4. 1 trigliceridi 2. 0 pritisak je 130/80 kazu da je dobar, ali posto stalno se susrecem sa ljudima koji su dobili infrakt ili su ugradili stent ja kad god cujem njihovu pricu pocinje da lupa srce ko ludo jedno 5-8 minuta pa se smiri. Za ova dva meseca koliko mi je stanje takvo kavo jeste regulisao samishranu smanjio pusenje na 8-10 cigareta dnevno i poceo sam sa setnjom u pocetku po 2 km a sada i po 12-15 km i nezamaram se uopste u pocetku je bilo da ppolako hodam i da pazim da se nepreoteretim a sad i nerazmisljam o tome brzo hodam i nema zamora i tako svake veceri sem subote, osecam se bolje skinuo sam sa 156 na 142 kg a visok sam 198cm, ali stalno razmisljam o tome kako mi je i cekam kad ce sledeci put da mi zalupa srce. Dragi moji neznam sta da radim vise pomagajte dajte neki savet.


 2. filip 05.03.2011

  Zdravo
  zovem se Filip iz Makedonije. Imam osecaj kad uzmem dovoljno vazduha onda pocinje da mi srce lupa jako i treba da sednem da disim kroz nos i usta polako pa da prestane nakon 2 min. A i ovako nekako nestabilno mi lupa srce, i kad radim teske fizicke posla. Ja nezz sta me se desava zato molim vas da mi odgovorite i date neki savet, zasto ja sam veoma mlad za takav osecaj imam samo 21 god.
  Pozdravlja vas Makedonija - Filip.


 3. Sladjana 10.10.2009

  Da li je normalno da je kod deteta od 12 god. stalno broj otkucaja srca preko 95 i koji je broj otkucaja opasan?


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde