Anksioznost


U svom najširem pojmovnom značenju anksioznost je emocija kao i svaka druga. Anksioznost se često definiše kao nedefinisani strah, strepnja, slutnja... Takođe, ako je opišemo kao slobodno lebdeći strah, na dobrom smo putu da otkrijemo šta je to anksioznost.

Bitno je razumeti da postoji normalna anksioznost koja ima opravdan izvor stvaranja, npr. ispit ili sastanak sa devojkom. Iracionalna ili patološka anksioznost nema svoj prirodni izvor, već je njeno poreklo u naučenim obrascima, nesvesnim konfilktima i drugim razlozima. 
Moje mišljenje je da je anksioznost patološka ako ometa normalno funkcionisanje pojedinca, te je akcenat na funkcionalnosti i ponašanju primaran, dok je osećaj u drugom planu. 

Simptomi anksioznosti

Anksioznost može imati različite oblike. 
Česti telesni simptomi koji prate anksioznost su: lupanje srca, tenzija u telu, pritisak u glavi, odsecanje nogu ili doživljaj iscrpljenosti. 
Ređi simptomi su: bolovi u jednom delu tela, trnjenje ruke, bol u grudima, međurebarnim mišićima, tinitus i zujanje u ušima, sužen vid, doživljaj lelujanja, slabost ili vrtoglavica, peckanje, gorenje kože itd.
Pored telesnih simptoma, javlja se i doživljaj nestvarnosti, zamagljenost kao ispod celofana ili kese,  strah od gubljenja kontrole, ludila itd...

Lečenje

Anksioznost je sastavni deo mnogih psihičkih poremećaja od depersonalizacije, panike, opsesivnosti, pa do poremećaja gde je ona glavni simptom. Zbog ovoga je teško govoriti o konkretnim postupcima lečenja, ali definitvno je da na anksioznost deluju vežbe disanja i relaksacija koja se zasniva na principu recipročne inhibicije.
Prepoznavanje simptoma anksioznosti je od izuzetne važnosti. 
Strah igra bitnu ulogu, te on utiče na ponašanje. Kad smo kod ponašanja, ono se karakteriše kao sve ono što radimo ili ne radimo zbog straha.
Bitna opservacija straha dolazi od prof. dr Jezdimira Zdravkovića koji kaže: 'Strah se leči strahom.' Ukoliko se par minuta zamislite nad ovim videćete da je sva mudrost ponašajnog (bihejvioralong) spektra sažeta upravo u ovome. Da biste se oslobodili iracionalnog straha, u isti morate da uđete, da tolerišete i da mu dozvolite da doživi svoj plato, zatim, da traje neko vreme i da onda počne da pada.
U tom momentu dešava se razuslovljavanje i kidanje na svoje komponente koje u bihejvioralnom smislu dovodi do izlečenja.

Podeli tekst:

Žarko Petrović je diplomirani psiholog sa modernim pristupom lečenju ljudske psihe. U lečenju koristi nove tehnologije i nije mu stran rad ni sa strancima ni sa domaćim pacijentima.

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde