Psiholog Žarko Petrović

Psihoterapeut

Telefon za zakazivanje
+381 63 687 460

Telefon za zakazivanje

Psiholog Žarko Petrović je moderni psiholog

Telefon za zakazivanje

+381 63 687 460

Oblasti medicine

Ustanove u kojima radi

Grad

Jezici

Raspored rada doktora

Telefon za zakazivanje
+381 63 687 460

Najnoviji tekstovi koje je lekar objavio:

Postavite pitanje

Broj odgovorenih pitanja: 28

 1. Imam anksioznost kao dijagnozu sa depersonalizaciom i derealizaciom. Inače sam sada trudna i pred porodjajem sam ne koristim trenutno ni jedan lek zbog bebe. U nedelju imam zakazan carski rez. interesuje me da li anestezija može da utiče nešto loše na moje stanje? Inace anksioznost mi se javila sad pred kraj trudnoće opet.

  Odgovoreno: 12. 08. 2019.
  • Psiholog Žarko Petrović

   Bez brige, Vaš problem, ma koji da je psihicki problem ne utice na bebu dok je u stomaku. Takodje nije nasledno tako da ste bezbrižni. Jedino što je kvalitet Vašeg života znatno i evidentno narušen zbog simptoma. 

 1. Imam 26 godina, pre oko tri godine ustanovljena mi je dijagnoza okp sa anksioznoscu. Od tada pijem lek rissar i lek xanax, od tih lekova mi je bilo bolje i prestali su simptomi koje sam imao poput opsesivnih misli, medjutim od pre nekoliko dana pojavio mi se nov problem. Radi se o tome što sam postao svestan nekih uobicajenih radnji svakog čoveka npr. kao što je gutanje od tada mi se dešava da jako često gutam čak i kad nije potrebno. Da objasnim na primeru kad popijem vodu ja progutam vodu i posle toga nastavim da gutam i kad to nije potrebno. Ili npr u toku dana gutam često pljuvačku i po nekoliko desetina puta u minutu kao da me neka sila tera da to radim a ja nemam kontrolu, ponekad su mi suva usta pa i ne mogu da progutam pljuvačku tada me uhvati strah. Šta da radim? Ovo me već iznuruje pa ponekad pomislim čak i na samoubistvo. 

  Odgovoreno: 12. 08. 2019.
  • Psiholog Žarko Petrović

    Ne strahujte, sasvim je moguće da je to samo kompulzija. To bi značilo da anksioznost, tenzija se nagomilava i da nakon te radnje se oseća privremeno olakšanje. Naravno ovu moju hipotezu treba potvrditi kroz razgovor i terapiju. Sigurno da nije ništa već nevidjeno. Takodje strah ili kotrola gutanja nije u opšte tako retka, odkle bi bila i fiksacija za oralnu fazu-mada je ovo samo moja hipoteza trenutno.

   Javite se psihoterapeutu po izboru i krenite sa terapijom jer iza ovoga stoji suštiski problem neuroze koji evidentno nije rešen lekovima za sada.

 1. Tremor i preznojavanje
  Pitanje broj: #163306

  Pola godine bila sam u stresnim situacijama. Sad kad je sve to proslo, počela sam se tresti. Osjecam da nije sa mnom nešto u redu. Kad mi netko dode u posjete, počnem biti nervozna, osjecam strah od ljudi , a kroz neko vrijeme kad više ne mogu izdržati tu napetost, počinjem se tresti i lice mi jako drhti. Ne mogu se smiriti kad me to prime. Počinjem se znojiti. Možete mi reći što se sa mnom događa?

  Odgovoreno: 12. 08. 2019.
  • Psiholog Žarko Petrović

   Treba odraditi inicijalni intervuju, da se upozna terapeut sa problemom i da se vidi da li je potrebno odraditi neke pretrage. Ako je tu sve ok, onda je verovatno anksioznost- neki neurotski problem koji se manifestuje preko telesnih simptoma. Imate 2 izbora generalno, jedan je preko lekova, drugi je psihoterpija. Moj savet  je odite do državnog lekara po uput pa kod psihijatra da se vidi šta je. Nakon toga se odlučujete za ove navedene korake.

    

 1. Kockanje kao oblik zavisnosti
  Pitanje broj: #163188

  Da li ima pomoći kockaru koji igra poker aparate preko pet godina, tvrdi da je sve "pod kontrolom", odbija bilo kakvu promenu I lečenje, sada izjavljuje I da ne želi decu da ne bih patila, potrosi oko 2000 evra za par meseci, ali još uvek ne pozajmljuje nego troši svoje? 

  Odgovoreno: 12. 08. 2019.
  • Psiholog Žarko Petrović

   Problem kocke je ogorman, ta vrsta zavisnosti se teško dovodi pod kontrolu i o lečenju nema govora dok je u fazi da poriče odnosno da ne vidi problem. 

 1. Anksiozno depresivno stanje - savet
  Pitanje broj: #160612

  Poštovani,

  Pre 5 godina sam imao anksiozno-depresivnu epizodu i trebalo mi je 11 meseci da se uz ksalol stabilizujem. Od tada nisam imao tegoba niti sam koristio bilo kakve lekove. Međutim, od Nove godine su mi se pojavili iznenadni noćni napadi panike (2 puta sam se budio usred noći) i skoro svakog dana često osećam paniku, kakvu sam imao tokom pomenute epizode. Doduše, prethodna godina mi je bila veoma turbulentna: smrt i bolest u porodici, problemi sa ljudima na poslu, položio sam vozački ispit, česta putovanja i duži boravci van zemlje (mada su mi prijali), povrh svega jedna turneja po zemlji, koju sam iskreno jedva čekao da se završi. Međutim, za razliku od pre 5 godina, sada nemam "crne" misli, već samo te telesne manifestacije. Plašim se da opet ne upadnem u to staro stanje. Šta to može da bude sa mnom, šta biste mi preporučili da preduzmem? Ili me je jednostavno "sastavila" prethodna godina? Hvala unapred.

  Odgovoreno: 22. 01. 2019.
  • Psiholog Žarko Petrović

   Poštovani,

   Obzirom da ste naveli u kratkim crtama šta se dešavalo, čini mi se da je problematika za psihoterapijski rad. Odnosno da su to teme koje treba podrobno i dobro izanalizirati, osvestiti i naći im adekvatno mesto u glavi. U suprotnom može da se desi da neuroza bude "rešenje" odnosno način na koji se na jedan rudimentalan i primitivan način nosimo sa problemima koje imamo. 

   Zato vam predlažem da potražite psihoterapeuta i da počnete da radite kako na samim simptomima tako i na samom uzroku neuroze.


Prikazano 1-5 od ukupno 28 pitanja
Zakažite pregled kod Psiholog Žarko Petrović