Psiholog Žarko Petrović

Psihoterapeut

Telefon za zakazivanje
+381 63 687 460

Telefon za zakazivanje

Psiholog Žarko Petrović je moderni psiholog

Telefon za zakazivanje

+381 63 687 460

Oblasti medicine

Specijalizacija

Grad

Jezici

O doktoru

Žarko Petrović, diplomirani psiholog

Srednjoškolsko obrazovanje stekao u Americi, Houston TX

Diplomirao psihologiju na Filozofskom fakultetu u Nišu. Trenutno na završnoj godini studija Kognitivno – bihevioralne terapijske škole.

Radio je na projektu Gerento centra u Niškoj Banji kao psiholog.

U Zavodu za mentalno zdravlje Kliničkog centra Niš, radio kao psiholog – psihodijagnostičar. Tu stekao licencu i zvanje psihologa sa položenim državnim ispitom.

U Domu učenika srednjih škola radio kao psiholog na mestu defektologa za rad sa decom sa specijalnim potrebama.

U psihološkom savetovalištu pri Univerzitetu u Nišu, specijalizovao se za rad sa studentima koji pate od neurotičnih poremećaja.

Radi kao kognitivno – bihevioralni psihoterapeut od 2010. godine i stručni konsultant je na medicinskom portalu Stetoskop.info.

U kliničkoj praksi se specijalizuje za neurotske poremećaje sa akcentom na sve oblike anksioznosti i straha (panični napadi, agorafobija, anksiozni poremećaj, fobije, socijalne fobije).

Značajan uspeh je pokazao u radu sa životnim problemima: gubitak značajnih osoba, gubitak smisla života, personalne životne krize i bračne krize.

Obrazovanje:

Filozofski fakultet Univerziteta u Beogradu

Osnovne studije psihologije.

Radno iskustvo:

Projektu Gerento centra u Niškoj Banji

Psiholog.

Zavod za mentalno zdravlje Kliničkog centra Niš

Psiholog – psihodijagnostičar.

Domu učenika srednjih škola

Radio kao psiholog na mestu defektologa za rad sa decom sa specijalnim potrebama.

Psihološko savetovalište pri Univerzitetu u Nišu

Specijalizovao se za rad sa studentima koji pate od neurotičnih poremećaja.

Kognitivno-bihevioralni psihoterapeut od 2010

Setetoskop.info od 2010

Stručni saradnik.

Raspored rada doktora

Telefon za zakazivanje
+381 63 687 460

Najnoviji tekstovi koje je lekar objavio:

Postavite pitanje

Broj odgovorenih pitanja: 24

 1. Poštovani,

  Pre 5 godina sam imao anksiozno-depresivnu epizodu i trebalo mi je 11 meseci da se uz ksalol stabilizujem. Od tada nisam imao tegoba niti sam koristio bilo kakve lekove. Međutim, od Nove godine su mi se pojavili iznenadni noćni napadi panike (2 puta sam se budio usred noći) i skoro svakog dana često osećam paniku, kakvu sam imao tokom pomenute epizode. Doduše, prethodna godina mi je bila veoma turbulentna: smrt i bolest u porodici, problemi sa ljudima na poslu, položio sam vozački ispit, česta putovanja i duži boravci van zemlje (mada su mi prijali), povrh svega jedna turneja po zemlji, koju sam iskreno jedva čekao da se završi. Međutim, za razliku od pre 5 godina, sada nemam "crne" misli, već samo te telesne manifestacije. Plašim se da opet ne upadnem u to staro stanje. Šta to može da bude sa mnom, šta biste mi preporučili da preduzmem? Ili me je jednostavno "sastavila" prethodna godina? Hvala unapred.

  Odgovoreno: 22. 01. 2019.
  • Psiholog Žarko Petrović

   Poštovani,

   Obzirom da ste naveli u kratkim crtama šta se dešavalo, čini mi se da je problematika za psihoterapijski rad. Odnosno da su to teme koje treba podrobno i dobro izanalizirati, osvestiti i naći im adekvatno mesto u glavi. U suprotnom može da se desi da neuroza bude "rešenje" odnosno način na koji se na jedan rudimentalan i primitivan način nosimo sa problemima koje imamo. 

   Zato vam predlažem da potražite psihoterapeuta i da počnete da radite kako na samim simptomima tako i na samom uzroku neuroze.


 1. Poštovani, lekar sam po struci, ali mi to nije pomoglo da do sada pronađem za sina odgovarajućeg terapeuta. On je 1989. godište i unazad 10 godina uma problema sa anksioznošću, OKP, hipohondrijom/somatizacijom. Bio je kod više psihijatara, neko vreme je koristio i medikamentoznu terapiju, ali vid psihoanalitičke psihoterapije nije dao rezultata. Želi da proba sa kognitivno-bihejvioralnom terapijom. Interesuje me preporuka za psihoterapeuta (po mogućnosti muškaraca i psihijatra) u Beogradu i kontakt. Veliki pozdrav!

  Odgovoreno: 22. 01. 2019.
  • Psiholog Žarko Petrović

   Pozdrav,

   Pogledajte na google-u kbt psihoterapeut ili bihevioralna terapija, mozete naći u Beogradu, a mozete naći i online psihoterapeute. Jako je bitno da nadjete terapeuta koji radi i čija je specijalnost rad sa neurozama i sa okp, jer je problem kompleksan i zahteva puno iskustva u radu, verovatno da zbog toga niste imali napretka u psihoterapiji.

   Uvek možete poslati mejl sa upitom na [email protected] kako biste dobili opcije stručnjaka iz bilo koje oblasti medicine. 

   S' poštovanjem.

 1. Poštovani, par godina patim od anksioznosti, uz povremene napade panike. Poslednjih par mjeseci sam počela osjećati bolove u stomaku, glavobolju, stezanje u prsima itd. Vadila sam nalaze, snimala mozak, sve je u redu. 
  Planiram raditi i ostale nalaze zbog bolova u stomaku. 

  Da li je moguće da se kao posljedica anksioznosti javljaju bolovi i nelagoda u razlicitim dijelovima tijela? 

  Stomak me zbog nadutosti često boli, a kad on prestane počnu bolovi ispod rebara, pa onda zglobovi, pa glavobolja, pa stezanje u prsima. Obicno ide tako u krug. Hipohondar sam, užasno me strah nekih bolesti, stalno razmišljam o tome kako se neka teska bolest siri mojim tijelom i stalno po internetu tražim mogući uzrok bola. 
  I to me sve užasno muči, jedva funkcioniram.

  Odgovoreno: 13. 08. 2018.
  • Psiholog Žarko Petrović

   Poštovana,

   S obzirom da pravi problem neurozene razradjujete i ne otkrivate, ona konstantno generise anksioznost i telesne simptome. U slučaju da se naviknete na jednu vrstu senzacija, neuroticni poremecaj ima tendenciju da se "preseli" da pronadje ono sto ne mozete trpeti i tako nastavi da skreće pažnju dok vi ne odlučite da se pozabavite problemom. 

   Imate poziv da radite na sebi, pa ako ga ignorišete neuroza je tu kao odgovor.

   Pozdrav

 1. Zbog napada panike i anksioznosti, doktorka mi je prepisala rivotril od 2mg, po četvrtinu ujutru i uveče. Pijem ga već godinu dana, nekad samo ujutru. Nedavno se desilo da ga nisam pila 4 dana i imala sam jake napade vrtoglavice, povraćanje i užasne bolove, da sam završila u hitnoj. Molim Vas, recite mi kako da prestanem da pijem ovaj lek, a da pritom ne osetim fizičke smetnje. 

  Odgovoreno: 25. 07. 2018.
  • Psiholog Žarko Petrović

   Poštovana,
   Obratite se psihijatru da Vam pomogne oko smanjivanja doze leka.
   Nekada se uvode zamene, a nekada Vam objasne kako da polako izbacite lek iz upotrebe. Ne na svoju ruku - obratite se lekaru i u saradnji sa njim pokušajte da izbacite lek iz upotrebe.
   Pozdrav

 1. Poslednjih par večeri vidim nekoliko "osoba" u dnu sobe, kad legnem da spavam. Sinoć su me odveli "gore", nešto kao svemir. Tamo ih je bilo još. Ne govore, ali komuniciraju sa mnom i sve ih razumem. Tu imam četrdesetoro dece. Bilo mi je lepo, ali u jednom trenutku sam se uplašio, da li će da me vrate nazad? Od tada pomeram stvari mislima. Jasno vidim kako se pomeraju tv, komoda itd. Ne znam šta se dešava, da li mi možete reći? Sve se pomera oko mene. Da li je moguće da imam tumor ili patim od šizofrenije? Nisam ranije imao takva iskustva. Ne drogiram se. Pijem kada izadjem. Treniram, radim i imam društveni život. Sve je normalno, a ovo je novo. Svaka pomoć bi mi dobro došla.

  Odgovoreno: 25. 07. 2018.
  • Psiholog Žarko Petrović

   Poštovani,
   To što ste opisali treba da Vas zabrine i zato otidjite do psihijatra da podrobnije opišete šta je bilo, on će vam pomoći oko otkrivanja problema.

   Pozdrav.

Prikazano 1-5 od ukupno 24 pitanja
Zakažite pregled kod Psiholog Žarko Petrović