Rak jetre (Karcinom jetre)

Jetra je organ veličine lopte za ragbi koji se nalazi u gornjem desnom uglu trbuha, ispod dijafragme. Rak jetre nastaje u ćelijama jetre. 

Postoji nekoliko vrsta kancera koji se mogu formirati u jetri. Najčešći je hepatocelularni karcinom (HCC) koji se formira u dominantnim ćelijama jetre - hepatocitima. Druge vrste raka jetre, poput intrahepatičkog holangiokarcinoma i hepatoblastoma, mnogo su ređe.

Na jetri su češće metastaze, nego primarni kancer. Rak koji se javlja u drugim organima - pluća, dojka, debelo crevo - a potom se proširi na jetru, smatra se metastazom. Ova vrsta raka naziva se po organu u kojem je i započet - poput metastatskog karcinoma debelog creva, kako bi se opisao rak koji počinje u debelom crevu i širi se u jetri.

U ovom tekstu:

Uzrok nastanka i faktori rizika

Uzroci nastanka karcinoma jetre nisu dovoljno poznati. Ono što je poznato je da više faktora utiče na njegov nastanak. Hronične bolesti jetre su preduslov za pojavu ovog tipa  karcinoma. Infekcija virusom hepatitisa B i hepatitisa C može imati ulogu u nastanku karcinoma jetre, pogotovo ako je infekcija ovim virusom nastala u ranom detinjstvu ili u intrauterinom periodu (period u majčinom stomaku). Mikotoksini koji se pojavljuju u buđi (npr. kod nehigijenski skladištene hrane) takođe spadaju u predisponirajuće faktore. Činjenica je da više faktora deluje u nastanku ove bolesti, genetski, imunološki, karcinogeni...

Ponekad je gotovo nemoguće utvrditi razlog nastanka karcinoma jetre.

Faktori rizika koji doprinose nastanku primarnog karcinoma su sledeći:

 • Hronična infekcija virusom hepatitisa B i hepatitisa C.
 • Ciroza jetre. Ovo progresivno i nepovratno stanje uzrokuje stvaranje ožiljaka na jetri i povećava šansu za razvoj raka jetre.
 • Dijabetes. Osobe sa dijabetesom sklonije su oboljenjima jetre.
 • Određena nasledna oboljenja jetre, kao što su hemohromatoza i Vilsonova bolest.
 • Masna jetra. Gomilanje masti u jetri može uzrokovati rak jetre.
 • Aflatoksini. Aflatoksini su otrovi iz plesni koji rastu na usevima koji se loše skladište. Usevi, poput žitarica i orašastih plodova, mogu biti kontaminirani aflatoksinima i oni se mogu naći u hrani napravljenoj od ovih proizvoda.
 • Preterana upotreba alkoholnih pića.

Simptomi

Mnogi pacijenti nemaju gotovo nikakve simptome kod primarnog kancera jetre. Primarni karcinom jetre najčešće ima iste kliničke manifestacije, one su sledeće:

Ukoliko imate bilo koji od navedenih simptoma odmah zakažite pregled kod gastrohepatologa.

Dijagnoza i određivanje obima kancera

Za postavljanje dijagnoze se koristi više metoda. Određivanje alfa 1 globulina u serumu je značajan parametar. Virusni markeri za hepatitis B i C takođe. Ultrazvučni (ehosonografski) pregled, radioizotopske metode, kompjuterizovana tomografija, angiografija hepatične arterije, magnetna rezonanca i naravno biopsija su dijagnostičke metode kojima se može otkriti i potvrditi karcinom jetre.  

Kada je rak jetre dijagnostikovan, doktor će raditi na tome da odredi obim (stadijum) raka. Različitim testovima odrediće se lokacija raka i da li se on proširio na druge organe. Ovo je važno kako bi se odredio postupak lečenja i sprečavanja daljeg širenja bolesti.

Lečenje

Bitan uslov za lečenje ove bolesti je rano otkrivanje. Preventivne mere podrazumevaju zaštitu od virusa hepatitisa B i C, rad na suzbijanju alkoholizma, higijena skladištenja namirnica. Lečenje je veoma kompleksno i zahteva učešće specijalista različitih medicinskih grana (hepatologa, onkologa, radiologa, patologa..). 

Primarni karcinom tretiraće se na neki od sledećih načina: hiruški, lokalizovanim tretmanom, radioterapijom, lekovima, imunoterapijom, hemioterapijom, palijativnom terapijom.

Prognoza

Prognoza je loša, pogotovo ako se radi o uznapredovaloj bolesti ili prisustvu metastaza u udaljenim organima.

Zakažite pregled:


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 21

 1. Mirjana 06.10.2022

  Pitanje za Miru iz komentara kod kod travara ste nabavili melem za supruga pa mu se za 5 dana stanje poboljšalo bilorubin prepolovio i zutica nestaje.


 2. Lazic Rajko 02.07.2022

  Majka mi boluje od metastaze jetre koi je metastaziran od dojke sad vec ima velike bolove znamo da nema pomoci sta da radimo da nema tolike bolove nemozemo to gledati imali iko da nesto predlozi i pomogne da se bolovi smanje


 3. Danijela 29.11.2021

  Mozete li mi postati kontakt travara?


 4. Anka 30.03.2021

  Moja mama je 08 10 2020 operisala rak debelog creva. Doktor koji je operisao nije dao predlog onkologa tek posle 6 meseci od operacije. Sada je samim pregledima otlriveno da ima metastaze a jetri,na kicmi ,bubrezima,zelucu...Krenula je na hemio terapiji i nije imala nikakave komplikacije ,sve je proslo kao obicna infuzija. Danas drugi dan tece ok. Dobila je terapiju u tabletama. Za 7 dana zakazano zracenje. Ona je od operacije na posebnom rezimu ishrane,meso skoro da je izbacila ,osim belo polece ,curece i ribu(barenu). Da ne duzim,nabavila sam lek sa Hilandara,sada me zanima ako neko zna za to da li da krenem da joj dajem taj lek u vidu korencica ili ne? Cekam lepo vreme pa da krenem u potragu za kornjacama. Krv od kornjace pobolksava krvnu sliku i ubija negativne celije.


 5. Mirjana 21.10.2020

  Pitanje za Miru iz komentara. Gde ste bili, kod kog travara, kad su se suprugu smanjene vrednosti bilorubina i žutilo?


 6. Bata 08.02.2020

  Za Slobodan Pesic: Operisan sam maja 2017 od raka debelog creva koji je metastazirao na jetru imao sam 17 meseci hemija terapiju 2x mesecno i lekari su uspeli da ga skinu prilicno, analiza krvi i Markeri pokazuje ACE 22 ug/l, ja sam pored toga koristijo sok koji sam sam pravio od 1 cvekle, 1 sangarape, 1 jabuke, jedna polovina limuna i 1 grana celera, i to pijo svako jutro na prazan stomak, pored toga sam koristio vitamin b17 ( to je semenka iz kajsije 20 komada na dan ), i treba piti puno tecnosti, cajeve posebno caj od Chardon Mare ( mislim da se zove sikavica kod nas u Srbiji ) . Ne ulazite puno novca jer ima puno njih koji koriste nasu boles da bi novac zaradili. Za sada nasa bolest je neizleciva.


 7. Tina 12.05.2014

  Moj rodjak je ove godine po drugi put u zivotu dobio tumor jetre kao metastazu od raka debelog creva. Na pocetku ove godine je tumor jetre ustanovljen da je bio velicine 10cm, sto je zaista veliko. Zapoceto je klasicno lecenje hemoterapijom (posle se planira i operacija) , uz moje angazovanje da kao dodatke ishrani koristi: sok od aronije koji sam mu sama pravila (mlevenje aronije i pravljenje klasicnog sirupa od nje bez cedjenja, kuvanje i pasterizacija, a konzumacija je bila-1/3 case sirupa i dodatak vode i limuna) , neki makrobioticki caj (biljna mesavina kao caj za jetru) , organsko ulje crnog kumina, industrijski jogurt sa dodatom surutkom (u nedostatku surutke jer jos nije bila sezona kozjeg mleka tokom ove zime) , velike kolicine maslinovog ulja u ishrani, kasa od kuvane heljde (heljda je izuzetno antikancerogena) , potpuno izbegavanje rafinisanog secera (osim meda-umereno) , upotreba iskljucivo organskog mleka (zbog izbegavanja aflatoksina) , upotreba mladog sira ili urde sa mlevenim lanenim smenkama, i iz ishrane je izbacio sve nazdrave i potencijalno kancerogene namirnice (vestacki zasladjivaci, stetni aditivi, konzervansi, na-glutaminat, industrijska preradjena hrana i sl); rezultat je da je posle poslednje doze hemoterapije tumor smanjen za polovinu, a lekar koji ga je lecio je konstatovao "bolje da niste koristili sve te 'preparate' jer sad ne znamo da li vam se tumor smanjio od hemoterapije, ili od tih prirodnih dodataka ishrani". To mi je zaista bilo smesno na kraju, posto je coveku tumor smanjen za polovinu, a sve to mu je olaksalo hemoterapiju, jer je od iste imao ostecenja na venama na rukama sto je izgledalo grozno. Da smo imali novca i mogucnosti da nabavimo neke preparate na bazi lekovitih pecurki, verujem da bi se tumor jos smanjio. . . Inace kada sada u maju krene sezona kozjeg sira, svi koji imaju probleme sa jetrom treba da ga sto vise konzumiraju, a obavezno i surutku od kozjeg sira, svaki dan, jer ta surutka regenerise jetru.


 8. Darko Božanić 18.01.2012

  Moj otac je operisao tumor na jetri, primarni, pre 15 dana u 1 hirurskoj klinici. Danas na konzilijumu su ga uputili na hemoterapiju. Koju ishranu i koje namirnice sme da konzumira


 9. Maki 31.12.2010

  Postovani,
  clan moje porodice je umro od raka jetre. Pio je nexavar skoro dva meseca, i to manje doze od propisanih. Cinjenica jeste da je kasno ustanovio da ima rak. Medjutim, nexavar ga je upropastio. Umro bi u svakom slucaju, ali je bolje bilo da ga nije pio. Ziveo bi sigurno duze. Nexavar ima lose efekte i apsolutno ga ne treba uzimati. Obolelima toplo preporucujem da je bolje da novac ostave deci ili roditeljima, jer im je sudbina dugorocno zapecacena u svakom slucaju. Jedini lek je operacija, a posle toga embolizacija. Sve drugo sarena laza. Videla sam sve svojim ocima. Hvala stetoskopu sto pruza sansu ljudima da podele iskustva. Pozdrav, maki


 10. gordana 06.12.2010

  Mojoj majci je dijagnostikovan primarni tumor jetre kao posledica hepatitisa b i dugogodisnje ceroze. Odradjena je neuspela operacija i jos neuspesnija embolizacija i sad smo tu de smo da se pim ima li dalje i dal je i dal je bilo kakav pokusaj radikalnog lecenja samo muicenje bolesnika


 11. ermin 25.03.2010

  Rak jetre zato nema lijek moj otac je umro 3 /24/2010 od raka jetre prijo je 4 kemo terapij on je imao 4 stepen raka jetre prosirilose i na kosti svesmo probali ali nista nije pomoglo terapija ga je toliko ispatila daje nakraju umro te terapije su cista laz i nepomazu nista alisu jedini izbor i nada za pacijente nebih nikom preporucijo sa 4 stepenom raka jetre


 12. zarko 17.03.2010

  Mojoj majci su losi rezultati, sumnjaju na rak jetre, ima li neko pozitivnog iskustva sa prirodnim lecenjem ove bolesti, ili melemom ovog travara iz loznice


 13. Slobodan Pesic 22.02.2010

  Dane< mojoj sestri je dijagnostifikovan rak jetre kao posledica raka debelog creva. Obracam se svima koji imaju neka saznanja u lecenju ove bolesti, a posebno miri koja je bila kod fitoterapeuta panica, o cemu se radi, i ima li nekih pozitivnih rezultata, s obzirom da je bila pocetkom januara. Svima hvala


 14. tamara 05.01.2010

  Moja majka boluje od karcinoma jetre, velicine 15x17 cm, delimicno zahvatio venu porte. Juce smo bili u loznici kod travara panica, uzeli cajeve, obloge, itd. Miro interesuje me koji te to melem i gde se moze nabaviti


 15. mira 08.12.2009

  Trenutno muž pije melem koji smo nabavili i posle pet dana transaminaze i bilirubin su prepolovljeni, žutica se skida. Otpušten je iz bolnice kao beznadežan slučaj.


 16. dragan 22.10.2009

  Moja majka boluje od hepatocelularnog karcinoma. Preko interneta smo saznali za lek nexavar i iako je veoma skup kupili smo ga u nadi da će dati bar nekakve pozitivne rezultate. Muke koje je imala sa ovim još neispitanim lekom ne bih poželeo ni najgorem neprijatelju. Na kraju je ipak odustala, ne završivši kompletnu dozu. Evo posle mesec i po tegobe kao nus pojave ovog leka su nestale ali nesnošljiv svrab koji smo pukušali lečiti svin poznatim sredstvima nama dostupnim nisu urodili plodom. Sva je u ranama od češanja i dan i noć i već je na kraju snaga. Lek je još neispitan bezobrazno skup a nikakve efekte pozitivne nije dao. Ogromne pare (kojih mi nije žao) date su farmeceutskoj mafiji, nažalost.


 17. Anna 26.07.2009

  Anna: ovaj lek ima teske nuspojave: prolivi koji traju sve vreme lecenja, suva sluzokoza celog organizma. Neksavar može prouzrokovati visoki krvni pritisak (hipertenzija)... Pre korišćenja neksavar, recite svom lekaru ako imate hipertenzija. Vaš krvni pritisak treba proveriti na redovnoj osnovi, dok ste pomoću neksavar. Pozovite svog lekara odmah ako imate ozbiljnih nuspojava kao što su osip, cirevi, blisters, oozing ili teški bol u dlanovima ruku ili nogama; neobične bruising ili krvarenje, bolovi u prsnoj koski ssirenje na ramenu ili ruka; osećaj kratkog daha, ili nagle ukočenost ili slabost. Korišćenje neksavar dok ste trudni može uzrokovati štetu na nerođeno beba. Ovo su opazanja bolesnika iz nemacke lecena nexevar-om.


 18. ana 23.06.2009

  Lek nexavar se moze nabaviti i kod nas, smo je jako skup. Jedna kutija od 112 tableta kosta 350000 dinara. Mozete pogledati na ovom linku http: //www.bayerhealthcare.rs/bayer-proizvodi/l-p/nexavar.html tu imate sve informacije. Ja se iskreno nadam da taj lek daje rezultate, posto je jako tesko ziveti u ovakvoj neizvesnosti.


 19. zorica.s. 04.06.2009

  Prirodne metode za izlečenje raka jetre mislim da nema ali za produženje života mislim da si možemo pomoći samo zdravom ishranom u smislu da oboleli od ove bolesti ne treba da jedu masnu hranu posebno životinjske masti, što više da konzumiraju svežeg voća i povrća, da piju dosta tečnosti, prirodne sokove sada iscedjene sada ispijene, pre svega dosta mrkve (šargarepe). U svoj literaturi koju sam pročitala u vezi ove bolesti i uopšte tumora i karcinoma preporučuje se mrkva (šargarepa) u kombinaciji sa spanaćem u razmeri 200 gr. Šargarepe 150 grama spanaća. Imam i jedan prirodni lek koji sam pronašla u nekoj od knjiga koje imam i napravila mom suprugu i on ga trenutno koristi tako da rezultate još nemamo ali uvek vredi pokušati. Recept: 300 grama sveže cedjenog soka od praziluka, 200 grama soka od crnog luka ostavi se u 600 grama belog vina da stoji 5 dana. Posle toga se stavlja 200 grama meda i ostavlja se da stoji 2 dana uz povremeno mućkanje flaše kako bi se med rastopio. To sve se pravi na sobnoj temperaturi (do 18 stepeni) i na tamnom mestu da stoji posle se stavi u frižider i pije se 1 kašika supena pre jela tri puta dnevno. Inače na internetu sam pronašla informaciju da je za lečenje raka jetre od fda odobren lek nexavar kao tablete ali ne znam gde se to može nabaviti poslala sam im molbu ali mi još nisu odgovorili strpljivo čekam, iako bolest ne čeka


 20. dzana 02.06.2009

  Clanu moje obitelji upravo je dijagnosticiran rak jetre, voljela bih da znam da li postoje neke prirodne metode zalijecenja kojima bi se uspjesno mogao produziti zivot pacijenta


 21. zorica stojčeva 02.06.2009

  Čudi me da niko ništa nije iskomentarisao u vezi ove opake i teške bolesti na tako važnom organu kao što je jetra. Nije moguće da niko nema šta da kaže. Možda ja komentar šaljem na pogrešnu adresu, ili mi je komentar u pogrešnom smeru. Kako i da je volela bih da znam kakvi su statistički podaci odnosno koliki je procenat izlečenja ili ako to nije moguće barem šanse da se čovek zaleči i koliko može da živi sa tom bolešću


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde