Steatoza (Masna jetra)

Masna jetra (steatoza) predstavlja patološko nagomilavanje masti u jetrenim ćelijama uzrokovano različitim etiološkim faktorima, od kojih su najčešći gojaznost i alkoholizam. Možemo reći da ponašanje čoveka utiče najviše na pojavu masne jetre i da je redovnom brigom o zdravlju moguće prevenirati nastanak ove bolesti.

Kako nastaje masna jetra?

Masna jetra se javlja u alkoholizmu, gojaznosti, gladovanju, šećernoj bolesti, trovanju (fosfor, tetrahlorugljenik), toksičnom dejstvu tetraciklina, Reyeovom sindromu, u bolesnika na totalnoj parenteralnoj ishrani.
Pojačano je oslobađanje masti iz perifernog masnog tkiva, smanjena oksidacija masnih kiselina u jetri, pojačana sinteza masnih kiselina u jetri, povećana esterifikacija masnih kiselina u trigliceride, smanjeno izlučivanje ili oslobađanje masti iz jetre.

Simptomi

Masna jetra najčešće prolazi asimptomatski, sa uvećanjem jetre, koja je meka, zaobljenih ivica. Nekada se javlja tišteći bol pod desnim rebarnim lukom i lake tegobe sa varenjem. Kod teških alkoholičara može se razviti akutni oblik masne jetre, sa insuficijencijom jetre, portnom hipertenzijom i fatalnim ishodom.
Masna jetra je benigno i reverzibilno stanje i prva faza oštećenja jetre. U izvesnim slučajevima može doći do steatonekroze hepatocita i fibroze sa prelaskom u alkoholnu cirozu.

Postavljanje dijagnoze

Postavlja se na osnovu laboratorijskih analiza (lako uvećanje aminotransferaza, gama-GT, bilirubinemija, blag pad faktora koagulacije), ultrazvuka, biopsije jetre i histološkog pregleda.

Lečenje

Lečenje zavisi od uzroka nastanka masne jetre. Svodi se na apsolutnu zabranu konzumiranja alkohola, primenu hepatoprotektivnih lekova i unosa većih količina ugljenih hidrata i proteina u ishrani. Smanjenje telesne težine i regulisanje ishrane često će biti preporuka.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 9

 1. Radica 24.01.2024

  Mome sinu su na ultrazvuku na sistematskom pregledu rekli da ima masnu jetru. On nije alkoholičar, možda nekad za ručak popije čašu crnoga vina. U krvi ima malo povećane trigliceride. Nema nikakvih tegoba pa smo se malo i zabrinuli zbog toga. Što nam je činiti? Možete li nam odgovoriti? Unaprijed hvala!


 2. Allexander 03.06.2023

  Radio sam utra zvuk steonoza jetra


 3. Zaklina 10.01.2023

  Skroman tekst.Zasto niste pisali o hrani koja sadrzi fitinsku kiselinu i utice na stvaranje masne jetre.Izbegavanje orasastih plodova.spanaca.blitve.smokvi.jagoda.jabuka'...


 4. Marijan rasic 21.07.2022

  Imam masnu jetru i vec par dana osećam bol sa desne strane gde je jetra.molim vas recite mi sta da radim


 5. Jasmina. Ðukić 15.07.2022

  Ja. imam. masnu. jetru


 6. Dragan 26.05.2022

  Gazirana pica posebno pepri i kokakola puni sy konzetvansa i izazivaju krvarenja hemoroida zato nikad u zivotu ih nemojte piti ako imate ovaj problem i parike kisele smrt za to


 7. Jovan Rodic 08.06.2021

  Juce sam ultra zvuk radio i masna mi je jetra. Ne mogu da pogledaju jetru jer sam imao nesto pre nekoliko godina i sad da proverim nisu mogli od masnoce. Ja ne pijem alkohol u opste ali pijem tablete 20 momada dbevno. Po nekad jos koju vise kad mi je pritisak ili mi je kicma lose . Pa vas molim da mi kazete sta da dalje radim hvala i moje postovanje za vas .


 8. Saip Bajramovic 18.12.2012

  Dopada mi se ova stranica, ali bih vas molio da malo opsirnije o ovoj i drugim bolestima. Narucito bi trebalo da napisete recimo kad je ova bolest u pitanju, na koji nacin se leci i kojom hranom bi trebalo da se hranimo da bi se izlecio. Nedovoljno je kad kazete ugljeni hidrati, kazite koja je to hrana koja sadrzi ugljene hidrate itd. Hvala vam unapred


 9. Svetlana Panic 28.11.2012

  Zbog raka dojke vec tri god. Pijem nolvadeks, pa se nadam da mi je od njega, ali sam prelezala i zuticu, v. A i v. B. Ne pijem i nisam gojazna nikada bila. Imam 53. God. Poz. Svetlana


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde