Povišen bilirubin u krvi

Bilirubin je krajnji produkt razgradnje proteina koji sadrže hem. Oko 80% bilirubina nastaje razgradnjom hemoglobina iz eritrocita (nakon 120 dana života eritrocita u krvi) u retikuloendotelnom sistemu (RES). Preostalih 20% dnevno stvorenog bilirubina nastaje iz prethodnika eritrocita u koštanoj srži (neefikasna eritrocitopoeza) i drugih hem proteina (mioglobin, citohromi, katalaza). Bilirubin se metaboliše u jetri i izlučuje u žuči.

Akumulira se u krvi kada postoji oštećenje jetre, zapušenje žučnih puteva ili povećano razaranje crvenih krvnih zrnaca. Određivanje bilirubina ima veliki značaj u diferencijalnoj dijagnostici žutice. U hemolitičkoj žutici gotovo sav bilirubin je u slodobodnoj formi. Kod opstruktivne žutice je uglavnom u konjugovanoj formi.


Kada se vek eritrocita približi kraju, posle približno 120 dana, te postanu previše lomljivi da bi mogli opstati u cirkulaciji,  njihova membrana puca, a oslobođeni hemoglobin fagocituju tkivni makrofagi u čitavom organizmu. Uvučen unutra, hemoglobin se prvo cepa na globin i hem, pa se tada hemoglobinski prsten otvara i daje slobodno gvožđe koje se prenosi krvlju transferinom i lanac od četiri pirolska jezgra koji služi kao supstrat iz kojeg će se eventualno formirati bilirubin.

Prvo jedinjenje koje nastane je biliverdin, ali se on brzo redukuje u slobodni bilirubin koji se postepeno otpušta iz makrofaga u plazmu. Međutim, slobodni bilirubin se odmah veže veoma jako sa albuminom iz plazme, te se tako vezan transportuje putem krvi i intersticijalne tečnosti.

Normalne i snižene vrednosti bilirubina

Za svega nekoliko sati, slobodni bilirubin se apsorbuje kroz ćelijsku membranu hepatocita i u tom procesu se oslobađa iz veze sa plazmatskim albuminom, a vrlo brzo posle toga gotovo 80% se konjuguje sa glukuronskom kiselinom i formira bilirubin-glukuronid, oko 10% sa sulfatima te nastaje bilirubin sulfat, a ostalih 10% se veže s velikim brojem drugih jedinjenja. U ovim formama se bilirubin izlučuje procesom aktivnog transporta u žučne kanaliće.

Normalne vrednosti u krvi: 3-30 mikromola/L

Mali porast ukazuje na izmenjenu funkciju jetre. Uzroci povišenja mogu biti dugotrajno lečenje nekim lekovima (tetraciklini, antiinflamatorni lekovi), postojanje kamena u žuči ili virusna upala -  hepatitis A, hepatitis B i hepatitis C. Retko je povišen i u drugim slučajevima abnormalnosti enzimskog sistema u organizmu, kao i kod dugotrajnog gladovanja ili nedovoljnog unosa hranljivih materija.

Snižene vrednosti nemaju dijagnostički značaj.Podeli tekst:

Dr Sonja Ilić je specijalista fizikalne medicine i rehabilitacije u Beogradu. Stručnjak u primeni mezoterapije u cilju terapije bola.

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 10

 1. Nermin 13.01.2024

  Kompletno žuto tijelo, žute oči, problem zbog tumor glave pankreasa koji pritisce žucni kanal, otpusten iz bolnice. Postoji li ljek za uklanjanje žutila iz kože?


 2. 04.08.2023

  Bilirubin je 22.5. Šta uraditi za normalizaciju?


 3. Pedja 15.06.2023

  Ikipni bilirubin mi je preko 800 a ovaj drugi oko 600.hute su mi zenice i svrbi me koza.nije zutica jetra normalna i zucna kesa a neznaju lekari sta je


 4. Dusan 12.04.2016

  Moj bilirubin je 31, 9 imam 15. Uveče ležem kasno i mnogo mi se spava. Da li je moguće da mi je bilirubin zbog toga ovoliki?


 5. Tasana 04.02.2016

  Moj sin od svoje 16-e godine ima povisen bilirubin. Najpre je to bila vrednost od 27 mol/l. Sada sa 18 godina vrednost ukupnog bilirubina je 50 mol/l a direktnog 10, 9. U medjuvremenu je radjen coombsov test i bio je negativan. Lekari kažu da se ne leči ali je on vrlo često umoran, ima noćne grčeve u nogama, nervozu i sve je manje koncetrisan uz česte glavobolje. Može li mi neko dati savet sta da radim osim magnezijuma koji pije i vitamina b. Napominjem da je ultrazvuk abdomena uredan.


 6. IMA LEKA 01.11.2014

  Lek za anksioznost, a nekad i napade panike ljudi, ja sam 25 godina patio od anksioznosti i ove godine sam resio problem. Nasli su mi "pyrrole disorder". Uvek sam imao povisen bilirubin, a sad su nasli i povisen (hpl) hydroxyhemopyrrolin-2-one. To je znak slabijeg rada jetre pri reciklazi crvenih krvnih zrnaca. Problem je sto hpl vezuje za sebe cink i vitamin b6, pa kad izmokrite ovaj toksin izgubite i cink i vitamin b6. To vremenom dovodi do manjka vitamina b6 i cinka koji su kljucni za rad nerava i pravljenje gaba, serotonina, dopamina i ostalih amino kiselina u mozgu i nervima. Tako da zbog hronicnog nedostatka gaba amino kiseline, nervi ne mogu da stopiraju signale i nastaje stalna uznemirenost. Lecenje je povecanje unosa cinka i vitamina b6. Kompletan tretman ukljucuje i unos aktivnog vitamina b6 (p5p) , vitamina c, d i e, i magnezijuma. Uz to se dodaje i mangan, jer je posledica same terapije gubitak mangana. Terapija traje 3 meseca, jer se nervi vrlo sporo regenerisu, kad upadnete u nedostatak vitamina b6 i cinka. Evo vec cetiri meseca uzimam vitamine i sve je super. S obzirom da sam se patio 25 godina i da su anti depresivi sve slabije delovali ovo je za mene fenomenalno. Prema studijama 80% anksioznosti i depresije su sbog ovoga. Neki to imaju hronicno a neki upadnu u ovo stanje i kad se izlece bude im skroz dobro. Oni koji imaju genetski problem sa radom jetre kao ja ce morati stalno da uzimaju vise cinka i vitamina b6. Kao privremenu pomoc dok vitamin b6 i cink ne pocnu da deluju mozete da uzimate gaba amino kiselinu direktno i to ce vam dosta olaksati tegobe. Takodje moze da se uzima i manja kolicina l-triptofana za bolje raspolozenje, ali nedostatak gaba amino kiseline je uzrok anksioznosti. Oralinim unosenjem mozete da olaksate simptome. Gaba amino kiselina ne prodire u nerve, zbog barijere izmedju nerava i ostatka tela, ali moze da ublazi bolove i nelagodnost, jer ce nervni zavrsetci manje okidati kad uzmete gaba amino kiselinu pa ce samim tim biti i manje bola. Da bi se izlecili morate da unosite dovoljno cinka i vitamina b6 da bi nervi sami poceli da prave gaba. Pozdrav valjda ovo nekom pomogne. Pozdrav


 7. Momčilović Goran 19.04.2012

  Prvi put mi je otkriven povišeni bilirubin u krvi kad sam imao 16 god. Na regrutaciji mi je bio oko 41 zbog toga su mi vršili više pregleda jer sam negirao da sam imao žuticu, voj. Lek. Komisija mi je jasno u zdravstvenom kartonu napisala da sam sposobon za vojnu službu i siguran sam da nisam ležao žuticu. U svojoj 45 godini i dalje imam poviš. Bilirubin jer on je kod mene urođen uopšte mi ne smeta sposoban sam za velike fizičke napore, ostale vrednosti u krvi su mi sve u normali, krvna slika mi je super. Ne pijem i ne pušim. Kod mog sina je isto otkriven povećani bilirubin, na pregledima kod infektologa i analizama nije ustanovljeno da je ležao žuticu, ćerka takođe ima povećani bilirubin. Iz ovog mog iskustva se vidi da povećane vrednosti bilirubina mogu biti urođene i genetski nasleđene. Iz razgovora sa infektologom isti mi je rekao da svaki treći član ljudske populacije ima povećani bilirubin. Na konkursu za policiju sam odbijen zbog povećanog bilirubina iako sam tada i sada mogu da tvrdim bio u izuzetnoj fizičkoj kodndiciji boljoj od mnogih mojih vršnjaka. Ovim hoću da kažem da povećani bilirubin može biti urođen i da pojedinim osobama uopšte ne pravi nikakve smetnje za normalan život.


 8. Branka Cabraja 04.06.2011

  Veoma lepo, lako razumljivo i koncizno


 9. nada 27.02.2011

  Da li postoji lek za smanjenje kolicine bilirubina? Isla sam na ispitivanja, nije u pitanju zutica, zute su mi beonjace, a nista me ne boli.


 10. ivan 21.07.2010

  Moram da se pozalim da kad god idem da izvadim krv uvek su mi povisene vrednosti bilirubina ukup. 36, direkt. 4. 5, holesterol 5. 5, trigliceridi 2. 8, glukoza 7, inace imam 32g. Sve sam proveravao i jetru na ul. Zvuku i stitnu zl. I ceo abdomen i sve je u redu. Malaksao sam, premoren, lezem u 4. Ustajem u 9, vec 10. G, uzasno se plasim zbog toga. Pusim mnogo, svako vece marihuanu, pijem mnogo, a nem. Da prestanem, nadam se da su mi vrednosti krvi povisene zbog toga. Jer postoji neki dobar savet, ili lek, samo da nije---moras sve da batalis i da promenis zivot. To znam i sam. Puca me i velika depresija, pa moze biti i zb. Toga. Poludecu, pomagaj te.


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde