Šta je alkalna fosfataza i kada je povišena?

alkalna-fosfatazaAlkalna fosfataza je grupno - specifični enzim koji katalizuje hidrolizu monoestra fosfatne kiseline i alkohola. Optimalni pH za delovanje enzima je između 9.8 i 10.5, a zavisi od vrste supstrata i vrste pufera. Pokazuje najjaču aktivnost u alkalnom području, zato se i naziva alkalna fosfataza.

Enzim je prisutan najviše u epitelu tankog creva, bubrežnim tubulima, kostima, jetri, placenti i leukocitima. ALP u serumu zdravih odraslih osoba uglavnom potiče iz jetre, a u serumu dece i iz kostiju.

 

Kada je povišena ili snižena alkalna fosfataza?

Postoji nekoliko različitih izoenzima alkalne fosfataze u zavisnosti od porekla tkiva iz kojih se izoluje, pa tako drugačija je struktura izoenzima ALP u tkivu jetre, a drugačija u tkivu kostiju. Vrednosti serumske alkalne fosfataze variraju i u zavisnosti od pola i starosti. Veće vrednosti se sreću kod trudnica i dece u periodu rasta i razvoja.

Normalne vrednosti u krvi:
Muškarci: 60 – 142 U/L
Žene: 50 – 153 U/L

Povišene vrednosti mogu da ukazuju na povećanu razgradnju kostiju. Može se javiti i razviti osteoporoza (osteosarkom, metastaze, hiperparatireiodizam, Padžetova bolest). Karakteristično je povišenje u slučajevima postojanja prepreke u žučnim putevima (kamen, ožiljno tkivo, rak), ali i kod oboljenja jetre. Oboljenja Hodgkinova bolest, kongestija srca i ulcerativni kolitis daju umereno povišene vrednosti ALP-a u serumu.

Povećane vrednosti pokazuju da se proces razgradnje i izgradnje kostiju odvija "punom parom", što je normalno samo u detinjstvu ili nakon preloma. Takođe, ALP je fiziološki povišen kod trudnica u trećem trimestru trudnoće. Povišeni nivoi enzima ALP-a mogu da se pronađu kod 6% potpuno zdrave populacije odraslih, pri čemu će u manje od 1% takvih ljudi biti pronađeno neko oboljenje jetre (ovaj enzim spada u grupu tzv. hepatičkih enzima jer može indikovati, zajedno sa drugim hepatičkim enzimima neku bolest ili poremećaj rada jetre).

Snižene vrednosti ovog enzima se sreću kod: pothranjenosti, nedostatka belančevina, kod bolesnika na dijalizi, hipotiroidizma, nedostatka vitamina B12, cinka i magnezijuma.
Pogledajte sva pitanja i odgovore u vezi sa krvi.

Podeli tekst:

Dr Sonja Ilić je specijalista fizikalne medicine i rehabilitacije u Beogradu. Stručnjak u primeni mezoterapije u cilju terapije bola.

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 7

 1. Slavica 05.03.2024

  Zbog srčane aritmije i nove terapije, lekove sam radila krvnu analizu i imam visoku alkalnu fosf. 165, a vidim da je neki maksimum 116. Da napomenem da imam 72 godine i već duže vreme osteoporozu. Takođe je ukupan bilirubin 31, uvećan, max je manje od 21. Takođe, direktni je 9 isto uvećan/max je manje od 5. Najstarije sve ovo ukazuje? Čitala sam u tekstu da starost i osteoporoza daju tu uvećanu vrednost Aklalnd fosfataze, ali šta je sa jutrom i bilirubinom ?


 2. Ivana 03.10.2023

  Meni je alkana fosfora 153. Imam bolove u rukama, pogotovo u šakama.


 3. Rada Aničic 18.09.2023

  Alkalna fosfataza mi je 30, ostala biohemija u redu. Sniženi eretrociti 3890 ihemoglobin 118.SE 30/55. Možete li mi reci na šta ukazuje? Hvala.


 4. Slađa 27.05.2022

  Molim Vas recite mi šta znači kad je alkalna fosfataza snižena 39,5 a ukupni bilirubin31,9 ALT 48,7 AST 41,6 direktni bilirubin7,5.Hvala Vam unapred.


 5. Snjezana Arambasic 23.02.2022

  Molim Vas što znači snižena alkalna fosfataza za dijete od 7 godina (vrijednost je 157)


 6. Ljubisa 06.02.2022

  potrebno je uraditi snimak kicmenog stub i ekstremiteta da se iskljuci kostani tumor sobzirom na zivotnu dob psa


 7. Dražen 30.10.2014

  Poštovani - molim vas mom kućnom ljubimcu-psu (epanjel bretonu - 10 god.) je dijagnostifikovana izuzetno povišena alkalna fosfataza - i poslednjih dana sve teže ustaje na zadnje noge!
  Molim vas - ne znam šta da radim-jako je uznemiren, koje lekove da dajem, kalcijum, b -vitamine?
  Da li postoje lekovi da mu pomognu da se smanji ovaj simptom alkalna fosfataza i problem sa kostima - mišićnim tkivom zadnjih nogu?


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde