Ulcerozni kolitis

Prema podacima Udruženja za Kronovu bolest i ulcerozni kolitis Srbije (UKUKS), u našoj zemlji od ovih hroničnih zapaljenskih bolesti creva, boluje oko 8.000 ljudi. U saradnji sa UKUKS-om, Stetoskop objavljuje smernice za pacijente sa ulceroznim kolitisom, u cilju bolje edukacije i kontrole bolesti.

Ulcerozni kolitis je nespecifično zapaljensko oboljenje alimentarnog trakta, koje zahvata strukture debelog creva. Zbog sličnosti sa Kronovom bolešću, prema nekim istraživanjima u 10 odsto slučajeva nije moguće razlikovati ove bolesti.

Tačan uzrok nastanka bolesti još uvek sa sigurnošću nije utvrđen, ali, različita klinička ispitivanja pokazuju da genetika igra veoma važnu ulogu u nastanku ulceroznog kolitisa. U literaturi se kao uzrok navode i različiti infektivni agensi (bakterije i virusi), ali to do sada nije dokazano.

Koliko često se javlja UK?

U Zapadnim zemljama, stopa oboljevanja od ulceroznog kolitisa je oko 5-10 na 100 hiljada stanovnika. Za našu zemlju epidemiološki podaci nisu dostupni, ali pretpostavlja se da je situacija slična kao i u razvijenim zemljama.

Ulcerozni kolitis se može ispoljiti u bilo kom životnom dobu, najčešće između 15. i 35. godine, a zastupljenost polova je približno ista.

Lokalizacija i ozbiljnost bolesti određuju simptome ulceroznog kolitisa

U 95 odsto slučajeva bolest zahvata rektum, zatim deo ili celo debelo crevo i može da se proširi, nekoliko centimetara na završni deo tankog creva (ileum). Kod ulceroznog kolitisa, za razliku od Krona, bolest se ne širi ispod submukoze (sloj ispod sluznice creva).

Sluzokoža je prekrivena ranicama (ulceracije) koje krvare. Samo u teškom obliku bolesti, zid creva može da postane jako tanak, sluznica ogoljena, a zapaljenje prodre do seroze, što izaziva dilataciju (toksični megakolon) sa mogućnošću provaljivanja zida creva (pucanja).

U 90 odsto slučajeva pacijenti primete vidljivu krv u stolici. Kod težih zapaljenja kolona, pored navedenog, postoje bol i grčevi u stomaku, otečen trbuh, gubitak telesne težine, visoka temperatura, ubrzan puls i tiši zvuk creva. Ponekad, posebno kod dece i starih, jedini simptomi mogu da budu povišena telesna temperatura i gubitak u težini. Uobičajeni simptomi su:

 • Krvava i sluzava stolica
 • Proliv (više puta dnevno, može ići i preko 10 puta)
 • Rektalno krvarenje
 • Tanezmi (lažni pozivi za odlazak u toalet)
 • Noćno pražnjenje creva
 • Anemija
 • Gubitak apetita
 • Slabost/malaksalost
 • Visoka temperatura

Moguća su atipična ispoljavanja, povišena telesna temperatura neobjašnjenog porekla bez crevnih simptoma ili vancrevna ispoljavanja, recimo artritis ili oboljenje jetre. Serološke analize su nespecifične, mogu da pokažu umerenu anemiju (normohromnu, normocitnu ili hipohromnu), povišenu sedimentaciju, leuko i trombocitozu, hipoproteinemiju. Proliv može da dovede do poremećaja elektrolita.

Od stepena aktivnosti bolesti zavisi vrsta terapije

Ulcerozni kolitis se klasifikuje na proktitis , distalni kolitis i ekstenzivni kolitis (upala većeg dela debelog creva), u zavisnosti od dela kolona koji je pogođen patološkim procesom. Dobra dijagnostika će odrediti sve dalje korake u lečenju ulceroznog kolitisa.

Na osnovu informacija o stepenu aktivnosti bolesti, lekar odlučuje koju terapiju će uključiti (oralni ili lokalni lek), zatim dinamika dolaska na kontrole i način praćenja bolesti. Dijagnoza se postavlja na osnovu:

Najčešći izbor dijagnostičke procedure u ove svrhe je endoskopija, odnosno kolonoskopski pregled, a zlatni standard za postavljanje dijagnoze je histopatološki nalazTaj pregled će gastroenterologu pomoći da odredi vrstu lečenja, da li je uopšte potrebno, a ako jeste kako će izgledati (oralno – lokalno ili sistemski, lokalno-rektalno, hirurško). Druge dijagnostičke metode koje se koriste jesu laboratorijske analize (CRP u krvi, sedimentacija), kalprotektin (protein-marker zapaljenja) u stolici, MR enterografija i RTG.

Kolonoskopija je najbolji metod za potvrđivanje dijagnoze

Kolonoskopija sa intubacijom u tanko crevo, uz uzimanje uzoraka tkiva, je najbolji metod za potvrđivanje dijagnoze ulcerativnog kolitisa. Ipak, ovaj pregled treba izbegavati kod teškog zapaljenja debelog creva, zbog opasnosti od perforacije (provaljivanje šupljeg organa). Kod ozbiljnijeg stadijuma bolesti se može raditi radiografija trbuha, a za dijagnozu je dovoljna sigmoidoskopija.

Prednosti kolonoskopskog pregleda debelog creva su mogućnost uzimanja uzoraka tkiva, tačna lokalizacija zapaljenskog procesa, predviđanje toka bolesti, određivanje adekvatne terapije i procena rizika za pojavu karcinoma.

Cilj lečenja ulceroznog kolitisa je mirovanje bolesti

UK je hronično zapaljensko oboljenje debelog creva koje ima dve faze - remisija (popuštanje simptoma i mirovanje bolesti) i aktivacija - relaps (kada se bolest opet javlja). Pošto za sada potpuno izlečenje nije moguće, sve terapijske opcije imaju za cilj smirivanje bolesti i produžavanje perioda remisije ulceroznog kolitisa., a to se postiže farmakoterapijom ili hirurškim lečenjem.

Dakle, cilj je postignuti remisiju kako klinički (odsustvo svih simptoma, tako i na svim drugim nivoima (laboratorija, endoskopski nalaz, biohemija, HP).

Lečenje medikamentima

Najefikasniji medikamenti u lečenju ulceroznog kolitisa su antiinflamatorni lekovi (kortikosteroidi, aminosalicilati i imunosupresivi), kao i savremeni tip lečenja za teže oblike - biološka terapija.

Kortikosteroidi su efikasni u lečenju akutne faze, ali ih ne bi trebalo koristiti duže od tri meseca zbog neželjenih dejstava. Steroidni lekovi koji deluju pretežno lokalno su u razvoju.

Aminosalicilati su efikasni u lečenju blažih oblika ulceroznog kolitisa, kao i lokalnom lečenju distalnog kolitisa. Primenjeni kao terapija održavanja znatno, za 80 odsto, smanjuju recidiviranje ulceroznog kolitisa. Ne preporučuje se primena aminosalicilata uz kortikosteroide, u akutnoj fazi, jer nema dokaza da povećavaju uspešnost lečenja.

Kod korišćenja sulfasalazina, mogu se javiti neželjena dejstva, mučnina, glavobolja, kožni osipi, reverzibilni sterilitet kod muškaraca, i vrlo retko, hemolitična anemija i agranulocitoza. U tim slučajevima koriste se preparati mesalazina ili olsalazina.

Imunosupresivni lekovi, azotioprin i 6-merkaptropin imaju isti aktivni metabolit, i koriste se u hronično aktivnoj bolesti i za održavanje remisije.

 • Ako je upaljena sluznica creva  rektuma (proktitis), najbolje se pokazala lokalna primena 5-ASA. Lek se može aplikovati lokalno, u obliku čepića, ili uzimati oralno kao obložene tablete, a često i kombinovano. 5-ASA u svom sastavu sadrži aktivnu supstancu mesalazin koja spada u grupu aminosalicilata.
 • Kod distalnog kolitisa (levostranog) zapaljenje ide od rektuma do lijenalne fleksure. U ranoj fazi, lečenje se svodi na klizme aminosalicilnom penom sa tabletama mesalazina, svakodnevno. 5-ASA se može koristiti lokalno ili oralno, najbolje kombinovano, a kada ne daje rezultate daju se sistemski kortikosteroidi, i u težim slučajevima je potrebno bolničko lečenje.
 • Ekstenzivni kolitis (zapaljenje koje se širi ili se već proširilo na ceo kolon; pankolitis) se u ranoj fazi leči primenom oralnih 5-ASA preparata. Ako nema rezultata, daju se sistemski kortikosteroidi, a u teškim slučajevima je neophodna hospitalizacija bolesnika.
 • Težak kolitis u nekom trenutku doživi jedan od šest pacijenata. Tegobe koje se javljaju su krvave stolice šest i više puta na dan i znake sistemskog trovanja (tahikardija, visoka temperatura, hemoglobin ispod 10,5g/dl, sedimentaciju više od 30mm/h i CRP više od 30mg/l). Leči se kortikosteroidima intravenski (IV), i kod nekih pacijenata IV ciklosporinom. Niskomolekularni heparin se primenjuje da bi se sprečilo formiranje krvnih ugrušaka. Kada težak ulcerozni kolitis ne reaguje na ovakvo lečenje, treba razmotriti druge načine, uključujući operaciju.

Biološka terapija u lečenju ulcerativnog kolitisa

Biološka terapija predstavlja antitela koja napadaju/blokiraju/zadržavaju zapaljenske faktore i tako zaustavljaju zapaljensku kaskadu. Ona može da blokira na sistemskom nivou (osnovne i glavne faktore zapaljenja u celom organizmu, i samim tim slabi čitav imuni sistem), ili sve specifičnija antitela koja danas postoje (blokiraju imuni sistem i zapaljenje samo u crevima).

Biološka terapija je od ključne važnosti u lečenju obolelih od ulcerativnog kolitisa, jer smanjuje procenat operisanih pacijenata što je cilj svake terapije kod ovako agresivnih bolesti.

Koristi se i u fazi oržavanja bolesti uz aminosalicilate, uz mogućnost njihovog isključivanja kada apsolutne indikacije ukazuju da pacijent može da ostane smao na aminosalicilatima. Naravno, ukoliko kasnije dođe do relapsa, biološka terapija se može ponovo uključiti.

Danas se, zahvaljujući RFZO-u, biološka terapija prima godinama, a dodatno se produžuje u slučaju želje za ostvarivanjem potomstva.

Održavanje mirne faze bolesti lekovima


Koji lekovi će se koristiti zavisi od mnogo faktora, stepena proširenosti zapaljenja, koliko često se javljaju pogoršanja, koliko teško je bilo poslednje pogoršanje, koja terapija je koršćenja tokom poslednje remisije i da li je bila uspešna, prevencije karcinoma i bezbednosti terapije za pacijenta. Osim u nekim slučajevima kada je b
olest ograničene rasprostranjenosti, svi pacijenti bi trebalo da imaju terapiju održavanja.

Više istraživanja je pokazalo efikasnost 5-ASA za održavanje remisije. Oralna 5-ASA je dobra za održavanje bolesti, a rektalna se dobro pokazala kod proktitsa i distalnog kolitisa. Kombinovano lečenje tabletama i lokalno kizmom se pokazalo efikasnije u održavanju remisije, iako pacijenti više vole oralnu terapiju. Svi dostupni oralni 5-ASA lekovi su delotvorni, a minimalna efikasna doza je oralni 5-ASA je 1,2 g na dan, bez razlike da li se lek uzima odjednom ili se raspodeli na nekoliko doza. 

Ako su za održavanje remisije potrebni steroidi, koriste se tiopurinski lekovi.

Operaciju ne treba odlagati zbog mogućih komplikacija

Odlaganjem operacije, povećava se mogućnost za nastanak hirurških komplikacija. Kolektomija je operacija kojom se uklanja deo, veći deo ili kompletno debelo crevo. Procenu o ovakvom lečenju ulceroznog kolitisa prave hirurg i gastroenterolog koji prate pacijenta. Kada terapija lekovima nije dala rezultate, sledeći korak je operacija. 

Tekst je nastao na osnovu Vodiča za pacijente Evropske organizacije Kronove bolesti i ulceroznog kolitisa (ECCO) i Evropske federacije udruženja posvećenih Kronovoj bolesti i ulceroznom kolitisu (EFCCA), a u saradnji sa UKUKS-om.


Pogleda sva pitanja i odgovore u vezi sa ulceroznim kolitisom.Za Stetoskop.info Miloš Đošić


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 34

 1. Nevena 07.09.2023

  Poštovani, naime, lek koji se koristi u terapiji se zove *6-merkaptopurin* (ime je nastalo jer je u pitanju analog baze purina sa sumpornom grupom za koje se koristi prefiks "merkapto") a ne 6-merkaptropin kao sto stoji u tekstu. Nažalost, ova greška je postala toliko prevalentna jer gugl pretragom pojma "6-merkaptropin" odnosno pogresnog naziva leka, otrkiveno je koliko srpskih sajtova koristi vas (i slične) sajtove kao izvor za svoje blogove ili pokušaje imitacije vašeg sajta, i takođe koliko ljudi polaže poverenje u ispravnost informacija na vasem sajtu jer se netačno ime leka potkralo i u nekoliko fakultetskih prezentacija. Naravno, proverom ECCO smernica za lečenje ulceroznog kolitisa sam i potvrdila da je tačan naziv leka "merkaptopurin". Nadam se da ovaj komentar nije uzalud i da cete ispraviti gresku imena leka u vašem tekstu, na koji se mnogi ugledaju kao na pouzdan izvor informacija.


 2. Jana 05.05.2023

  Pozdrav svima. Da li je neko tokom lečenja tražio imao, odnosno našao adekvatnu psihološku podršku? Citala sam da se tokom bolesti zbog težine iste često javljaju depresija i anksioznost koju prepoznajem kod partnera koji boluje od iste bolesti. Molim za iskustva i preporuku, ukoliko je imate.


 3. Slavisa 04.01.2023

  Ulcerouni kolitis mi je ustanovljen 2019 godine.Upala celog creva sem rektuma.Pronizon,Imuran i Salofalk 3x 1 g je bila terapija.Dok jos nisam znao da imam ulcerozni kolitis u tri navrata sam ostavljao cigarete i sva tri puta dobijao prolive koji su se svaki put povecavali.Posle zadnjeg ostavljanja cigareta,posle par meseci krece mi proliv preko 20 stolica na dan.zbog toga sam zaradio i upalu desnog bubrega.Uz gore navedenu terapiju i ponovnog konzumiranja cigareta sam usao u remisiju vec tri godine .Zbog pronadjenog velikog polipa velicine 3 cm ,koji nije mogao da se odstrani kolonoskopijom mi je predlozeno vadjenje celog debelog creva.Preksutra idem kod hirurga da zakazem laparaskopsku operaciju desnog kolona .Procitao sam na nekoliko foruma sto se tice ulceroznog kolitisa da naglo ostavljanje nikotina moze biti okidac za ovu opasnu bolest.Naravno ne preporucujem nikome da uzima cigarete ali konsultujte se sa vasim lekarima,posebno bivsi pusaci da makar probaju neke nikotinske flastere i zamene za nikotin


 4. ZORICA PETROVIC 15.10.2022

  Zdravo ja Sam Zorica petrovic is Srbije zivim u Nemacku cetri ipo godine.imam ulcerozni kolitis vec cetri godine bila Sam na tabletama .Ali nije pomagalo sad koristi Amgevita sprice.svake druge nedelje jedna oder 40mg.ali da kazem da Sam bolje nisam i dalje Imam krvi u stolici ,bol u zgobovima i umor.Molim za savet


 5. Kolaric Goran 04.08.2022

  Zahvaljujucu prof. Dr.Dinu Tarabaru ja sam za kratko vreme ulcerozni kolitis stavio u remisiju. Profesor mi je prepisao : pentasu granule 4g. pentasa suspenzija 1g i probiotik VSL#3.Profesor je jedna ljudska gromada a o njegovoj strucnosti je suvisno komentarisati jel to govore rezultati i mnogobrojna predavanja na najvecim svetskim kongresima. I da ne zaboravim da pohvalim i ostale doktore i predivno osoblje na klinici Dragisa Misovic


 6. Marko lazarevic 20.03.2022

  Jasam novi u tom bolestu vec 2 meseca pijem terapilj salofak 2x2 grama I salofak cepici 2x 500g Mozda svaki drugi dan imam krvi u stolicu Ja sam iz leskovca Voleo bin da saznam Lek koi resava tu bolest dali je moguce Imam uplu 20 santina ulcerozu kolits hronicno Zamolio bih svi koi mogu da mi pomognu ili da mi daju preporuku nekog dobrog lekara Hvala vam unapred


 7. Dragan Ocokoljic 26.01.2020

  Nemam volje ni da pišem više, ali ko ima neko rešenje nek mi se javi.


 8. Pero 16.09.2019

  Imam 48 godina, pre 20 godina mi je postavljena dijagnoza ulcerozni kolitis. Iako je bilo konstantnih bolova u stomaku od 4. razreda osnovne škole, nakon terapije (Sulfasalazin) stanje se poboljšalo.

  Terapiju sam koristio godinu dana, i već 20 godina posle toga ne koristim ništa. Nije tačno da je neizlečiv, ja sam doživeo izlečenje.

  Znam da, kada sam popio pivo, sve je ponovo krenulo nizbrdo. Neko je već naveo da je potisnut bes uzrok bolesti, ja to isto mislim. Kada sam potpuno ozdravio, jeo sam pomalo, nikada posle 16-17h, a naveče pio dosta vode, celi dan sam bio bez briga. Kda bih legao u krevet, odmah bih zaspao. Jeo sam svu hranu, najviše pastu.

  Želim svima sreću da nađete ozdravljenje, možda je baš u sreći kvaka!!!


 9. mila 13.11.2017

  Razliciti su uzroci pa je bitno videti sta je uzrok. Pomaze kod blazeg zapaljenja flobion, probiotici, caj o sene, ricinus. Najjaci je antiobiok ipronison ali antibiotici se ne mogu piti dugo. Ukoliko ste zakacili neku bakteriju koja otporna na anibiotike i lekove prvo se treba osloboditi te bakterije -samo dugo koriscenje aspirina i c vitamina-za ovu bakteriju naime mnogi se decenijama lece od pritiska, depresije, neplodnosti, kolitisa a prvo treba izbaciti ovu bakteriju, koja se inace moze dijagnistifikovati pregledom krvi u higijenskom zavodu na bakterije, ukoliko je to uzrok, razliciti su uzroci, stres, hrana, alergija na nesto, zarazenost ovom ili slicnim bakterijama


 10. mila 13.11.2017

  Od antibiotika i Pronisona se smanji otok, ali ne moze se piti antibiotik dugo, nekada pomogne Flobion, caj od sene, probiotici, digestal, ricinus... Ukoliko ste zaradili bakteriju koja je otporna na antibiotik treba se prvo resiti bakterije i to andol i c vitamin duze vreme. Naime, mnogi ljudi se desetine godina lece od pritiska, depresije, kolitisa, ansioznosti i sl. A mogu za nekoliko meseci resiti problema, ako je to u pitanju-odredjena bakterija-otporna na lekove i antibiotike sve zavisi od slucaja do slucaja treba probati flobion, senu, a duze vreme piti c vitamin i aspirine, pa moze nekom i pomoci.


 11. Bojan 21.12.2014

  Bolujem vec deset godina od ulceroznog kolitisa, nemam bolova u stomaku niti krvi u stolici. Pijem Salozopirin i Feeroglobin vitamins, all imam problem sa zglobovima. Nadivaju mi se zglobovi i natiču mi noge, a doktori kažu da je to od upale debelog creva, all napada mi zglobove. Ako neko ima slican problem nek se javi da razmenimo misljenja jer bi voleo kad bi s nekim popricao o ulceroznom kolitisu. vlajicbojan92@gmail.com


 12. marija 09.12.2012

  Pre 6 god. Ustanovljena mi je dijagnoza ulcroznog kolitisa. Odrađena je kolonoskopija i odmah sam zavrsila u bolnici. Tada sam za 20-tak dana oslabila skoro 20 kg. U bolnici mi je odrđena adekvatna terapija. Pila sam kortikosteroide od kojih sam pre 3 god. Dobila panikulitis (oboljenje kostiju) lecila sam se na dermatoligiji u bg. . Lekove sam pila do pre 2 god. Kada mi je odrađena kontrolna kolonoskopija i ustanovljeno je da mogu postepeno da ih ostavim. Nakon toga sam prestala da ih pijm uz savet svog prof. Dr. Nagornog. Nakon toga sam zatrudnela i rodila devojcicu, koja hvala bogu nema nikakvih problema. Povremeno mi se javi neuredna stolica, ali malo pripazim na ishranu, i stolica se sredi. Cak sam i cigarete pocela da koristim, one nekad zasmetaju a nekad ne. Uskoro cu odraditi kontrolnu kolonoskopiju, i nadam se da ce sve biti u redu.


 13. Dragan 06.10.2012

  Zdravo. Imam 35 g. I dobio sam ulcerozni kolitis pre 7 g. Poznato je da leka za ovu bolest nema. Imaju lekovi koji ublazuju upalu itd kao sto je pentasa klysma 1g. Meni taj lek pomaze i smiruje upalu za dan dva. Kasnije moze proci meseci ili godina da se ne vrati. Sto se tice hrane dobio sam informaciju da mozemo jesti sve ali kad su u pitanju zitarice, semenke i sl. To bi trebali izbegavati. Bar da probate jedno 6 meseci bez hleba i ostalih zitarice jer su ustanovili da sadrze supstance koje izazivaju upalu! Ja licno ne mogu bez zitarica a trebao bih probati i hocu. Meso koliko hocete ali bez hleba heheh. I manje stresa. Puno srece i da ozdravimo jednan dan. Kazu dok starimo smanju se tegobe i polako se bolest povlaci i nestaje zauvek! Optimista sam.


 14. Biljana Radovanovic 30.08.2012

  Pre 9 godina postavljena mi je dijagnoza: ulcerozni kolitis. Tada mi je organizam bio u katastofalnom stanju, oslabila sam 10 kg za manje od mesec dana, dva meseca lezala na intezivnoj nezi u klinickom centru, interna a, cije osoblje mogu samo da hvalim. . . . . Zahvaljujuci prof. Dr goranu jankovicu koji me leci vec 4 godine se osecam dobro, sada ne pijem nikakve lekove.


 15. Dragan 10.06.2012

  Dobio sam ulcerozni kolitis srednjeg stepena pre više od dve godine, u svojoj 51. godini. Uzimao sam kortikosteroide 3-4 meseca. Terapija je dala rezultate i simptomi su gotovo nestali. Lekar mi je otišao na godišnji odmor, a ja ostao bez lekova. Prestao sam, dakle, da uzimam propisane lekove, ali sam počeo da uzimam bromazepam u maloj dozi koji mi je bio propisan pred kraj terapije. Ubrzo su svi simptomi nestali i to traje već dve godine. Nisam ni otišao na kontrolu, a posle par nedelja sam prestao da uzimam i bromazepam. Postepeno sam počeo i da pušim (blaže cigarete), posle 10 godina apstinencije kako bih ublažio anksioznost.

  Nisam uveo nikakvu dijetalnu ishranu iako mi ju je lekar preporučio, ni u toku terapije, ni posle nje, ni dan danas. U toku terapije nisam se ni precizno držao propisane doze lekova već sam, bez znanja lekara, ali ipak prateći njegovo uputstvo o smanjivanju doze, po par dana blago povećavao ili blago smanjivao dozu kako bih provocirao svoj prirodni odbrambeni mehanizam i učinio ga aktivnim. Analizirajući svoju psihu i svoje ponašanje došao sam do zaključka da je uzrok ove bolesti, u mom slučaju, bila potisnuta agresija (povremeni izlivi besa zbog nemoći) i brige, usled više nepovoljnih faktora koji su se složili u isto vreme, koji su, relativno dugo delovali i koji su mi, u izvesnom stepenu, ugrožavali egzistenciju (nezaposlenost, odnosno dugotrajan sudski spor zbog nezakonitog otkaza), bolest člana porodice i još po nešto.

  U dve-tri nedelje, koliko sam uzimao bromazepam za smirenje, primetio sam jasnu razliku u svom osećaju, a sledstveno tome i ponašanju, prema istim situacijama u odnosu na prethodni period. Postepeno sam naučio mirnije i tolerantnije da se odnosim i prema ljudima i situacijama, naučio sam suštinski da prihvatam ono što ne mogu da promenim. U narednim mesecima povoljno se razrešio moj sudski spor, vraćen sam na posao, član porodice se uspešno oporavio, druge životne stvari su takođe krenule dobrim putem, brige su nestale.

  Jedem i dalje sve, na kontrolu ne idem, terapiju održavanja ne primenjujem i sve je stabilno i potpuno u redu. Druge bolesti nemam. Na ovu bolest retko kada i pomislim, a kad pomislim vidim je kao prošlost. A i pitam se zašto je smatraju hroničnom.


 16. Slavica988 26.04.2012

  Imam erozivan kolitis neki perijot. . Ali doktori jer ni sum ni sami sigurni sta se treba raditi so ova dijagnoza me samo setaju od jedno ispituvanje na drugo. E izmegu vremena uzimamterapija koja mi uopste ne pomaga. Krv mi ja jako slaba oko 4 samo zbog to sto imam krvave stolice i sluz iz nje. Imam i ogromni bolove koj ene mine tako lesno osven po par infuzija ali posle par sati opet ista situacija. Naravno da pazim na ishrani ali stvar je u to sta vise ne znam so koju terapiju da probam jer od nst ne pomaze. Inace meni je celo debelo crevo opfateno. Pomozite daj neki savet


 17. Slavica 26.04.2012

  Pre par godina sam pocela dobivati nadujen stomak a pri toga i krvave stolice, no doktori sum mislili da mi je to zbog strsa i nikad ni sum mi dali tacnu dijagnoz do pred mesec dana kad su mi uradili kolonoskopija i utvrdilo se da imam ulcerozen kolitis, ali ne znam kako no kod mene je bilo ophvateno celo debelo crevo da i tankko crevo je imalo ranice kao i u debelo crevo, naravnoda pazim na ishranu i ijem lekove kao kortizoni sulfanizin i ferum lek zbok krvi koja mi je jako slaba negde oko 4. Ali doktori me ne svataju ozbiljno kad ima kazem da imam strasne bolove i da krvava stolica mi je postala svaki dan ijakoimam samo prolivi znaci nemam tvrda stolica da bi se reklo da zbog toga krvarim. Svarno ne znam gde da se obratim vise. Stalno novi lekova i terapija a nista od to mi ne pomaze. . Zadnji par dana sam pocela da imam i povisena temperatura koja mi dopolnitelno oteznuje stvari. A bolki u stomak su vec ne izdrzliva a proliv imam oko 5 puta na da nekad vise nekad manje. Ako ima neko da mi kaze gde da idem preporucite mi bilo sta jer se ovo ne izdrzje vise. .


 18. lela 08.08.2011

  Bolujem od ulceroznog kolitisa vise godina. Koristila sam 5-asa, salazopirin i pentassa. Nista mi nije u potpunosti pomoglo, cak sam i celu trudnocu izgurala bez lekova. Jos uvek imam krvarenja i ne usudjujem se da uradim kolonoskopiju jer sam se predhodni put dva puta onesvestila pre pocetka pregleda (kazu zbog straha) . Nadam se da cu pronaci odgovarajucu terapiju a povrh svega da ce se sve zavrsiti i pre toga.


 19. lela 21.05.2011

  Lela 21.05.2011. Imam ulcerozni kolitis 7 gidina. Koristila sam razne lekove, preparate i cajeve, medjutim bolest se uvek vracala ili nije ni bilo poboljsanja. Najveci efekat su imali cepici 5-asa. Kolonoskopiju sam radila pre 6 godina i ne usudjujem se opet. Nisam previse disciplinovana kad je ishrana u pitanju, a ni previse opustena. Optimista sam i nadam se da cu otkriti odgovarajuci lek.


 20. Pedja 16.01.2011

  Ja bolujem od svoje 15 godine od ove bolesti. Nisam se lečio kod nijednog lekra niti pio praskove. Imaso sam i krvarenja i gnoj i prolive i zatvore ali sad imam sasvim normalnu stolicu i mozda me jednom godisnje zaboli stomak. Mogu za sebe da kazem da sam se izlečio, mada sa ovom bolesti nikad niste sigurni. Greska je sto mnogi lekari potenciraju hranu i misle da je hrana najvznija za izlečenje ove bolesti. Hrana jeste vazna i sta jedemo ali to nije presudno. Kao uzroci ove bolesti se navode bakterije, losa ishrana, nervoza ali se nigde ne pomilju drugi uzroci koje sam ja sam otkrio na sebi i kada sam to resio bilo mi je mnogo bolje i onda sam se izlecio. Inače sad imam 31 godinu i potpuno sam zdrav i sposoban muskarac i ako sam mozda trebao da idem na operaciu debelog creva. Za sve one koji idu na operaciu debelog creva rekao bih da dobro razmisle, jer ima razloga. Debelo crevo se moze izlečiti bez obzira koliko je osteceno, ono ima veliku moc oporavka i veliku ulogu u nasem organizmu ne odričite se tako lako njega. Ne zaboravite da debelo crevo leče doktori koji nikad nisu imali taj problem. Jedino čovek koji je imao taj problem moze da razume drugog čoveka sa istim problemom. Treba osnovati neko udruženje nas obolelih od ove bolesti koji bi razmenjivali svoje mišljenje. Majka priroda je najbolji lekar, lekari su tu samo da otkriju bolest i da pomognu u izlečenju a ne da odmognu. Dobro pazite kod koga idete lekara jer je razlika velika, neki može da vas upropasti a neki da vas izleči, sve zavisi mnogo i od toga kaki je neko kao čovek. Što se tiče operacije znam za mnoge koji su se operisali ali nisu bas dugo ziveli, kratak im je vek. Znam i uzroke koji dovode do toga. Za sve koji bi da mi pišu neka mi se obrate na imejl pedja.djedovic@gmail.com


 21. uskok peko 15.01.2011

  Ja vec 15 godina patim od upale debelog creva i nemogu da se izlečim. Vidte koliko je to ozbiljna i opaka bolest. Nisam se izlečio sve zahvaljujući svom doktoru koji me je upropastio, prvo mi je otkrio čir na dvanaesto palačnom crevu koga naravno nije ni bilo. Dalje drugi doktori su mi otkrivali gastritis i druge bolesti razne sve dok nisam dosao kod pravog doktora koji mi je rekao u čemu je problem. Da sam na vreme otkru svoju bolest, život bi mi bio sasvim drugačiji. Zato otvorite četvoro očiju kad idete kod doktora i onoga kog mnogo hvale i kod koga trče svu i nose kese, bezite od njega.


 22. Sanja 21.11.2010

  Imam 24 godine i meni je ulcerozni kolitis utvrdjen pre skoro godinu dana. Duže vreme pre toga, zalila sam se na natecen i tvrd stomak, naizmeicno smejivaje zatvora i proliva (mada se češće javljao zatvor) , bol u stomaku, umor. . . Na žalost kod mene se desilo to da me lekari nisu uzeli za ozbiljno, jer sam student, a studenti se loše hrane (što ne bih rekla da je kod mene bio slučaj) , kao i to da sam verovatno nervozna zbog ispita i da će sve proći sa završetkom studiranja. Nakon više od godinu dana dobila sam visoku temperaturu i prolive, što je trajalo više od dve nedelje. Ponovo su lekari lečili samo temperaturu, dok se (na moju sreću mamina prijateljica) doktorka opšte prakse nije založila da mi urade rektoskopiju. Kasnije mi je uradjena i kolonoskopija i dobijena već pomenuta dijagnoza. Srećom, kod mene je bio zahvaćen samo poslednji deo debelog creva. Meni se od lekova prepisali 5 asa, probiotike, vitamine b grupe, kao i persen (smatraju da je glavni okidač bila nerviza) . Uz to sam držala strogu dijetu, samo kuvani krompir, šargarepa, pirinač. . Supa, rendane jabuke, kuvano voće. . . I jogurt svakoga dana! Nakon nekoliko meseci i je zaista bilo mnogo bolje. To sam sve primenjivala 6 meseci, a onda se opustila i vratila na stari režim ishrane. . . Nanovo su mi se vratile tegobe. . Tako da mislim da ovde ne pomaže trenutna dijeta, već sa izmenjenim režimom ishrane treba naučiti živeti. Iskreno, ja nisam najsigurnija i dalje šta smem a šta ne smem da unosim, mislim, ne mogu celu ishranu svesti na nekoliko namirnica. . . Znam da sam primetila da loše reakujem na testenine (iako ih jako volim, i čak mi je doktor rekao da ih jedem, ali eto, meni ne prijaju) . Trudim se da nranu spremam na maslacu, da ne jedem ništa sa zaprškama, sarmu sam zaboravila. . Od skora sam počela da koristim i glinu u prahu (ima je u prodavnicama zdrave hrane) , pije se na prazan želudac ujutru, koristi se inače za detoksikaciju organizma i kod zdravih osoba, a posebno kod crevnih bolesti. Možete probati i sa tim. Takođe kod onih koji kao ja imaju više problema sa zatvorom nego sa prolivom dobro je korišćenje lanenog semena, ali samlevenog (celo zrno samo prolazi kroz digestivni trakt) . Ah da, da ne zaboravim, uz to sam pila čaj od mešavine nevena (150g) , hajdučke trave (50) i koprive, (50g) . U vrelu vodu se stavi jedna kafena kašika, odstoji 10 minuta, pa se pije toplo. Treba da se pije više puta dnevno. . Šta znam, meni je smirivalo stomak, mada mi je povećalo apetit jako, pa sam malo prestala sa tim: ) nadam se da će nekome ovo pomoći, u suštini to je sve što znam. Najbitnije je, bar se meni čini, da se ne brinete previše, jako je bitno da sačuvate živce, da budete disciplinovani u načinu života, dakle nema kafe, gaziranog, brze hrane. . . Meni to nije teško palo jer nisam ništa od toga ni konzumirala ranije, pretpostavljam da je onima koji su na to navikli teže, ali kad razmislite, ima li šta preče od zdravlja? Budite uporni. Želim vam sve najbolje.


 23. natasa 25.10.2010

  Ja se od ulceroznog kolitisa lecim 14 god, i da vam ne dajem ni ja ni neko drugi nadu jer to je dozivotna bolest, kako nam je tako nam je. Vec 3 god pijem asacol, pre sam pila salofalc i salazopirin. Jedem sve, sem ljutog i mnogo zacinjenog jela, iabegavam gazirane sokove i alkohol. Ali najvise na pogorsanje bolesti definitivno utice psihicko stanje i nervoza. Redovna kontrola i sto smireniji zivot i stanje ce biti bolje.


 24. Dragana Tankosic Slijepac 17.09.2010

  Juce sam se vratila iz bolnice gdje sam se oporavljala od jos jednog u nizu napada bolova, i gubitka tjelesne tezine, anemije. . . . Malo toga se zna kod nas o toj bolesti cak ni doktori nisu informisani o metodama i nacinu lijecenja ulceroznog kolitisa. Trenutno koristim imuran, nexium, pronizon. . . . Mada poboljsanja nema, mislim da je jako tesko nositi se i prihvatiti ovu bolest mada smatram da vec jesa, imam 30 god. Ali vec 4 god. Bolujem od navedenog. Mislim da ljudska psiha u ovoj nasoj muci je najbitniji faktor, ako neko zeli da se javi, da razmijenimo isustva, moja e mail adresa je dragana-slijepac@hotmail.com


 25. Dragana Tankosic Slijepac 26.08.2010

  Vec 3 godine bolujem od ulceroznog kolitisa, koji naravno nije dijagnostikovan na vrijeme, jer na zalost u rs ima jako malo dobrih ljekara koji krvarenja iz debelog crijeva pripisuju ulceroznom kolitisu, vec hemoroidima. Lijecena sam u par navrata u kc banja luka, kada mi je prvi put uradjena kolonoskopija bez anastezije i zbog naglog pogorsanja poslali su me na klinicki u bg, tamo su radjeni neki nalazi ali ne u cijelosti, jer mi nas fond nije odobrio dalje ispitivanje i lijecenje. Od lijekova koristim pentasu, pronizon, probiotik i leksilium, u aprilu mi je ponovo radjena kolonoskopija i bez ikakvog poboljsanja, vracena sam kuci, mnogo gubim na kilazi, krvarim, imam nesnosljive bolove i vec danima cekam prazan krevet u bolnici da me pozovu, ako neko ima neki savjet sta i kako se nositi sa ovom bolesti neka mi pise. Napominjem da imam 30 god i majka sam dvoje male djece. Kakve su mogucnosti da se sanira ova bolest i dali je moguca operacija?


 26. Vladimir 30.06.2010

  Ježim se kada čitam sve ove tekstove. Moja baka je pre 30 god. Umrla od ove bolesti. Nikada ne bih na ovakav način bilo šta i bilo koga reklamirao ali stvarno bih voleo da pomognem. Kod nas se već duže vreme prodaje jedan mali aparat vitafon koji leči sve i svašta ali nemojte to da vas zavara. Postoji odredjeni broj ljudi kojima nije pomogao pri lečenju već je izlečio ucerozni kolitis. I znam da će sada krenuti pljuvanja na moj račun kako prodajem maglu bolesnim ljudima i tako te stvari ali nije bitno. Voleo bih kada bi se barem jedan od vas izlečio i posle preneo iskustva drugima.


 27. Aleksandra Babic 23.06.2010

  Ulcerozni kolitis dijagnosticiran mi je pre dve godine, u trudnoci. . . U pocetku se manifestovao cvrstim stolicama obavijenim sa sluzi i krvi, a krivca sam pronasla u hemoroidima i ignorisala sam sve gore i gore stanje. Nakon dva meseca stolica se pretvorila u samu krv i sluz, nekontrolisano praznjenje creva sedam do osam puta dnevno, a vrlo cesto i ustajanje nocu zbog praznjena. Posetila sam lekara i ustanovljen mi je ulcerozni kolitis, ali terapiju nisam mogla uzimati zbog trudnoce, tako da se stanje nije moglo popraviti, ali na srecu nije se ni pogorsavalo. Uglavnom sam morala da redukujem ishranu, izbaciti sve sto je ljuto i papreno, konzervirano ili hranu u kojoj ima mnogo aditiva, a ishranu bazirati na barenom pilecem mesu i povrcu. U trecem mesecu trudnoce pocinjem sa terapijom, jer je rizik za bebino zdravlje bio minimalan. Koristila sam salofalk tablete 3x1000 mg, salofalk klizme 4 gr, hidrokortizonske klizme (najvise su mi pomogle) i pronizon-a 40 mg u pocetku, a kasnije smanjivala svakih sedam dana po 5 mg i rigorozna dijeta, sve kuvano na vodi bez dodatka soli ili bilo kakvog zacina. Nakon mesec dana doslo je do remisije i prestala sam uzimati lekove. To je trajalo tri meseca, kada se opet pojavila krv i sluz, 4-5 stolica dnevno. Samoinicijativno sam opet ukljucila salofalk tablete i salofalk klizme. (hidrokortizonske nisam uspela da nabavim bez lekarskog recepta) . Trenutno stanje jedna do dve stolice dnevno, bez primesa krvi i sluzi. Trudim se da sto vise jedem kasikom, ali ne izbegavam ni przenu hranu. Uglavnom primetila sam da mi smeta mleko i mlecni proizvodi, pa to izbegavam, ali nisam skroz izbacila. Ponekad osetim bol u levom predelu abdomena, ali to saniram toplim cajem (najbolja je kamilica) . Ono sto provereno znam da blagotvorno deluje na creva je svezi mladi kupus i kuvana psenica, kao i jogurt u neogranicenim kolicinama. Bez obzira sto se osecam dobro, redovno idem na preglede, jer je vrlo bitno odreagovati na vreme u slucaju da se bolest vrati, a uskoro opet planiram na kolonoskopiju (ovaj put definitivno pod anestezijom) .


 28. nevena 14.04.2010

  Od avgusta 2007. G. Problem krvarenja iz debelog creva mi je postao prava nocna mora. Tada sam cekala mesec dana i kada se stanje pogorsalo obratila sam se lekaru, uradila kolonoskopiju i dobila dijagnozu colitis intastinalis acuta uz to lekove enterofuril, liobif i salazapyrin 500. Doslo je do poboljsanja ali su se nezeljeni simtomi vratili oktobra 2009. G kada sam preplasena opet uradila kolonoskopiju, ovog puta pod anestezijom jer je izuzetno bolna i neprijatna i dosla do dijagnoze colitis ulerosa i naravno nove lekove salofalc 500 i probiotic. Od lekara redovno dobijam nedovoljno informacija sta i kako dalje s tom bolescu. I uvek kada se javi krvarenje pomislim na najgore, vrlo je neprijatno kada dodje do takvih napada pracenih nemirnim crevima. Volela bih da mi se vrati normalan rad creva, da mogu opet normalno da zivim a ne ovako u strahu sta jesti i kako krenuti na put. Ali zivot je verovatno takav. . . Puno srece i upornosti onima koji imaju slicne probleme uz mnogo manje stresa jer mislim da je on glavni okidac ove bolesti.


 29. Zoran Jovanović 13.04.2010

  Sjajan tekst.


 30. Branko 23.03.2010

  Meni je pre dve i po godine konstatovan ulcerozni kolitis. Do sada sam imao dva napada, koji nisu bili tako jaki. Prvi put sam imao prolive i krvi u stolici, ali je proslo samo od sebe, tako da nisam ni obracao puno paznje na to. Posle oko pola godine sam otisao kod lekara opste prakse jer sam te jeseni par puta imao povisenu temperaturu bez ikakvih drugih simptoma (cak ni grlo, nos. . .) . Usput sam joj spomenuo da mi se opet pojavila krv u stolici. Kada je cula za krv u stolici, rekla je da to moze biti od hemoroida, a moze biti i rak debelog creva, i odmah mi je preporucila da uradim kolonoskopiju. Kolonoskopija je pokazala da imam ulcerozni kolitis, i to izgleda upadam u onih 10% kod kojih lici i na kronovu bolest. Gastroenterolog mi je prepisao pronizon i salofalk. Upala se dosta brzo smirila i od tada sam u remisiji. Nedavno sam opet radio kolonoskopiju, i nasli su mi malo nekog netipicnog kolitisa. U glavnom, lekar je vrlo zadovoljan razvojem situacije. Sada pijem salofalk dva puta dnevno po 1000mg. Sto se tice ishrane, gastroenterolog mi je rekao da dok sam u akutnoj fazi vodim racuna da ne jedem sveze povrce, zacinjeno, da vise jedem testa i slicno, a kada nemam problema da mogu sve da jedem. Moje trenutno stanje je takvo da jedem i pijem sve zivo, i da me samo salofalk dva puta dnevno podseti da nisam bas potpuno zdrav; ) ono sto je po meni bitno u ovoj prici su dve stvari: 1. Krv ne treba da se nalazi u stolici. Ako je primetitie - pravac kod doktora. Kolonoskopija uopste nije prijatna, ali barem znate na cemu ste. 2. Ako saznate da bolujete od ulceroznog kolitisa ne padajte u depresiju, ne panicite. Mozda je u pitanju blazi oblik koji se bez vecih problema moze drzati pod kontrolom.


 31. Vera Babic 14.03.2010

  Imam 31 god. Druga godina je kako se lecim od ulceroznog kolitisa, a da do danas nista nisam procitala o toj bolesti (sto smatram svojom velikom greskom) ! Jedine informacije su mi one koje dobijam od mog doktora. Sad vidim koliko malo znam i da bolest u opste nisam shvatila ozbiljno, kao ni prve simptone. Krvarila sam, imala ucestale prolive, bolove u stomaku, zeludcu i neopisivu nervozu stomaka. . Mesec i po su me slali od jednih do drugih lekara i vise puta sam cula"hemoroidi"sve dok nisam saznala za dr. D. Stamenkovica u n. S-u. Tu sam dobila pravu diagnozu i krenula sa terapijom. Nakon mesec dana se videlo poboljsanje. . . Sad su mi lekovi svedeni na minimum i iskreno se nadam da se bolest nece vratiti! Zasto to kazem? Moj najveci neprijatelj i uzrok oboljenja od ulceroznog kolitisa je stresan zivot, svakodnevna nervoza i napetost. Sve probleme prozivljavam kroz stomak, a to je velika greska, znam! Trudim se maximalno da to promenim kod sebe. . . Tesko je! Mnogo znaci ostati smiren u raznim situacijama. Sigurno ima onih koji ce se prepoznati u ovoj prici. . . Ako neko ima vise iskustva, dobar savet i sl. Neka mi pise putem e-mail-a na adresu: verababic78@yahoo. Com


 32. Jelena Vučeljić 13.02.2010

  Imam 21. Godinu i pre godinu i po dana mi je konstatovano postojanje mikroskopskog kolitisa. Zbog posla nisam otišla po rezultate u kojima je to pisalo i podrazumevala da se krv, koja se javljala na stolici, javlja zbog hemoroida. Potom su počela bučna premetanja creva, sve mekše stolice do kašaste, bučni gasovi pri pražnjenju i na kraju proliv. Naravno, ni na šta nisam obraćala pažnju i smatrala da je sve to zbog ishrane - pokušavala sam da smršam. Sve dok, u roku od 2 dana, nisu počeli grčevi, gubitak apetita, bolovi u abdomenu, malaksalost, obilna krvarenja, više od 30 proliva dnevno. . . Bolovi su bili toliki da niko nije smeo da dodirne krevet. Otišla sam u gradsku bolnicu u beogradu gde rade najbolji doktori po pitanju ovih bolesti dr jojić i (doktorka koja mene vodi) dr bojić. Celo debelo crevo je bilo zahvaćeno čirevima, prva terapija nije delovala i čak je došlo do pogoršanja. Svi doktori su bili za operaciju i odstranjivanje debelog creva, izuzev moje doktorke. Posle konstantovanog pogoršanja, promenila mi je terapiju i sada sam kući. Provela sam 25 dana u paklu od bolova u bolnici. Da ne govorim o periodu pre odlaska u bolnicu jer sam kao najgori idiot prvo otišla na privatnu kliniku i nikada više. Mislim da sam na dobrom putu da uđem u remisiju. Doktorka mi je prepisala dijetu koje se pridržavam. Od lekova pijem: pronizon, salazopirin, salofalk supozitorije, bromazepam, eftil, kontrolok i alventu. I trudim se da se ne nerviram. Stres je najveći okidač kada je recidiv ove bolesti u pitanju. Takođe, idem i na terapiju kod doktorke trikoš koja je fenomenalna. Čula sam da dosta pomože i hiperbarična komora, homeopatija i akupunktura kod ulceroznog kolitisa. Nameravam i ovo da isprobam. Akupunktura, navodno, dovodi do potpunog izlečenja. Ovo mi je bio prvi napad, nemam nameru da sebi dozvolim drugi jer nisam sigurna da bih opet mogla da prođem kroz to i da dozvolim da moja porodica opet trpi zbog mene. Ko god želi razmenu iskustva, vezano za ovu bolest, moji e-mail-ovi su: jelena. Vuceljic@kappastar. Com i scavenger_carrion@hotmail. Com.


 33. Miroslav Strehak 26.10.2009

  Svi koji su imali problem u zacetku sa ulceroznim kolitisom, ne smeju se opustati. Bolest podmukla i naizgled bez neke klinicke slike koja sluti na komplikacije..., a tako je tanka granica. Imam lose iskustvo iz nekoliko razloga. Prvo nisam pridavao veliki znacaj prolivima i ponekad krvavim stolicama. Potom tempertuama, opstoj slabosti, povracanju i gubljenju na tezini. A onda... U 20dana je nastao pakao iz kog sam jedva izvukao zivu glavu. Krv je lila na sve strane i iz rektuma i iz fistula u okolini rektuma. Dobih sepsu koja je pocela da hara, urgentna operacija, odstranjeno kompletno debelo crevo. Nije bilo povratka, bolest se otela kontroli i pokazala svoj fulminantan oblik. Otkazala su mi oba bubrega, a odmah u par sati dva mozdana udara... Imao sam prekid filma nekoliko dana nisam znao da li sam ziv. U zrenjaninskoj bolnici kazu nije zabelezen takav slucaj sa takvim komplikacijama. Posle nekoliko meseci bolest se vratila na zavrsetak rektuma sa obnovljenim fistulama. Kbc zemun je jedina referentna klinika na koju sam stigao kasno. U narednim danima ocekujem reviziju patolosog nalaza jer postoji mogucnost da je kronova bolest. Molim sve koji imaju slican problem da se pobrinu za sebe. Svako iskustvo ima neku tezinu a voleo bih da cujem i druga. Misa. Zrenjanin


 34. Snežana Stamenković 17.09.2009

  Ne mogu da verujem da niko nije ostavio komentar u vezi sa oboljenjem debelog creva tj. Ulceroznim kolitisom. Ako ga neko već ima, trebalo bi da se što više informiše o svojoj bolesti i da svoja iskustva podeli sa što više ljudi. Meni je prošle godine u julu postavljena dijagnoza da bolujem od ulceroznog hroničnog kolitisa sa znacima aktivnosti od srednjeg do visokog stepena. Moram da napomenem da se to ne dešava odjednom, već da se taj zapaljenski proces odvijao dugi niz godina. Na koji neki put pridajete značaj (u situacijama kada krvarite nekoliko dana i nakon toga bol i krvarenje prestane), i kada ne predajete značaj (opisana situacija je kratko trajala, vama se povrati snaga i živost i onda kažete sami sebi nije to ništa). To je velika greška koju sam napravila! Što nisam odmah na prve simptome otišla kod lekara. I to nošena mišlju da se meni ne može dogoditi ništa strašno po pitanju zdravlja. Sada imam 34 godine a predhodne 4 godine su bile jako teške da se izdrže, sve doprošle godine kada sam mesec dana krvarila i trpela nepodnošljive bolove. Sada se lečim u kbc zemun. Imam jako dobrog doktora i medicinske sestre, koji o meni vode računa u cilju izlečenja, a ako ne uspemo da izlečimo obolelo debelo crevo - onda ćemo ga odstraniti da ne pravi više probleme. Trenutna th. 3 x 2 salofalk 500 mg 1 x 1 salofalk supp uveče.


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde