Kada je povišen C reaktivni protein (CRP)?

CRP je skraćenica koja označava C reaktivni protein. Reč je o proteinu koji se proizvodi u jetri. Njegova koncentracija u venskoj krvi se koristi kao značajan biohemiski parametar za mnoga stanja.
Normalna koncentracija CRP - a se smatra do 10mg/l. Ne postoji značajna razlika između referentnih vrednosti za muškarce i žene, niti za životnu dob.

Nenormalno niske vrednosti se mogu naći kod osoba koje su na terapiji lekovima za smanjenje ,,masnoća" u krvi (statinima) ili na terapiji aspirinom.

Visoke vrednosti se mogu očekivati kao posledica pojačanog fizičkog napora, trudnoće (naročito poslednjih nekoliko meseci), uzimanja oralnih kontraceptiva, pušenja i visoke nadmorske visine, a naročito povišene masnoće u serumu (lipemija) i postojanja tzv. reumatoidnih faktora. Takođe mogu se očekivati i kod šećerne bolesti i arterijske hipertenzije.

Pravi značaj međutim u kliničkoj praksi ima porast koncentracije koji je obično karakteristika nekog od navedenih stanja:
 • Maligna oboljenja (naročito limfomi)
 • Sistemski lupus eritematodes
 • Reumatoidni artritis
 • Vaskulitisi
 • Infarkt miokarda – visokosenzitivni CRP služi Kao parametar za procenu kardiovaskularnog rizika
 • Infekcija - naročito bakteriskih u kojima je porast mnogo brži i izraženiji od porasta sedimentacije ili broja leukocita. Kod virusnih infekcija to nije slučaj pa to takođe nekad može biti značajan diferencijalno dijagnostički parametar za razlikovanje bakteriskih i virusnih infekcija
 • Zapaljenjska oboljenja creva
 • Pneumokokna pneumonija
 • Reumatska groznica
 • Tuberkuloza

Zakažite pregled popunjavanjem Kontakt forme u nastavku ili pozivom na broj 063/687-460.

Share this Post:

Slični tekstovi:

15 Komentara

 1. sladja 17.11.2008

  Divan tekst. Zamolicu Vas da pisete i o ostalim parametrima iz krvne slike i biohemije koji nama, van sveta medicine znace a nemamo prilike da saznamo sta znace! Hvala Vam na razumevanju. Sladja


 2. samir 21.11.2008

  Prvi put se susrećem sa Vašom stranicom,iskreno vam izražavam zahvalnost za mnoge aktuelne teme današnje medicine kao i za sve tekstove koji se odnose na klasičnu medicinu. Obiman je ovo i odgovoran posao pa stoga zaslužujete svaki oblik pohvale. Srdačan pozdrav i svako dobro.


 3. Milos 27.10.2009

  Eee to se kaze lepo objasnjeno. Svaka cast!!!


 4. Dragana 05.01.2010

  Ceo sajt je veoma dobar i koristan, narocito za medicinske laike. A tumacenje laboratorijskih analiza je narocito korisno, jer nasi lekari nemaju strpljenja da nam objasnjavaju sta je sta vec samo da li je u redu ili nije. Sve u svemu, odlicno.


 5. Sava 12.04.2010

  S ajt je za svaku pohvalu. Cestitam i srdacno vas pozdravljam. Mnoge pojmove, vezane za zdravstveno stanje, iz laborat. Nalaza sam bolje razumjela zahvaljujuci vasem objasnjenju.


 6. nata 08.03.2011

  Ja imam cro 45 i sedimentaciju 88 niko ne zna sta mije. . .


 7. Miroslava 13.06.2012

  Upravo sam došla od lekara koji mi ništa nije objasnio zašto. Imam visok CRP. Sad mi je jasnije koja oboljenja dovode do toga.


 8. Nebojsa 02.08.2013

  Lijepo objasnjeno. Samo ispravka za biohemijski na pocetku teksta. Hvala


 9. milica 06.12.2013

  Dali je potrebon raditi kolonoskopiju ako je crp nalaz povecan


 10. Senida 10.06.2014

  Mog oca boli desni kuk ali kost a crp 135 i ima povišenu temperaturu koja nemoze da se skine? Ako padne malo ali opet se vrati. Jel mozete da mi kažete zbog cega je to


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde