Vaskulitisi

Vaskulitis predstavlja kliničko - patološki proces koji se karakteriše inflamacijom ( zapaljenjem) i nekrozom (izumiranje) krvnih sudova. Patološkim procesom je obično kompromitovan lumen krvnih sudova - arterija, arteriola, kapilara i venula.

Uzrok nastanka

Bolest najverovatnije izaziva veći broj različitih činilaca. Veruje se da neki nasledni faktori (geni), infekcija ili drugi činioci iz spoljne sredine mogu imati značajnog udela u nastanku bolesti. Ove bolesti nisu zarazne i njihova pojava ne može da se spreči.

Klinička slika najčešćih vaskulitisa

Kliničke manifestacije zavise od vrste i veličine krvnih sudova, rasporeda, lokalizacije i patohistološke vrste oštećenja, broja i stadijuma nastalih lezija, vrste organa i sistema, kao i od starosti bolesnika.

Klasični poliarteritis - oblik vaskulitisa u kome dolazi do razaranja (nekroze) srednjih i malih arterija, početak bolesti je nespecifičan, obično nagao, sa povišenom temperaturom, mršavljenjem, bolom u potkolenicama. Temperatura je visoka, dugotrajna i uporna. Česte su bubrežne lezije sa pojavom krvi i proteina u mokraći i smanjenog klirensa kreatinina. Nastaje progresivnma bubrežna insuficijencija. Muskulo-skeletne promene se ispoljavaju u vidu bolova u zglobovima i mišićima pretežno na donjim ekstremitetima uz prateći arteritis ili neuropatske promene. Promene na srcu su u vidu arteritisa koronarnih sudova i mogu dovesti do infarkta miokarda i srčane insuficijencije. Moguća je pojava i perikarditisa (zapaljenja srčane kese), ubrzanog rada srca i srčanih aritmija. Gastrointestinalni trakt može dati simptomatologiju abdominalnog bola, krvavljenja, infakta ili perforacije creva sa zapaljenjem trbušne maramice. Zatim se javljaju zapaljenja perifernih nerava sa bolovima, slabošću mišića ali i oštećenje centralnog nervnog sistema sa glavoboljama, konvulzijama, oduzetošću. Na koži se javljaju različite promene od alergijskih do dubokih ulceracija i nekrotičnih lezija. Oštećenja krvnih sudova oka mogu dovesti do gubitka vida.

 

Wegenerova granulomatoza - hronični sistemski vaskulitis u kome postoje promene na malim i srednjim krvnim sudovima i to najčešće u gornjim (nos i sinusi), donjim disajnim putevima (pluća) i bubrezima. Kod većine bolesnika javlja se zapušenost sinusa, koja se ne poboljšava posle primene antibiotika i kapi za nos. Na nosnoj pregradi se javlja krvarenje, a zatim se stvaraju kraste. Oštećenja nosne pregrade nekad dovodi do deformacije nosa koji se naziva “sedlasti nos”. Zapaljenje u disajnim putevima može da dovede do suženja dušnika, što se ispoljava grubim glasom i problemima sa disanjem. Zapaljenski čvorići u plućima daju simptome zapaljenja pluća sa pojavom kratkog daha, kašlja i bola u grudima. Na početku bolesti bubreg je zahvaćen kod samo malog broja bolesnika, ali se taj broj povećava sa napredovanjem bolesti. Pored toga postoje i opšti znaci bolesti kao što su: gubitak u težini, malaksalost, povišena temperatura, noćno znojenje, bolovi u zglobovima i pojava vaskulitisa na koži.

Alergijski granulomatozni vaskulitis - javlja se nakon dugogodišnje astme, počinje sa visokom temperaturom i telesnim propadanjem, infiltratima na plućima i poliarteritisom. Dominiraju kožne lezije, sa pojavom puprpure (tačkasto crvenilo), gastrointestinalna krvarenja i abdominalni bol, srčana insuficijencija i znaci zahvatanja bubrega.

 

Dijagnoza

Do dijagnoze se dolazi na osnovu kliničkih znakova bolesti, rezultata laboratorijskih analiza krvi i mokraće, kao i radioloških ispitivanja (ultrazvučni pregled, rendgensko snimanje, kompjuterizovana tomografija - CT, magnetna rezonancija - MR i angiografija). Kada je potrebno uzima se isečak tkiva (biopsija) i posmatra pod mikroskopom.

 

Lečenje

Lečenje vaskulitisa je dugotrajno i složeno. Osnovni cilj lečenja je da se upala što pre zaustavi i postigne dobra kontrola bolesti (indukciona, početna terapija) i da se ona dugo održi (terapija održavanja) uz izbegavanje neželjenih efekata lekova.Do sada se pokazalo da su glikokortikoidi u kombinaciji sa imunosupresivnim lekovima (ciklofosfamid) najefikasniji. Lekovi koji se koriste u terapiji održavanja su azatioprin, metotreksat i ciklosporin A  sa malom dozom glikokortikoida.

 


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 7

 1. Valentina Dimitrijevic 18.09.2022

  Moje dete ima 18 god , pre godinu dana su otkrili da ima vaskulitis , a do tad dečji ekcem , to je bio njihov odgovor. Trenutno ima otvorene rane na nogama . Samo previjaju smiri se na kratko i ponovo isto, pije pronizon. Molim dobre ljude ko ima iskustvo sa tim da zna nekog doktora ili kliniku gde bi mogla da odvedem dete da uradi detaljne analize i da dete dobije adekvatnu terapiju. Hvala.


 2. Kemal 08.06.2013

  Molim pomoć od bilo koga da bih riješio svoj problem, pre 2, 5 mjeseci poslije normalne upotrebe paracetamola 4 kapsule svakih 6sati, dobio sam osip na rukama i nogama u vidu crvenih ploćica. Nakon javljanja lijećniku, upućen sam na laboratorijske nalaze krvi i urina, na istima oćitala se povećana sedimentacija i veći broj leukocita. Nakon toga slijedi davanje urino-kulture na pregled 3 dana u nizu, gdje se ista pokazuje sterilnom. Nakon toga prepisuje mi se sljedeća terapija, c vitamin 2 puta 500mg. , kalcijum-citrat 3puta dnevno i blagi premaz beloderm-kremom. Nakon 15-dnevne primjene terapije, dolazi do smanjenja inteziteta ploćica-purpure, ali se ista opetuje u nepravilnom vremenu - ruke-noge i intezitetu, šta da dalje radim i korstim. Unapred zahvalan


 3. Milica Ilic 28.02.2013

  Imam vaskulitis od 20 godine sada imam 30 godina zivim u svajcarskoj tada sam otkrila da imam tu bolest doktori su mi objasnili da sam se sa time rodila i da mi je kao nesto u meni kao anti telo napada krvne sudove i da ostecuje krve sudove kao upala i da lekovima koje pijem smanjim upala na sudovima da neosteti jos vise i neki sud i organ ova bolest nije prelazna jednostavno organizam sam sebe napada jako je bitno imati terapiju ja pijem prednison i kapi za oko koristim na svaka dva meseca idem na kontrolu da proverim kolko je vaskulitis aktivan u telu i po tome mi smanjuju dozu i po potrebi povecavaju podrzavam sve one da se izbore sa ovim i nemojte zanemarivati ovaj problem zbog sebe i drugih osoba koje vas vole pozdrav milica


 4. Ivan 23.09.2012

  Već nepune 2 godine imam vasculitis obisao sam hrpu doktora i nitko mi nije dao pravu informaciju o čemu se radi, sad pijem medrol i imuran u velikim kolicinama a tu nevidim nikakvog pomaka, moze li mi netko pomoći, uputi me nekome ili nešto slično!!!!


 5. Milos 17.01.2011

  Moja mama takajasivaskulitis ali ne znamo mnogo o njoj


 6. Lo 08.11.2009

  Napokon, posle 3 god. velikih problema i gomile 'poznatih doktora', nasao se covek koji me je saslusao, dijagnosticirao moju bolest i poceo da pomaze u resavanju mog problema hipersenzitivnog vaskulitisa... Drago mi je da postoje doktori kao sto je on. http://rheumapraxis.mojlekar.net/?page_id=3


 7. snezana 25.09.2009

  Moja mama vec cetiri meseca ima sitne pecate u predelu struka zadnjice i nogu. Bila je na odeljenju tri nedelje i sve analize su joj uredne i u granicama normale. Sto znaci da je zdrava ali njoj ne prolaze ti mali pecati cak sta vise pojavljuju se novi, izlaze joj i po rukama i celim ledjima, doktori su rekli da je to vaskulitis i da ce proci sam od sebe u sta je ne verujem bas. Na levoj nozi joj se pojavila krastica mala bojim se da joj se ne otvori ziva rana i slicno, da li postoji i takav slucaj negde. Sta da radimo sa mamom dalje?


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde