Akutni infarkt miokarda (Srčani udar)


Akutni infarkt miokarda je izumiranje dela srčanog mišića zbog naglog prestanka cirkulacije kroz neku od arterija koje ishranjuju srce. Akutni infarkt je poslednja faza i samo jedan od oblika u razvoju koronarne bolesti (ishemijska bolest srca). Koronarna bolest se može manifestovati i kao stabilna angina pectoris, nestabilna angina, vazospastična angina i asimtomatska ishemija miokarda.

Učestalost

Akutni infarkt može biti prva manifestacija koronarne bolesti i u našoj državi je i dalje vodeći uzrok umiranja u opštoj populaciji. Dok se u celom razvijenom svetu učestalost infarkta miokarda smanjuje u našoj zemlji raste i u Evropi je veća učestalost infarkta samo u Rusiji.

Uzroci nastanka bolesti

Ljudi imaju dve srčane (koronarne) arterije: levu i desnu. Promene koje se dešavaju na ovim krvnim sudovima se javljaju zbog ateroskleroze koja zahvata arterijski sistem. Ateroskleroza je proces koji se javlja u vezi sa starenjem, ali na njega utiču i mnogi drugi faktori. Ti faktori se nazivaju faktori kardiovaskularnog rizika i u njihovom prisustvu je verovatnoća da će se razviti infarkt miokarda ili neka druga forma koronarne bolesti mnogo veća.

Najvažniji faktori kardiovaskularnog rizika su: nasleđe (genetska predispozicija), godine života, muški pol, šećerna bolest, povišen krvni pritisak, pušenje, povišeni nivoi raznih vrsta masnoća u krvi, gojaznost, fizička neaktivnost itd. Na neke od ovih faktora se može uticati, a na druge ne. Istovremeno prisustvo više faktora kardiovaskularnog rizika višestruko uvećava šansu da se javi koronarna bolest u nekom obliku uključujući i infarkt miokarda.

Simptomi

Akutni infarkt miokarda je praćen različitim simptomima. Ipak, najvažniji simptom je bol. Bol se javlja najčešće ujutru, posle fizičke aktivnosti, obilnog obroka ili kada je hladno. Lokacija bola je iza grudne kosti, veoma je jakog intenziteta a po karakteru liči na stezanje, pečenje ili čak cepanje u grudima. Bol u infarktu traje preko pola sata i obično je jači i duži od svih dotadašnjih napada ukoliko je pacijent ranije već imao napade bolova u grudima. Bol se najčešće širi u levo rame, levu ruku ili donju vilicu. Može biti praćen obilnim preznojavanjem, naglo nastalom slabošću i malaksalošću i gušenjem tj. osećajem nedostatka vazduha i vrlo često jakim strahom od smrti. Međutim, bol kao simptom može biti i odsutan (pogotovu kod pacijenata sa dijabetesom) i tada ostali prateći simptomi mogu ukazivati da se radi o infarktu miokarda.

Terapija

U slučaju pojave ovakvog bola prva mera koju treba preduzeti je prestanak aktivnosti koja je dovela do bola, stavljanje nitroglicerina pod jezik i brzi kontakt sa ovlašćenim medicinskim osobljem. Veoma je korisno sažvakati jednu tabletu (300 mg) Andola. Po dolasku medicinskog osoblja treba se striktno pridržavati njihovih saveta.

Prisustvo infarkta se najčešće može utvrditi snimanjem EKG-a i specifičnim laboratorijskim testovima. Pacijenti sa akutnim infarktom miokarda se smeštaju u koronarnu jedinicu i leče po savremenim preporukama. Treba napomenuti da se osobama koje su imale akutni infarkt miokarda najviše može pomoći ako je od početka bolova prošlo manje od 2 sata. U tom periodu davanje specifičnih lekova ima najveći efekat, a pacijentu se može pomoći i u sali za kateterizaciju otvaranjem zapušene arterije i postavljanjem stenta.

U prvih nekoliko dana im je potrebno mirovanje, zatim se započinje proces rehabilitacije. Svim bolesnicima koji su imali infarkt treba uraditi koronarografiju (invazivna kardiološka dijagnostika) posle čega se donosi odluka o daljem načinu lečenja: nastavak medikamente terapije, operacija na krvnim sudovima srca (tzv. baj-pas) ili ugradnja stentova u koronarne arterije.

Nakon preležanog infarkta miokarda potrebno je doživotno uzimanje određenih vrsta lekova.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 10

 1. Violeta 03.11.2012

  Hvala na ovako dobrom objašnjenju


 2. Dimitrijedbrakic 28.09.2012

  Imao sam infarkt miokarda februara 2oo8 godine. Na klinici vma ugradjeno je tri stenta. Medjutim problemi nisu stali do danas. Terapija je obilna i koristim je redovno i tacno. Kontrola kardiologa je redovna. Bolovi se cesto javljaju u vidu stezanja u grudnom kosu skupljanjem iza grudne kosti sa bolomu ledjima i donjoj vilici. Posto je prisutna i isnemiska bolest crca dokazana na vma. Zbog smanjenog kapaciteta pluca koristim terapiju pulmologa. Bolovi se najcesce javljaiu posle ponoci ili u popodnevnim satima, ponekad bude me u snu. Mnogo me muci susenje usne duplje ali samo nocu. Molim savet.


 3. Laslo 03.09.2012

  E sada, da li sam trefio temu jer već jedno nedelju nedeljuipo dana i tabani sa prstima i takođe i ruke mi budu jako vreli i suvi, to ja tako osećam a i otac i mati su srčani bolesnici (mati je pokojna) a otac ima 4 bajpasapa dali to ima neke veze sa ovom temom ili ako li je moguć neki savet


 4. Radmila Pavićević 13.10.2011

  Veoma mi znače informacije koje ste napisali. Od lekara verovatno što ne smatraju potrebnim ili iz nekog drugog razloga malo može da se dobije informacija o simptomima koji predhode infarktu. Ja sam imala bolove u predelu stomačne arterije i istovremeno bolove posebno izražene u gornjoj vilici. Doktorka iz hitne pomoći me je poslala u urgentni centar, a lekar u urgentnom centru je zabavljao okolinu pričajući neumesne viceve. Iz ordinacije sam izašla ne znajući šta je meni uopšte bilo obzirom da su me bolovi prestali.


 5. milos 14.02.2011

  Najbolji sajt iz medicine. Odusevljen sam. Stalno ga koristim za fakultet. Beskrajnoa vam zahvaljujem.


 6. Ahmet Kelani 25.04.2010

  Pozdrav iz pristina. Verujem da se i za mene mozete da nagete vreme, da mi pomognete na moj zdravlje. Ja imam 36 god. Prosle godine u jul mesec imao sam problem, zadnja diagnoza mi je; infarktus myocardii acua non ''q'' pars inferioris l21. Pushio sam cigaretu, i imao sam ovu stanje holesterola. Holest. 11, 7-triglic3, 0 totalne lipid. 16, 1-ldl 7, 9-vldl-1, 3 i hdl imao sam 2, 3. A stanje krvnig pritiska mi je ta 130\\80. Veq od tada uzimam ovu terapiju -tab. Coryol a 6. 25mg 2x1/2. Aspirin 100mg 1x1 i atoris 20 mg 1x1 u veqer. Zavershio sam ecokardiografiju i ergometriju po 2 puta od tada. I na kraju pre 2 nedelje zaversio sam i koronarografiju. Zadnja dijagnoza mi je; st post im inferioris [l 21] cardiomyopathia ch. Ischaemica [l 42]. I zadnji komentar mi je. Lm bez sklerotiqne promene. Lad na proksimalnu stranu lezia 6o posto. I cx bez promene, a rca proksimalna strana lezia 1oo posto. I sve na kraju mi rekomandiraju cabc u rca. I posto ovde u pristinu ne znamo i imamo zdravstveno krizu, meni mi treba vas pomoq. Jel mogu sve taj moj zdravstveni problem mi pomognete u vasem kuqu. Mene mi treba negde da ineresujem. Izvini mozda nisam bio jasan i zbog jezika. Hvala jos jednom, veq verujem da budem u kontakt sa vama. Prijetno.


 7. Ана 12.04.2010

  Poštovani, bilo bi veoma korisno, da ste napisali kako osoba koja je imala srčani udar treba kasnije da se ponaša. Koje aktivnosti su pre svega zabranjene, a koje su korisne i poželjne. Hvala.


 8. jovana 13.02.2010

  Super ste napisali, pomocice mi oko ucenja, lako je za razumevanje


 9. natasa........... 08.02.2010

  Eee, super opisano, samo ne znam da li je dovoljno dobro i da li ce moj profesor ovo prihvatiti kao dovoljan odgovor. . . . . . . . Al, u svakom slucaju, ocena nije bitna, bitno je da sam ja razumela o cemu se radi. . . . . . . .


 10. NATASA 28.04.2009

  O bolestima 21 veka kao što je i infarkt miokarda trebali bi ste da pišete sa više detalja jer ja kao laik ništa iz teksta o prevenciji daljeg mogućeg infarkta nisam mogla saznati a imam osobu koja je preživela 3 infarkta pa sam je želela sačuvati u životu a kako se to radi iz teksta nisam uspela saznati!


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde