Perikarditis

Perikarditis predstavlja zapaljenski proces koji zahvata srčanu kesu - perikard. Može biti izolovan ili udružen sa miokarditisom i endokarditisom, kada se govori o pankarditisu. Javlja se kao primarna manifestacija zapaljenja perikarda ili kao sekundarna pojava u sklopu drugih bolesti.

Učestalost

Učestalost se kreće od 2 do 6%, dok se klinički dijagnostikuje jedan na hiljadu bolničkih prijema, što ukazuje na činjenicu da često ostaje neprepoznat. Češći je kod muškaraca i odraslih, nego kod žena i dece.

Uzrok nastanka

Veliki je broj faktora koji dovode do nastanka perikarditisa, pa se on i klasifikuje prema uzročniku ili bolesti čija je manifestacija ili komplikacija:

Infektivni perikarditis - virusni (coxsackie A i B, echovirus, adenovirus, ebstein-barr,varicella,mumps,HIV); bakterijski (staphylococcus, pneumococcus, streptococcus,gram negativne bakterije); gljivični (histplasmosis, aspergillosis, candida albicans, blastomycosis); parazitni (amebiasis, toxoplasmosis, echinococcosis)

Idiopatski, uremički, neoplastički perikarditis (metastaze karcinoma pluća, dojke, melanoma, leukemije,..), perikarditis u toku infarkta miokarda, postiradijacioni, traumatski perikarditis, perikarditis povezan sa oboljenjima vezivnog tkiva (sistemski eritematozni lupus, reumatodni artritis, sklerodermija, reumatska groznica,..), perikarditis u sklopu drugih inflamatornih oboljenja (sarkoidoza, amiloidoza,), perikarditis izazvan lekovima, perikarditis u sklopu miksedema i perikarditis nakon oštećenja miokarda i perikarda.

Akutni perikarditis

 • pericarditis sicca (suvi perikarditis) je sindrom izazvan zapaljenjem perikarda najčešće virusima. U početku se javljaju povišena temperatura, bol u mišićima, znojenje, groznica, opšta malaksalost, gubitak apetita. Najkarakterističniji simptom je bol u grudima, lokalizovan iza grudne kosti, često se širi u vrat i levu lopaticu.Ima karakter stezanja, pojačava se pri dubokom udahu, ležanju na leđima, kašlju, okretanju, a smanjuje u sedećem položaju i naginjanju prema napred. Auskultacijom se čuje karakteristično perikardno trenje.
 • perikarditis exsudativa - perikardni izliv može da nastane kao odgovor na oštećenje perikarda svim uzročnicima i može biti serozan, bistar, gnojav, hemoragičan (prisustvo krvi u izlivu) i hilozan. Manji izlivi su asimptomatski ali kod većih bolesnik se žali na stalan bol ili pritisak u grudima, otežano disanje, otežano gutanje, kašalj, štucanje i promuklost.

Tamponada srca

Podrazumeva kompresiju srca povećanim intraperikardnim pritiskom, koji ometa  punjenje srca. Može se razviti u svim oblicima perikarditisa. Bolesnici se žale na otežano disanje,bol u grudima, a karakterističan nalaz je Beckov trijas:snižen arterijski, povišen venski pritisak i smanjene amplitude kontrakcija srca.Stanje svesti je poremećeno, bolesnici su bledi, oznojeni, ubrzano dišu.

Hronični perikarditis

Percarditis constrictiva - podrazumeva prisustvo čvrstog, fibrozno zadebljalog ili kalcifikovanog perikarda koji ograničava punjenje srca.Najvažniji klinički simptomi su zamaranje, otežano disanje i kašalj. Vratne vene su nabrekle, jetra je uvećana, a u odmaklom stadijumu  nalaze se ascites (prisustvo tečnosti u trbuhu) i edemi (otoci) na donjim ekstremitetima.

Parcijalni perikarditis i parcijalna konkrecija srca - javljaju se adhezije (priraslice) između dva lista perikarda, između perikarda i srca ili između perikarda i susednih struktura grudnog koša. Bolesnici se žale na otežano disanje pri naporu, bolove u grudima i osećaj preskakanja srca.

Hronični perikardni izliv - podrazumeva perzistiranje izliva duže od 6 meseci. Uglavnom se dobro toleriše,a može da postoji osećaj težine u grudnom košu,otežano disanje pri naporu, kašalj i promuklost.

Dijagnoza

Dijagnoza se postavlja na osnovu anamneze, kliničkog pregleda, EKG-a,rendgenskog nalaza, ultrazvuka, CT-a i NMR-a.

Lečenje

Lečenje akutnog perikarditisa uključuje hospitalizaciju,ležanje do prestanka bolova i normalizovanja tempereture.Primenjuju se antimikrobni lekovi, analgetici ili nesteroidni antiinflamatorni lekovi.U upornijim slučajevima treba primeniti kortikosteride. Jedina efikasna terapija tamponade srca je evakuacija tečnosti, a lečenje hroničnih oblika podrazumeva hirurške resekcije izmenjenog perikarda. 

 


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 6

 1. marija 16.03.2022

  dragi ljudi, ..nazalost zapadna medicina tesko dolazi do saznanja sta je uzrok..bavi se lecenjem posledica..lek za ovo lek za ono..npr koksaki.nema lek..miruj cekaj..isto ovo, perikarditis..kvantna medicina nam je pomogla. za 10 min su rekli koj je tip koksakija i neutralisali ga iz srca..moja preporuka svima, kvantna medicina! ali se raspitajte, ko radi dijagnostiku i tretman u istom, jer ima raznih, mi smo isli negde na Kosutnjak. ...nece nikada osvanuti ovaj komentar pretpostavljam............ali da probam..


 2. Smiljana 27.02.2022

  Imam hronicni pericarditis 6-7 mm tecnosti oko l.pretkomore I komore. Kakve analize trebam odraditi da bi se otkrio uzrok oboljenja.imam terapiju indapres I b.blokaror


 3. aleksandar 30.01.2012

  Pre dve godine sam lecen od perikarditisa, nakon toga su ostale priraslice koje se vide u obliku bele senke oko srca, i na svaku promenu vremena me izuzetno jako boli u predlu srca sa leve strane i dan danas, pa se pitam postoji li neki lek koji bi sprecio te bolove


 4. djurdja 27.03.2010

  Prije dve godine sam dobila dijagnozu pericarditis as. , formae aliae. Volela bih kad bi mi neko razjasnio neke nedoumice o ovoj bolesti jer mi je doktor to uskratio


 5. Tatjana 26.02.2010

  Konstatovan mi je pericarditis acuta, kao posledica viralne infekcije epstein barr virusom i cmv. 4 meseca sam bezuspesno lecena od aritmija. Tek 4kardiolog mi je uradio seroloske analize i izovlovani su virusi. 2meseca se lecim antioksidantnom terapijom, bolje se osecam, vratila mi se snaga, ali i dalje imam aritmije. Za aritmije pijem propranolol, i za umirenje rivotril. Interesuje me da li ce aritmije proci, nakon sto virus "izadje", jer jos uvek me muce, stvaraju nelagodnosti i plase me. S vremena na vreme me dokaci i dijareja, pa blago povisena temperatura, koju verovatno pokupim od dece, te mi tad oslabi organizam i aritmije postanu izrazenije. Da li je potrebno mozda jos neka analiza i dodatna terapija antibioticima? Dakle, hoce li ove neugodne aritmije proci ikada?


 6. Dzenana Decevic 27.12.2009

  Imam 22 god i utvrdjeno mi je da imam psvt. Zanima me da li je i koliko rizicno da se uradi ablacija, koje su posledice. Unaprijed vam hvala.


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde