Hronično plućno srce


Hronično plućno srce (HPS) podrazumeva hipertrofiju ( uvećanje) i / ili dilataciju ( proširenje) desne komore kao posledicu funkcionalnih i strukturalnih oboljenja pluća i plućne vaskularne mreže.

Učestalost

Javlja se u proseku u oko 10% od svih slučajeva srčanih bolesti. HPS je 5 puta češće kod muškaraca nego kod žena.


Uzrok nastanka

Sve uzročne bolesti koje dovode do HPS podeljene su  u tri grupe:

  • Bolesti koje primarno oštećuju disajne puteve pluća i alveole - hronični bronhitis, bronhijalna astma, emfizem pluća, plućne fibroze, plućne granulomatoze, resekcija pluća, urođena cistična pluća, hipoksija usled velike nadmorske visine
  • Bolesti koje oštećuju pokrete grudnog koša - kifoskolioza, torakoplastika, pleuralne fibroze, poliomielitis, Pickwickov sindrom
  • Bolesti koje primarno oštećuju vaskularnu mrežu pluća - primarna oštećenja zida arterija, primarna plućna tromboza, anemije srpastih ćelija, embolije, pritisak medijastinalnih tumora, aneurizme(proširenja) ili fibroze plućne arterije i vene.
U razvoju HPS veliku ulogu igraju i mnogobrojni pogoršavajući činioci sredine (izlaganje prašini, udisanje nadražajnih gasova, izlaganje velikim atmosferskim i temperaturnim kolebanjima), česte respiratorne infekcije i loši ekonomski uslovi života. Posebno se ističe velika važnost stalnog nadražujućeg dejstva duvanskog dima kod pušača.


Klinička slika

Klinička slika HPS je kombinacija kliničke slike osnovnog oboljenja pluća i slike hipertrofije i insuficijencije desnog srca. Najčešće obolevaju muškarci srednjeg životnog doba, poljoprivrednici, fizički radnici u nepovoljnim radnim uslovima, kao i pušači u lošim socijalnim uslovima. U anamnezi ističu dugogodišnji kašalj od 5 do 10 godina i duže, sa iskašljavanjem oskudnog sluzavog ispljuvka a nekada i gnojnog ispljuvka. Kako se razvija insuficijencija desnog srca tako bolesnici navode i brzo zamaranje i gušenje kod težih fizičkih napora, a u daljem toku i kod uobičajenih dnevnih napora. Kod bolesnika se zapaža crvenilo konjunktiva (vežnjača), crvena ,vlažna i topla koža, sa podbulošću lica i protruzijom očnih jabučica što bolesniku daje žablji izgled. Grudni koš je bačvast, disanje lako ubrzano  a česti znaci su i centralna cijanoza (modro prebojen jezik) i maljičasti prsti. Vratne vene su nabrekle a u izaraženijoj insuficijenciji desnog srca vide se otoci na nogama i znaci ascitesa (prisustvo tečnosti u trbuhu).

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu anamneze, kliničkog pregleda, rendgenskog nalaza, EKG-a, ehokardigrafije (ultrazvuka) i kateterizacije srca. U bolesnika sa hipoksijom nalazi se policitemija (povišen broj krvnih ćelija), visok hematokrit, usporena sedimentacija i povećan nivo bikarbonata.

Lečenje

Osnovni princip lečenja HPS sastoji se od poboljšanja funkcije desnog srca, pravovremenog lečenja i poboljšanja plućne funkcije, popravljanja arterijske hipoksije i smanjivanja plućne hipertenzije. U tom cilju primenjuju se: U periodu akutnog popuštanja desnog srca daju se manje koncentracije kiseonika i aminofilin. U izraženoj insuficijenciji desnog srca treba dati diuretike, gotovo redovno se daje i digitalis da bi se popravila kontraktilna snaga oslabljene desne komore. Povoljan efekat su pokazali i vazodilatatori-nifedipin i hidralazin. U teškim slučajevima može se uraditi venepunkcija.


Prevencija

Sprovodi se ranim i energičnim lečenjem plućnih infekcija. Obavezna je vakcinacija protiv gripa. Zabrana pušenja.

 


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde