Akutno plućno srce


Akutno plućno srce je akutna insuficijencija  (slabost) desne komore. Nastaje kao posledica naglog skoka pritiska u plućnoj arteriji usled značajne redukcije plućne vaskularne mreže, najčešće zbog masivne plućne tromboembolije. Da bi nastalo akutno plućno srce, smanjenje plućne vaskularne mreže mora da iznosi preko 60% funkcionalnog plućnog krvotoka, u odsustvu prethodnog oboljenja pluća i srca.

Uzrok nastanka

Do akutnog plućnog srca mogu dovesti:

 

  • plućne embolije - infarkti pluća usled krvne, masne, vazdušne i tumorske embolije
  • kompresija plućne arterije i njenih grana tumorom, aneurizmom (proširenjem) aorte, pneumotoraksom (prisustvo vazduha između listova plućne maramice), pneumonijama
  • nastanak naglog šanta-između aorte ili leve komore i plućne arterije 
Lokalizacija tromba, koji dovodi do masivne tromboembolije, u 90% slučajeva su duboke vene donjih ekstremiteta i karlične vene. Predisponirajući faktori venske tromboze su: bolesti srca, postoperativna stanja, trudnoća i porođaj, produženo ležanje, varikoziteti vena, kontraceptivna sredstva i gojaznost. Radi se o ovlaš pričvršćenom trombu koji se iznenada otkine kod nagle promene položaja, naprezanja i napinjanja, i dolazi u desnu komoru ili plućnu arteriju. Iznenadna opstrukcija plućne arterije ili jedne od njenih grana dovodi do povećanja otpora u krvnom protoku i plućne hipertenzije (povišenog pritiska u plućnom krvotoku), što izaziva akutno proširenje i slabost desnog srca, porast venskog pritiska i zastoj krvi u jetri.Smanjen volumen desnog srca vodi smanjenju volumena levog srca, sniženju krvnog pritiska, kolapsu i šoku.

Klinička slika

Dispneja ( otežano disanje) je najčešći simptom akutnog plućnog srca i to u 95% slučajeva se javlja tahipneja (ubrzano disanje). Bol u grudima se registruje u oko 60% bolesnika. Bol se javlja iza grudne kosti i može da se širi u obe ruke ili ramena. Praćen je smrtnim strahom, bledilom i hladnim preznojavanjem. U daljoj evoluciji veoma brzo može da se razvije i slika šoka. Pleuralni bol nastaje 6 do 12 časova od akutnog napada, intezivan je, pojačava se pri disanju i kašlju. Kašalj je nadražajan i suv. Sinkopa (gubitak svesti) je inicijalan simptom i beleži se u oko 15 % bolesnika. Tahikardija (ubrzan rad srca) od 120 u minuti  se javlja u 90% bolesnika. Snižen krvni pritisak se javlja kod skoro svih bolesnika u akutnoj fazi a kod insuficijencije desne komore vide se nabrekle vratne vene i može se napipati uvećana i bolno osetljiva jetra..

Dijagnoza

Postavlja se  na osnovu anamneze, kliničkog pregleda, EKG-a, rendgenografije, ehokardiografije (ultrazvuka), scintigrafije pluća, kateterizacije desnog srca, analize gasova arterijske krvi. Laboratorijske analize mogu da pokažu umereno ubrzanu sedimentaciju i leukocitozu (uvećan broj belih krvnih zrnaca), kao i uvećanje serumskih enzima SGOT,SGPT,LDH.

Lečenje

Bolesnik mora strogo da miruje.Odmah mu se daje kiseonik,uspostavlja se venski put sa glukozom, natrijum - hloridom ili plazma koloidnim rastvorom. Reguliše se krvni pritisak dopaminom i suprimira strah sedativima. Odmah se daje i antikoagulantna terapija, a kod srčanog zastoja sprovodi se postupak kardiopulmonalne reanimacije.

Prevencija

Preventivno lečenje plućnih embolija podrazumeva otkrivanje i lečenje venskih tromboza antikoagulansima, antibioticima, uvođenjem ranog ustajanja nakon operacija i izbegavanjem dugog i nepotrebnog ležanja kod bolesnika sa hroničnim bolestima. Preventivno hirurško lečenje plućnih embolija podrazumeva i podvezivanje određenih vena donjih ekstremiteta i postavljanje kava filtra.

 

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 2

  1. nol kristina 04.10.2012

    Pre mesec dana sam osetila jako lupanje srca i ubrzano sam disala oblio me je hladan znoj inace sam asmaticar sto je nakraju dovelo do snaznog drhtanja utrnula mi je prvo leva ruka zatim desna nakraju celo lice i nakraju su mi se ruke ukocile suprug je pozvao hitnu pomoc rekli su mu da mi je pao secer u krvi i ako ga nisu izmerili dali mi glukozu direktno u venu i to je to meni i dalje nijer dobro i dalje osecam iste tegobe luipanje srca drhtavicu nesvesticu lekari nemogu da pronadu uzrok stitna zlezda je ok secer takodje a pre dve godine mi je internista rekao da mi se srce prosirilo ali da nije nista alarmantno to je objasnio da se to desilo zbog niskog krvnog pritiska molim za pomoc hitno plasim se da nije nesto ozbiljno


  2. VESNA 30.06.2010

    Suprug mi je preminuo. Lecen je; voda u plucima. Proveo dvanest dana na grudnom otpusten i posle tri dana i vracen na interno, koronarno, sok soba i smr t. Da li je kasno ustanovljen uzrok. Necija nemarnost! Mislim da bi sada bio ziv


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde