Moždana aneurizma

Aneurizma je abnormalno proširenje krvnih sudova. Cerebralna aneurizma je abnormalno proširenje krvnog suda u mozgu. Na bazi mozga nalazi se splet arterija od koga se dalje račvaju arterije koje prokrvljuju mozak. Račve tih arterija najčešća su mesta na kojima nastaju aneurizme. Mogu se javiti kod svih, pa tako i u dece, ali se najčešće javljaju u odraslih od 35 do 60 godina, nešto češće u žena.

Uzrok nastanka


Vremenom zid arterije postaje na nekom mestu slabiji i tada zbog pritiska nastaje proširenje koje može biti u obliku vreće (tada se naziva sakularna aneurizma i predstavlja najčešći oblik) ili u obliku vretena (fuziformna aneurzima). Kako proširenje raste tako se „vreća“ širi i stvara se vrat kojim je vezana za arteriju. Kada su male ne predstavljaju veću opasnost, ali kako rastu i postaju veće, postaji opasnost od puknuća (rupture) i izlivanja krvi u područje između mozga i ovojnice koja ga odvaja od lobanje, što se naziva subarahnoidalno krvarenje. Postoji nekoliko faktora za koje se smatra da mogu s vremenom ubrzati nastanak aneurizme : pušenje, povrede glave, alkohol i neke droge, oralni kontraceptivi, genetske i nasledne bolesti (policistični bubrezi, Marfanov sindrom, koarktacija aorte, AV malformacije itd.)
   

Klinička slika


U jednom broju slučajeva osobe s aneurizmom nemaju baš nikakve simptome. Budući da svojim rastom aneurizma može pritisnuti okolno tkivo, mogu se javiti simptomi kao što su: glavobolja, diplopije ( duple slike), spušten očni kapak, bol iza ili iznad oka, neuralgija trigeminusa, nejednake zenice. Simptomi kod rupture aneurizme: iznenadna, izrazito (kao nikada do sada) jaka glavobolja, mučnina, povraćanje, kočenje vrata, promene svesti do kome. Masivno intraventrikularno krvarenje najčešće daje veoma tešku kliničku sliku: duboka koma, hiperpireksija, decerebraciona rigidnost, bilateralni Babinski. Skoro uvek se završava smrtno.  

Dijagnoza


Postavlja se na osnovu kliničke slike, neurološkog pregleda, pregleda očnog dna, laboratorijskih nalaza, ultrazvuka, CT-a (skener) i NMR-a (nuklearna magnetna rezonanca. Najpouzdanija metoda za prikaz aneurizmi je angiografija.  

Lečenje


U slučajevima kada se otkrije da osoba ima malu, nesimptomatsku aneurizmu, zavisi od veličine, mesta, rasta aneurizme, uzrasta bolesnika hoće li se odmah pristupiti hirurškoj intervenciji ili će se aneurizma neko vreme pratiti. Kod rupture aneurizme pre svega je neophodna hitna reakcija, stabilizacija pacijenta a kada je potrebno i reanimacija. Konačna terapija je hirurška i podrazumeva ugrađivanje klipova ili endovaskularnu embolizaciju (spiralom ili latex balonom) .
 
Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 24

 1. Sneki 28.08.2023

  Moja mama ima aneurizmatsko proširenje od 4 mm na prelazu m1 - m2 sa desne strane i celeblarnu cistu od 3 mm. Da li je to izlečivo i nije smrtonosno?


 2. Mijalkvic smiljana 14.03.2023

  Postovaji, ja sam operisana od aneurizme u avgustu 2022 ugradjen mi je klip. Sve je u tedu osim sto i pre operacije dam imala probleme sa stabilnoscu .problem je utvrfjen nakom operacije receno mi je da imam bolest malih krvnih sudova i sada pijem vestibo i sermion..taj osecaj padanja,je mnogo manji od lad dam pocela sa ovim lekovima ali ne prestaje.to nije nesvestica nego odecaj nestabilnosti a narocito pri okretu. Da li imate bilo kakav komenyar u mom slucaju? Puno hvala


 3. Fatima 22.01.2023

  Imam i ja Aneurysmu


 4. Marija Trusina 16.12.2022

  2009 godine imala sam intervencije zatvaranje moždane aneurizme preko prepone. Ugradjena su mi 3 klipa. Radjeno je u Pecuju u Mađarskoj. Ne znam od kojeg materijala su ti klipovi. Sada imam drugi problem. Na onim kapcima imam mnogo bradavica, i niko neće da mi skida radio talasima jer se plaše da je u glavi platina. Otpustila je na mađarskom jeziku i nigde ne piše od čega su klipovi. Ako možete, odgovorite mi koji materijal se u tim slučajevima stavlja u glavu. Pozdrav


 5. Ivana 19.04.2022

  Imala sam aneurizmu prije 2 god,dva stenta uradjena.Prije 3 nedelje sam počela da idem na fitnes,da li smijem da se bavim takvom vrstom sporta,imam 39 god.


 6. Milanka 19.04.2022

  Meni je ugradjen stent 1 marta u Kragujevcu ugradio mi je Marko Prokic sve je proslo super savet svima koji imaju anurizmu slusati savet lekara zaboraviti na strah.Za mesec ipo dana cekam prvu kontrolu


 7. Danijela 31.03.2022

  Odma operaciju ne dugo pracenje, I odlaganje prebacivanje ili svako dnevno pracenje lezanje u bolnici


 8. Gorak 09.02.2022

  Savet svima koji imaju simptome glavobolje sa nagonom na povraćanje. Hitno se obratite neurologu i obavite sve potrebne analize. Nikako ne zanemarivajte te simptome navodno kao posledicu neke prehlade ili neke infekcije nekim virusom i sličnim prilaznim stanjima. Da sam ranije pročitao o simptomima, posledicama i načinima lečenja, sada bi kroz život išao sa meni dragom osobom.


 9. Milica Krstic 10.12.2021

  I ja sam imala poveću aneurozmu pa me je operisao dr. Ćulafić, hvala mu do neba da nije njega bilo ja ne bi bila medju živima. Sad sa stentom živim normalno ❤


 10. Suncica 02.09.2021

  Postovani, operisala sam aneurizmu mozga, pucanje dva kapilara i imam klipse. Da li se smem vakcinisani protiv COVID19 i ako pijem lekove protiv zgrusavanja krvi?


 11. ALE___ 25.04.2021

  Postovani, da li savetujete vakcinu protiv Covid 19, ljudima koji imaju aneurizma u kojima je ugradjen stent... Hvala najlepse!!!


 12. Dalibor Barbi 16.03.2021

  Postovanje, majka mi je operisana pre 7 godina mozdana aneurizma u precniku od 5.5 cm I ostala je ziva medjutim leva strana joj oduzeta I od tada je lezeci pacijent. Ono sto je veliki problem njoj a I nama to je da I'ma konstantno bolove u ledjima rico I nozi, pa me zanima gde da se obratimo po Tom pitanju? Pored lekova koje I'ma dobila je trodon za bolove pa su to sada zamenuli liriqom. Ako moze neki savet


 13. Karic 28.02.2021

  Postovanje, moj muz ima cerebralnu aneurizmu u mozgu 4mm,pa vas molim da mi odgovorite dali mora hitno intervencija doktorimu predlazu operaciju citamo po internetu da je opasna operacija pa nemoze dase odluci .mozeteli mi broj tel poslati da opsirnije popricamo.Unapred vam hvala.


 14. Milena 09.07.2019

  Marta 2018. godine mi je ugrađen stent moždane aneurizme. Zahvaljujući dr Ćulafiću i osoblju bolnice Sveti Sava, sve je na vreme urađeno. Pre mesec dana sam imala operaciju kuka, sada se dobro osećam.


 15. Milena 09.07.2019

  Marta 2018. ugradjen mi je stent moždane aneurizme, zahvaljujem se dr Ćulafiću. Na vreme je uradjeno, pre mesec dana imala sam operaciju kuka.


 16. tomic dragica 12.02.2016

  Jednu aneurizmu od 6mm operisala sam pre skoro dve godine pojavila se druga odma pored klipse od 4mm. Zanima me da li je bolje operisati odma il pratiti


 17. Gordana Despotović 03.07.2013

  Zahvaljujem i ja doktoru miloju joksimoviću što je, uz božju pomoć, operacijom napukle cerebralne aneurizme spasao mog brata.


 18. Nislija86 12.04.2013

  Sredinom prosle godine devojka je operisana u klinickom centru, sprovedena je endo -vaskularna intervencija embolizacije karotidno -kavernozne fistule, koja se nalazi sa leve strane: skoro godinu dana je proslo a u klinickom centru i dalje nemaju sredstava za nastavak intervencije. Interesuje me na kojoj privatnoj klinici se vrse endo-vaskularne intervencije embolizacije i koliko se krece cena zahvata na privatnoj klinici. Unapred zahvalan nislija


 19. biljana Milovanovic 17.10.2012

  I ja sam operisana pre godinu dana. . Pukla mi je aneurizma. . Nazalost, otkrivena je jos jedna, manja. . . Sada prikupljam nalaze za drugu operaciju. . . Znam da to moram da uradim. . . Pre 4 godina sam izgubila sestru bliznakinju. . . Njena aneurizma i njeno pucanje su zavrsile mrtnim ishodom. . . Nadam se da ce sve dobro da zavrsi, i da cu se oporaviti. . . Saosecam sa svima koji su prosli kroz ovo kao ja i zelim svima brz i uspesan oporavak.


 20. ZLATIBOR DICIC 03.05.2012

  Postovani, dr. Miloje joksimovicu tek sada posle cetiri meseca od operacije vidim sta znaci biti operisan od: aneurisma cerebri mediae dex reptum. Ja zivim postacu deda, pokretan sam, tek sada shvatam sta ste ucinili za mene ni sam neznam kako da vam se zhvalim. Zelim vama i vasoj porodici sve najbolje. Zlatibor dicic


 21. Radoslav Jovanović 23.10.2011

  Da li je u slučaju rupture aneurizme neophodna operacija ili je moguće saniranje nekom neinvezivnom metodom. Bolesnik kod koga je došlo do rupture je u komi.


 22. irena cvetkova 29.10.2010

  Moja bliska rodnina koja ima 21 god. Pred 6 dena dobi krvarenje vo mozokot. Cesto custvuvala glavobolki a vo momentot koga se slucilo krvarenjeto izgubila svest. Sega e primena na neurohirurgija napraveni se site ispituvanja. Pri punkcija imalo krv napraveno e nekoe snimanje so sajla i magnetna rezonaca. Lekarite ja drzat vo stabilna sostojba no ne kazuvaat potocna dijagnoza za sto se raboti, velat deka snimkite se seuste matni i ke treba da se ceka uste dve nedeli, neznaat potocno kade e krvarenjeto i sto e poricinata. Ve molam dajte mi vase mislenje. Blagodaram odnapred. Inaku devojkata e vo bolnica vo skopje a dokolku ova go procitate ve molam pisete mi. Zagrizena.


 23. suzana stamenkovic 03.09.2010

  Nazalost obicno se zavrsava smrcu. . . . .


 24. VIVIJAN 13.05.2010

  Nije naivno, a da li dzudo kao sport moze uticati na aneurizmu, s obzirom da se puno baca, pada, napreze? Vezbe znaju biti veoma teske i naporne za organizam. Kako to spreciti? Ima li neka prevencija, osim ne pusiti? Bas nije naivna stvar, izaziva strah.


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde