Diplopija

Diplopija predstavlja udvojeno, dvostruko viđenje. Reč diplopia je grčkog porekla, sastoji se od reči diplous znači duplo i ops što znači oko. Često predstavlja prvu manifestaciju mnogih sistemskih poremećaja, pogotovu mišićnih ili neuroloških bolesti.

Uzrok nastanka

Poremećaji u razvoju binokularnog vida nastaju u prvim godinama života. U zrelom životnom dobu, kada je binokularni vid razvijen i utvrđen, svi okulomotorni poremećaji mogu da divedu do neprijatnih dvostrukih slika, ali nikako i do senzornih promena. Brojni su uzroci koji mogu izazvati diplopiju. Monookularna diplopija (duple slike se stvaraju na jednom oku) može nastati kod povrede kornee, irisa, katarakte, keratokonusa, subluksacije sočiva, patoloških stanja retine. Binokularna (prava) diplopija nastaje kod poremećaja rada binokularnog viđenja, paralizne razrokosti, kod operativnih zahvata pri ispravljanju refrakternih mana, posle operacije katarakte, stavljanja vešatačkog sočiva. Takođe na diplopiju se mogu žalitit histerične osobe, osobe sa jakim migrenoznim glavoboljama, neurološkim oboljenjima, miastenijom gravis i dr.

Klinička slika

Dvojno viđenje može biti konstantno ili intermitentno, pri gledanju na blizinu ili na daljinu, gledanjem na jedno oko (monoolukalarna) ili sa oba (binokularna). Binokularna se koriguje preklapanjem jednog oka, dok se ko monookularne i pri pokrivanju jedno oka i dalje vide duple slike. Duple slike su neprijatne, pa organizam se bori protiv njih na dva načina: neutralizaciojm i abnormalnom retinalnom korespodencijom. Neutralizacija se sastoji u tome što lik skrenutog oka ne stiže do centralnog nervnog sistema, a anormalna retinalna korespodencija gde se postiže lažna simultana percepcija.

Dijagnoza

Ispitivanje diplopije se najjednostavnije izvodi probom sa svećom i crvenim staklom pred jednim okom. Zatim se rade oftalmološki pregled i neurološka ispitivanja da bi se uvideo uzrok nastanka diplopije, a po potrebi  se rade CT (skener) i NMR (nuklearna magnetna rezonanca).

Lečenje

Simptomatska terapija podrazumeva zatvaranje (gazom i sl) jednog oka dok se ne odstrani uzrok. Etiološka terapija zavisi od osnovnog oboljenja koje je dovelo do diplopije.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 6

 1. Stefan 09.03.2021

  Poštovani 27.2 je utvrđeno da sam pozitivan na korona virus. Počeo sam da se oporavljam ali sam pre nekoliko dana poceo da vidim duplo na daljinu. Veče pre toga sam osetio bol iznad levog oka i kada sam se probudio videocsam duplo. Ukućani mi kažu da im se cini ko da sam malo razrok. Kratkovid sam i nosim naocare ali mi se nikad ovako nesto nije desilo. Šta mi je činiti i da li ste čuli za ovako nesto?


 2. Darko 05.05.2014

  Zamolio bih vas ako mozete da mi odgovorite koliko sati dnevo treba zatvarati zdravo oko da bih se izlecila bolest diplopije na drugom oku.


 3. Radomir 14.04.2012

  60 mi je godina. Astigmatizam miopya mi je dijagnostifikovana sa 15 god. Koristio sam naočale sa sfernim sočivima, pokušao sa tvrdim kontaktnim sočivima, ali nisam uspio nikada ostvariti zadovoljavajuću korekciju vida. Iako je kratkovidost bila reda veličine -3 odustao sam od stalnog korištenja naočala, tj koristio sam ih kad je bilo neophodno (npr. Tokom studija) . Vozač sam 40 godina, sa oprezom i bez problema, ali odjednom mi se pojavila binokularna diplopija, koju trenutno rješavam zatvaranjem jednog od dva oka da bih elimini sao dvojnu sliku na daljinu. Od ostalih sistemskih bolesti imam ponekad malo povišen krvni pritisak i neznatno povišen šećer u krvi. Šta raditi?


 4. DRAGAN STANIĆ 21.11.2009

  Dopuna pisma od 10.11.2009-: kada sam pokušavao da nađem lek za moju diplopiju proveo sam 14 dana na neurološkoj klinici. Načelnik prof. Milisav Nikolić (?) me je poslao u zemun na aero institut gde su mi radili arterografiju-opet bez rezultata. Otpusna lista je glasila: iz nepoznatih razloga se kapilar koji je tik pored očnog mišića puni krvlju više nego što je normalno-pritisne očni mišić i eto diolopije. Posle nekog vremena opet iz nepoznatih razloga kapilar se vrati u normalu i diplopija nestane.


 5. DRAGAN STANIĆ 10.11.2009

  Poslao sam vam komentar ali zaboravih i telefon. 011 2493 430 -- 064 21 11 497 Dragan Stanić


 6. DRAGAN STANIĆ 10.11.2009

  Ja sam jedini u svetu sa vertikalnom diplopijom. "zaradio" sam je oko 1973. kad sam kao ruk. golman dobio jak udarac u oko. Bio sam 5 dana u bolnici. Sledeće godine sredinom marta mi se pojavila diplopija koja je nestala početkom maja. Opet se pojavila krajem oktobra i nestala sredinom decembra. I tako 7-8 godina. Radili su reencefalografiju, ubacivali su mi radio izotope i nezmam šta sve nisu radili-dr. Pištelić je rekao da je očno dno ok. Kad sam bio u vojsci bio sam i u Zagrebu i niko ništa nezna. Povukla se oko 30 godina i pre tri god. Se opet pojavila. Načelniik očnog u kliničkom centru-čini mi se dr. Stojanović me je slao i na skener 64 frema u sec. I opet sve ok. Jedan dan pre nevremena u Beogradu početkom nov. osetio sam da ću je sutradan dobiti. Nisam pogrešio. Posle par dana sam dobio vest da mi je dobar prijatelj umro. U roku od 10 min diplopija se jako pogoršala-tako da ako vozim moram preko naočara na desno oko da stavim-nešto da ne bi moga ništa da vidim. Tada gledam levim okom. Moja diplopija je vertikalna. Dr. Čavka (pre 30 god.) zamalo da me unakazi-predlagao mi je operaciju mišića-ali kad sam objasnio da diplopija dolazi i odlazi-izvinio se i shatio grešku. Ako nekome nešto pametno padne na pamet nek mi javi. Moj školski drug je dr. Svetislav milenković-očni lekar-


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde