Neuralgija trigeminusa

Neuralgija trigeminusa predstavlja povremene napade oštrih bolova u licu u predelu jedne od grana ovog živca.

Uzrok nastanka

Kod simptomatskih neuralgija posredi su poznati uzroci nadražaja ovog živca: tumor pontocerebelarnog ugla, tumor Gasserovog gangliona, zapaljenski procesi, multipla skleroza, bolesti zuba i sinusa i dr. Bolest zuba, kao uzrok neuralgičnog bola lica, često je precenjena i nisu retki bolesnici kojima je nepotrebno i neopravdano izvađeno više zuba pre nego što je postavljena pravilna dijagnoza idiopatske neuralgije. Uzrok idiopatske neuralgije je nepoznat. Jedno od objašnjenja bilo je da je posredi zatezanje donje grane trigeminusa zbog asimetrične protruzije donje vilice. To dovodi do povlačenja i ostale dve grane i njihovog naslanjanja na ivicu kosti i tvrde moždane opne. Međutim, danas preovladaava mišljenje da je idiopatska neuralgija izazvana demijelinizacijom senzitivnih vlakana korenova n. trigemunsa u pontocerebelarnom uglu zbog kompresije od strane arterija i vena koje leže na njima.

Klinička slika

Bolest se najčešće javlja posle 40. godine života, dvostruko češće u žena. Bol je vrlo oštar, kao udar nožem ili električnom strujom i najčešće se javlja u predelu gornje vilice, ređe donje a najređe u predelu čela i oka. Karakteristična je pojava grča mišića lica zbog bolova (tic douloureux, bolni tik). Nekada se istovremeno javljaju crvenilo lica, vlaženje oka i sekret iz nosa. Bol najčešće zahvata samo jednu polovinu lica. Napadi bolova traju od nekoliko sekundi do jednog minuta, a kasnije nešto duže. Između napada nema nikakvih smetnji. Bolovi se javljaju više puta dnevno tokom nekoliko nedelja, a zatim nastupa miran period koji traje različito dugo. Često na licu, usni ili jeziku postoji tačka sa koje se blagim dodirom može izazvati napad bola. Bol takođe mogu izazvati hladan vetar, žvakanje, gutanje, umivanje, zevanje ili govor.

Lečenje

Napadi bolova se najčešće mogu kontrolisati karbamazepinom koji se daje do prestanka bolova. Ukoliko ovaj lek nema efekta, može se primeniti difetoin, valproati ili baclofen. Novi antiepileptiok gabapentin pokazao se veoma efikasnim u kupiranju neuralgičnih bolova. Hirurške metode se primenjuju kada medikamentno lečenje ne dovede do željenog efekta (blokada pojedinih grana trigeminusa, presecanje vlakana za bol i dr) .

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 23

 1. Slavica Smiljkovic 08.04.2021

  Meni su pre desetak godina operisali promenu na korenu jezika i rasekli nepcani luk sa te strane jezika kako bi u lepo prisli,dve godine posle toga ja nisam znala sta cu od bolova u nepcanom luku to me je peklo gregalo neka sitna zrnca ispod koze tu osecam koja kao da se pomeraju i grebu osecaj odvratan,i to je nekako samo od sebe proslo,sada 10 god nakon toga i preleyane upale pluca meni sve ispocetka isti taj osecaj u nepcanom luku ma preslikan jos sam i dobila oboljenje stitne i sve onda mi je skroz interesantno ,sinoc sam dobila kortikosteroid u oyiljak u nepcani luk,danas je bolje nije iscezlo ali bolje doca kaze da je to ta vasa neuralgija ali ja nemam te jake bolove vec kostantan osecaj da ima tu nesto sto grebe i boli upaljeno itd ,neznam sta mi je misliti i ciniti


 2. Nataša Stanojlović 05.01.2021

  Atipična neuralgija trigeminusa, dg sam dobila 30.12.2020. Od tada ne znam šta znači period bez bola. Ortopan u redu, zubi u redu, ORL pregled u redu. Na terapiji sam Epika 2x1 75mg i Milgamma 100mg 2xdnevno, kapsule kantariona 2x1, Vit.B6, Mg. Ništa što se tiče bolova, kao da pijem vit. C. Bol mi se naročito pojačava pri spuštanju glave tako da u proseku spavam 8 sati svakih 48 sati. Ne znam odakle bih krenula sa dijagnostikom, da li od MR glave ili EMNG. Čitam gore navedena iskustva i pronalazim se u svakom što se tiče bola. Trenutno sam na oko 20 tbl dnevno, neurolog je rekao da Epiku ukoliko izostane efekat (a izostaće, njegove reči koje su nažalost bile istina) povećavam do 600mg dnevno. Trenutno sam na 200-300 uz ogromnu samokontrolu. Gornja i donja vilica sa leve strane i svi zubi sa te strane. Znači ovo ne bih poželela ni najgorem neprijatelju. Neurolozi uglavnom nezainteresovani. Klinika Sveti Luka čini mi se, u Novom Sadu, nudi jednu do sada najnoviju intervenciju u kupiranju bola, a nije ni gama nož ni sečenje nerva (to ne preporučuju). Posetite sajt, ukucajte u Google neuropatija n. trigeminusa pa 3. ili 4. link je njihov i tu je sve objašnjeno. Trenutno zbog ove situacije ne rade. Inače imam 36 godina.


 3. Snezana 06.12.2020

  Dobro vece htela bih da vam dam jedan savet. Bolujem od ove bolesti vec punih 15 god nema koji lek nisam probala bila 2 puta na operaciji presecan mi ner u donjoj vilici (taj se nerv posle 1-2god regenerise znaci nista 2012 bila u turskoj na zracenju tog nerva takozvani gama noz posle tog 1god bez bola al uz karbapin bez prestanka da bih bolovi poceli opet da se vracaju sve gori i gori. Da bih se ponovo javila u takozvani gama noz u bg oni bih se prihvatili da pokusaju ponovo. Ja pristajem nedo bog nikome da ode kod njih sve se radi nazivo stasno kad namestaju taj kavez posle tog salju te sve sa tim na magnetnu pa se ponovo vracas u gama noz meni je trajalo oko 25 min a da napomenem u turskoj je trajalo 70min odma su me pustili kuci uz terapiju koju sam vec imala 3x200 mg karbapina verujte mi ja nisam mogla da hodam pisle ovoga od bolova glave malaksalosti i nemoci a bolovi su isti cak posle pistali sve gori i gori da nisam ni nocu ni danju mogla da spustim glavu na jastuk posle sam bila na vma naravno privatno se sve placa godinu dana povecavanja terapije da bih presla na epiku 3x150 sad se malo smirilo pa period bola pa opet sa izdrzljivim bolom pa period katostrofalnih bolova i to vam je to a da naglasim sad imam samo 37 god


 4. Jean Michel Savic 17.06.2020

  Ovo je teška bolest lekari, pomozite ovim jadnim bolesnicima.


 5. Mili 26.02.2020

  Ja sam isla na tretman gama nožem. Ni najgorem neprijatelju ne bih pozelela da dozivi tako nesto. Izuzetno bolno, a bez ikakvog efekta, bar sto se tice neuralgije.


 6. MIROLJUB 18.12.2019

  Bolujem od neuralgije već 10 godina. Sada sam na karbapinu 4x400 mg i pored toga osećam bolove. Jednu blokadu sam primio marta 2015. godine. Nakon toga skoro dve godine bio sam na maloj dozi karbapina, prve godine nisam ga nikako pio. Sada su mmi bolovi opet jaki, ne mogu da jedem, teško pričam, već znate kako to izgleda. Volio bih da se javi Nebojša koji je ostavio svoj komentar 2017. godine kada je imao zahvat gama nožem, kako se sada oseća, dali je smanjio bolove.


 7. maja 12.06.2017

  Imam neuralgiju dvije godine. Pila sam Neurontin, Liriku, Tegretol i Trileptal. Ali bez ikakvog rezultata. Trpim nesnosne bolove svakog dana. Bol se javlja rjedje na licu, ali imam užasne bolove u gornjoj vilici, kao da mi je svaki zub pod upalom.

  Uradila sam bezbroj Ortopana i nisu zubi u pitanju. Uradila sam isto tako par snimaka i sinusi su ok. 

  Tri put radjena magnetna i jednom skener i lekari ne vide ništa. Na koji način se može utvrditi da li je nerv u dodiru sa krvnim sudom? Pročitala sam da je neko radio i mikro snimanje gdje su utvrdili da se ne dodiruju krvni sud i nerv. Molim za savet


 8. Nebojsa 29.04.2017

  Imao sam intervenciju gama - nožem u Beogradu 24.02.2017. U nastavku vam prenosim svoje iskustvo: Intervenicija nije strašna, na početku dok se ne priviknete, jedino zaboli montiranje kaveza na glavi, i to je sve. Ja sam imao problem već 10-ak godina sa donjom granom. Zrači se glavni moždani nerv da se otupi na bol. Odradi se snimak mr-om, pa pacijenta odmah prebace na gama nož koji izgleda isto, samo nema zujanja, već te udobno nameste i prespavaš. Samu dužinu zračenja izračunava sam kompjuter (kod mene je trajalo 36 minuta). Posle toga pacijent može odmah ići kući. Lekari i medicinsko osoblje je ljubazno i profesionalno. Radi se samo tri zračenja dnevno. Ako vas zanima papirologija zovite "Gama centar" imate na sajtu broj telefona i ostale informacije. Ja se još oporavljam, ne osećam se loše, prija mi toplije vreme. Stiže se na red za 3 - 4 nedelje od trenutka kada se nadjete na listi, ali se druga lista pravi svake nedelje zbog prioriteta. 
  Samo napred, dajem vam svoju podršku!


 9. Igor 18.04.2017

  Pre 2,5 meseca sam osetio tup bol unutra gore desno u vilici. Uradio ortopan, iznad petice operisana cista. Posle operacije se ponovo javio bol koji traje do danas. Bio sam kod 2 neurologa i dijagnostikovana mi je neuralgija t. atipičnu. Bol je stalno prisutan, nekada slabije, nekada jače. Uradio sam mr mozga, i nalaz je u redu. Molim one koji imaju atipičnu neuralgiju da se jave. Normalno jedem, govorim. Plašim se da se stanje ne pogorsa.


 10. katarina 26.01.2017

  Zanima me da li je neko skoro imao operaciju gama nožem? Kakva su iskustva što se tiče neuralgije trigeminus u Beogradu?


 11. Nebojsa 21.04.2015

  Pozdrav. Svakom je svoja bolest najteza. Bolujem od neuralgije trigeminusa (donja grana) od 2006. Bilo je trenutaka kada nisam mogao otvoriti usta, kada sam hodao do toaleta bolelo je od samog koraka. Sad imam 45 godina i mogu reci da sam isprobao 99% kojecega. Borio sam se za sebe kao lav. Stari mucenici znaju sta je to a ja cu se obracati redom sta sam radio da bi mozda pomogao novim u njihovoj borbi. U beogradu klinika za oralnu hirurgiju, ortopan, snimci pregled kod pr. Brkovica-sve u redu. U valjevu skener i magnet-sve u redu. Na vma primanje alkoholne blokade na mkf (nista strasno, da se prvo anestezija) kod dr. Ruzice -pomoglo jednovreme-predlagala secenje kraja nerva (to ne radite ni slucajno jer moze doci do povracaja visestruko jaceg bola) -pricaju ljudi u cekaonici koji su radili. U bg na bezaniskoj kosi mikro snimanje i u sremskoj kamenici snimanje-nema dodira nerva i krvnog suda. Na vma prof. Antic predlaze dekompresiju (busenje lobanje. . .) ja odbijam jer nema povoda (dodir nerva) . U bg na kc pr. Eugen slavik mi radi rizotomiju (na zivo spaljivanje nerva strujom-praistoriska oprema) , to ne preporucujem nikome, jer mi je bilo jos gore. U kc nis na pregled kod neurohirurga (rade oni i podvezivanje krvnog suda) -nisam kandidat jer nema pritiska. To je sve sto moze klasicna medicina, dijagnoza idiopatska neuralgija (nezna se uzrok-odnosno doktori neznaju) uzrok sigurno postoji. Koristio akupunkturu-jos gore. Pomogla su mi hladnocedjena ulja od oraha i maka, jedno vreme, ima kod nas povoljno. Pio sam zelenu magmu (izmislio japanac od jecma) pomagalo ali regeneracija nerva je dug a mozda i nemoguc proces-malo pomoglo-nabavljao iz nemacke i hrvatske (povoljnije, bolji nemacki) . Narodna medicina: razne obloge i cajevi jer se sumnja na zapaljenje nerva-slabo pomagalo. Sada pijem spektar vitamina, omega3, q10. Pio sam i pivski kvasac. Problem je sto pise u upitstvu da ne ide bvitamin uz tegretol (sa produzenim dejstvom) a ja ga pijem 4x600mg +rivotril 4x2mg i opet lose. Molim ljude sa iskustvom gama-knauf noza da pisu jer je to trenutno nesto najsavremenije. Ne secite nerve, od blokada se javlja okostavanje pa steze nerv, sto je izgleda kod mene slucaj, ali na kraju bitno je suzbiti bol. Jesam malo opsirno ali znam da bi oni koji boluju procitali i celu knjigu, mozda izdam brosuru. Pozdrav.


 12. Branka Matijević 04.08.2014

  Pre tri dana sam se vratila iz turske posle drugog tretmana gamma nožem. Prvi put sam bila juna 2012g. I tada sam u gammi provela 70 minuta, a sada sam zračena 42 minuta. Od ćetvrtka, 31. 07. 2014. G. , do sada popila sam samo 2 tablete tegretola 400, što je uspeh, jer sam tegretol do ove druge intervencije pila 3x1, i imala žigove. Sada primećujem da su žigovi znatno slabijeg intenziteta, skoro neprimetni. Od 31. 07. Do sada bilo ih je ukupno 4 i to veoma blaga. Žigove trigeminusa sam prvi put osetila 2007. God. , išla sam na akupunkturu, bezuspešno, pila sam neurontin, galepsin i tegretol. Zbog nesnosnih žigova, koji su često bili povezani (10-15 u kontinuitetu) i pored uzimanja 6x2 tegretola, operisana sam 09. 2009. God. Na vma u beogradu i tada mi je prof. . . . . . Presekao pogrešnu granu nerva (donju umesto srednju, u kojoj je bila zona bola) . Moje sadašnje stanje, a posle svega što sam do sada uradila na ublažavanju žigova, je neuporedivo bolje i to tek posle drugog gamma noža. Prof peker smatra da će žigovi vremenom oslabiti tj. Da ću sa žigovima trigeminusa, koji je ozračen zracima kobalt 85 (prvi put 2012. God.) , a sada kobalt 80, u budućnosti mnogo bolje i lakše živeti.


 13. marija 13.11.2013

  Jako sam zainteresovana da čujem iskustva pacijenata sa gamma nožem. Već sam rešila da idem na gama nož, ali bih ipak volela da popričam sa nekim ko je radio ovu intervenciju


 14. goran brasanac 05.06.2013

  Ja vec 5 godina bolujem od ovog sr. . A i prosao sam sve zive lekare, blokade, lekove, operacije u turskoj ali nista. Navikao sam da zivim sa ovim jel od ovoga leka nema, nemojte se previse zanositi sa nekim nadrilekarima, akupunkturama itd. Jer to vam moze trenutno pomoci samo prvi put i posle toga vam moze samo pogorsati stanje i prosiriti bol (kao sto je meni akupunktura ucinila) . Na kraju sam ostao na leku tegretolu 2 tablete i na leku amitripttyline 10 mg 4 tablete (koje se piju u kombinaciji sa tegretolom) . Ovi lekovi se dobijaju na recept, a u privatnim apotekama se mogu naci po ceni od 560 din tegretol i 230 din. Amitriptyline. Verujte mi da je kombinacija ova 2 leka najefikasnija i konsultujte se sa svojim lekarom da vam prepise. Inace od odlaska u tursku na gama knife stanje mmi se neznatno poboljsalo, ali sam ostao na ovim lekovima, koje pijem po potrebi ukoliko je bol nesnosan. Za sad terapiju pijem 1 dnevno i bol je sveden na podnosljivo, s obzirom na to da pre 5 godina kad sam tek osetio prve strasne bolove nisam mogao ni da jedem ni da govorim, ovo je sad milina!!


 15. Branka Matijevic 23.06.2012

  Pre 15 dana sam bila u Istambulu gde mi je uradjena intervencija gama zracima tj. Gamma knife. Ovom intervencijom (koja kosta 6000e i u potpunosti je placa rzzo srbije) vrsi se ozracivanje sve tri grane trigeminusa, a rezultat se moze videti tek posle 3. meseca. Moje stanje je jos uvek nepromenjeno, bolovi koji su manjeg intenziteta nego pre, postoje i pored terapije galepsina od 200mg 3x2. Cekam da prodju 3. Meseca (kada prof. Peker dolazi u Srbiju) i poboljsanje svoga stanja.


 16. jadranka vukobrat 10.01.2012

  Od ove bolesti bolujem pet godina prvo sam se obracala zubarima oni su mi govorili da imam osjetljive zube pa su ih premazivali nekom tecnoscu to nije imalo nikakav efekat bolovi su postajali sve jaci i sirili sena cijelu desnu gornju vilicu pa su onda zahvatili i donju vilicu otisla sam kod neurologa koji mi je propisao tegretol jedno kratko vrijeme bolovi su bili podnosljivi svo to vrijeme pranje zuba i umivanje je bilo nocna mora i pored lijeka bolovi su postajali sve jaci na kraju da ne bi izazvala bol prestala sam jesti i pricati zavrsila sam u bolnici gdje mi je maksilofacijalni hirurg dao blokadu i smirio bolove sada sam dobro sem sto mi je desna strana jezika utrnuta i poslije pola godine od primanja blokade drugih problema nemam doktor kaze daje to normalno kada bolovi opet pocnu ponovo cu primiti blokadu nekome blokada djeluje godinu dana nekome duze vazno je da ne boli jer to su kako ih ja zovem ludjacki bolovi


 17. Saulic Gordana 24.07.2011

  Moja svekrva pati od ove opake bolesti muci se vec dve godine povadeni su joj svi zubi lekovi su joj jedno vreme ublazavali tegobe ali vise ne pa su na redu stigle blokade ni to joj ne pomaze posto vrlo malo jede i to pasiranu hranu pije i dalje jake lekove sad je pocela da ima problema i sa zelucem oslabila je i pala je u depresiju posto nas lekari setaju od jednog do drugog mi vise neznamo kud bi za privatno lrcenje finansijski nismo sposobni a ovo je strasno kako lekare boli da nekazem sta casst izuzecima ali su vrlo retki svekrva mi 1945 godiste i nije jos tako stara zena zivu je sahraniti nemozemo a verujte ovaj njem zivot nije za ziviti nek nam neko pomogne sta da radimo i goe da idemo


 18. Nikolina 09.03.2011

  Jedan od mojih poznanika ima neuralgiju trigeminus. . . Koji bi bio najefikasniji treman koji bi mogao dovesti do izlecenja. . . ? Ili do olaksanja bolova. . ? Da li bi bilo pogodno da podigne dozu lekova. . . ? Da li je operacija moguca, ovde u srbiji i gde bi trebao otici. . ?


 19. branislava 13.09.2010

  Moj tata vec tri godine pati od ove bolesti. Pio je lek koji se zove degretol ja mislim. Organizam mu je jako lose podno ksio ovu terapiju. Bolest se sad opet vraca, niko nam ne pomaze kako z treba sto se doktora tice. Tata je prilicno tvrdoglav i pomoc trazi kod zubara koji mu otvaraju i vade zdrave zube. Kome da se obratim za pomoc. Svaki savet mi je dragocen, hvala


 20. Danijela 07.01.2010

  Moja prijateljica ima neuralgija trigeminus vec 6 godina. . . Imala je operaciju tumora vilicne kosti, od tada su i poceli ostri bolovi koje ona vise ne moze da smiri lekovima, primala je i blokade koje su vrlo cesto bile neuspesne. . . . Da li mozete da mi date neki savet vezano za njen problem. . . . Sta bi bilo pametno uraditi. . . Posto joj doktor za sada ne savetuje operaciju, da li postoji neko drugo resenje. . . I koliko je rizicna ta operacija ako bi se ona odlucila i na taj korak? Unapred zahvalna. . .


 21. Jasna 10.12.2009

  Ja imam isti problem. Mozete li mi objasniti sta ste tacno operisali i koliko je to rizicno? Unapred zahvalna na bilo kakvom savetu


 22. Glorija 15.04.2009

  Od neuralgije trigeminusa bolovala sam u mladosti duge dvije godine i dva mjeseca (od maja 1979. Do jula 1981. Godine). Moja obraćanja zdravstvenim ustanovama bila su uzaludna. Najozbiljnije sam odlučila da sebi prekratim život jer mi takav definitivno nije bio potreban. Medjutim, to nije lako na početku dvadesetih. Kad sam izgubila svaku nadu odlučila sam da okušam sreću u kliničkom centru u ljubljani. Bila je to prava odluka. Operisana sam treći dan. Operaciju je izvršio doktor boris klun ko je za mene odmah iza boga. Mojoj golgoti došao je kraj. Prošlo je mnogo godina, a ja, izuzev nekih sitnijih promjena u zoni gdje su bili bolovi, ništa drugo nisam osjećala. To je moje iskustvo.


 23. aza_tz 10.12.2008

  Cackajuci po ovim stranicama vidjela sam da mnogo ljudi pati od ove opake bolesti tako da je nazovem i ja sam bila jedna od tih ali na svu srecu od 23 7 2008 rijesila sam se tih muka a te muke trajale su punih 25 godina operisana sam gore navedenog datuma i od tad sretno zivim ovim tekstom bih pomenula sretnu ruku doktorice koja me je operisala i kojoj sam do zivotno zahvalnaa to je SELMA JAKUBOVIC KOJA RADI NA NEUROHIRURGIJI KLINICKOG CENTRA TUZLA


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde