Kontraceptivna sredstva (Kontracepcija)

Kontracepcija je skup metoda i postupaka koje imaju za cilj privremeno sprečavanje nastanka neželjene trudnoće. Da bi kontracepcija bila uspešna potrebno je poznavati njene karakteristike, prednosti i mane. 

Vrste kontracepcije

 1. Prirodne metode

 • Kalendarska metoda

Ova metoda se zasniva na računanju plodnih dana tj. ovulacije. Poznato je da spermatozoidi žive 3 dana, a jajna ćelija 24h nakon ovulacije, što znači da su plodni dani +/- 3 dana od dana ovulacije. Kod žena koje imaju redovne cikluse, ovulacija obično prethodi 14 dana pre početka menstrualnog krvarenja. Međutim, kod žena sa neredovnim ciklusima ova metoda je nepouzdana. 

Postoji i Oginova metoda izračunavanja, koja se bazira na računanju prvog plodnog dana na osnovu najkraćeg i najdužeg ciklusa u poslednjih 12 meseci. Formula glasi: NKC-18 i NDC-10 (primer: ako je najkraći ciklus bio 28 dana, a najduži 34 onda su plodni dani 10-14,dana).

 • Ispitivanje cervikalne sluzi

Normalna cervikalna sluz se menja u zavisnosti od nivoa estrogena i progesterona. Za vreme ovulacije pod dejstvom estrogena postaje obilna, providna, rastegljiva i slabo viskozna.

 • Merenje bazalne temperature

I ova metoda se zasniva na potrđivanju ovulacije. Bazalna temperatura (jutarnja temperatura bez bilo koje aktivnosti) iznosi 36-37 stepeni. Pod dejstvom progesterona, nakon ovulacije, ona se povećava na 37,2. Sigurni neplodni dani su posle 3 dana od povišenja BT.

2. Mehaničke metode

 • Kondom

Jedna od najčešćih korišćenih kontraceptivnih metoda. Istovremeno pruža zaštitu od određenih polno prenosivih bolesti. To je idealna zaštita za osobe sa više seksualnih partnera ili osobe sa novim seksualnim partnerom.

 • Dijafragma

Dijafragmu koristi žena. Stavlja se tako da prekriva grlić materice i na taj način mehanički sprečava prodor spermatozoida. Postavlja se u vaginu najkasnije 6h pre, a uklanja se 2-8h nakon seksualsnog odnosa. Ima izgled elastičnog prstena. Za korišćenje ove metode potrebna je konsultacija ginekologa

 • Cervikalna kapa

Ima slične karakteristike kao i dijafragma, ali za razliku od nje može ostati u vagini i više dana nakon odnosa. Rok trajanja je 2 godine.

 • Femidom (kondom za žene)

Oblika je creva sa dva kraja na kojima je gumeni prsten. Jedan kraj se stavlja na cerviks, a drugi je izvan vagine i štiti spoljne genitalije od polno prenosivih bolesti.

 • Spermicidi

To su hemijska kontraceptivna sredstva koja sadrže supstance za uništavanje spermatozoida. U obliku su gela,tableta ili krema. Unose se pre svakog odnosa u vaginu.

 • Intrauterusni uložak (spirala)

To je vid intrauterusne kontracepcije. Ima rok trajanja 3-5 godina. Pored toga što predstavlja metodu sprečavanja neželjenje trudnoće, to je takođe način lečenja nekih ginekoloških oboljenja kao što su nepravilna i produžena krvarenja. Postoje tri tipa:

 • Medicirani obloženi sa bakrom ili srebrom. Danas su retko u upotrebi.
 • Nemedicirani koji izazivanju sterilnu upalu i mehanički sprečavaju ulazak spermatozoida.
 • Hormonski sa dodatkom progesterona. Izazivaju upalu i atrofiju endometrijuma, smanjuju motilitet jajovoda i dovode do pojave guste cervikalne sluzi.

Indikacije za intrauterusni uložak su: žene između dve trudnoće, žene koje ne mogu ili ne žele oralnu kontracepciju i žene preko 40 godina.

Kontraindikacije su: prisutna genitalna infekcija, miomi uterusa, nejasno krvarenje, sumnja na ranu trudnoću, sumnjiv PAPA test i prisustvo anomalija grlića. 

Iako je ova metoda jako pouzdana i kvalitetna, moguće je očekivati i neke neželjene reakcije kao što su bolovi, osećaj nelagodnosti, spontano izbacivanje spirale i moguća krvarenja. 

3. Hormonske metode

 • Oralne kombinovane kontraceptivne pilule

Sadrže kombinaciju estrogena i gestagena. Uzimaju se 21 dan, zatim sledi 7 dana pauze kada nastupa krvarenje slično menstrualnom. Mehanizam delovanja im je sprečavanje ovulacije. Pored kontraceptivne primene koriste se i za lečenje akni, neredovnih ciklusa, dismenoreje (bolnih menstruacija) i obilnih krvarenja. 

 • Oralne gestagenske kontraceptivne pilule

Sadrže samo derivate progesterona. Piju se kontinuirano, bez pauze, a daju se ženama koje imaju kontraindikacije za estrogenske komponente. Dovode do zgušnjavanja cervikalne sluzi i na taj način smanjuju pokretljivost spermatozoida i štite od neželjene trudnoće.  

Apsolutne kontraindikacije su :

-žene s kardiovaskularnim oboljenjima (npr. tromboza i embolija u porodici, vaskulitisi, angiopatije, povišen krvni pritisak)

-oštećenja jetre i žuči

-hormonski zavisni tumori (npr. rak dojke)

-sistemske bolesti

-nejasna vaginalna krvarenja

-nekontrolisani dijabetes mellitus

Relativne kontraindikacije su: pušenje, dojenje, operacija srca, bubrežna insuficijencija, lakši oblici dijabetesa i hipertenzije, miomi.

Oralne gestagenske pilule smanjuju rizik od karcinoma endometrijuma za 50% i učestalost kolorektalnog karcinoma. Postoji neopravdana sumnja da dovode do karcinoma dojke i grlića materice.

Mogući neželjeni efekti su: glavobolja, mučnina, češća krvarenja, povećanje telesne težine, smeđkasti iscedak, depresivnih raspoloženja, i gubitka libida. Ukoliko se ovi simptomi ne povuku posle nekoliko ciklusa obratite se ginekologu. 

Žene koje koriste ovaj metod kontracepcije imaju veći rizik  za nastanak tromboze i embolije, pogotovo ukoliko puše i imaju više od 35 godina.

 • Kontraceptivni flasteri

Flasteri se aplikuju na kožu gde stoje 3 nedelje, nakon čega sledi pauza od 7 dana i pojava krvarenja. Predstavljaju kombinaciju estrogena i gestagena, ali u malim dozama hormona. Mehanizam delovanja im je isti kao i kombinovana pilula. Prednost ove metode je što se hormoni ravnomerno apsorbuju kroz kožu i što se zaobilazi metabolizam prvog prolaska kroz jetru (direktno deluju na organe bez obrade).

 • Implant

Implantat je oblik dugotrajne hormonske kontracepcije, a aktivna substanca je gestagenski preparat. Postavlja se u lokalnoj antesteziji na unutrašnju stranu nadlaktice nedominantne ruke. Obično je nevidljiv, ali se oseća na dodir. Uklanja se nakon 3 godine.

4. Postkoitalna kontracepcija

Poznata je pod imenom "pilula za dan posle". Primenjuje se najkasnije 72h nakon nezaštićenog polnog odnosa. Danas je u upotrebi više vrsta:

 • Kombinovani estrogensko- progesteronski preparati
  Ukupna doza je 0,5 mg levonogestrela (ili 1,0 mg norgestrela) i 100 μg etinilestradiola. Polovina te doze se uzme štopre nakon polnog odnosa, ali unutar 72 h, a druga polovina 12 h nakon prve.
 • Samo progesteron
  Ukupna doza iznosi 1,5 mg levonogestrela od čega se polovina (0,75 mg) uzima odmah, a druga polovina nakon 12 h.
 • Antiprogesteronski preparat Ru486- mifepriston
  U jednokratnoj dozi od 10 mg.
 • Postkoitalna insercija unutarmaterničnog uloška
  Može se staviti unutar 5 dana od nezaštićenog odnosa i to samo onim ženama koje su rađale.

5. Sterilizacija

Sterilizacija je trajan, ireverzibilan metod sprečavanja trudnoće. Ovaj metod moguće je izvršiti i kod žena i kod mušakaraca, ali je kod žena kompilikovanije. 

Kod žena se hirurškim putem podvezuju jajovodi, a to se postiže primenom ligatura, kopči, resekcijom jajovoda i elektrokoagulacijom ili termokoagulacijom jajovoda. Kod muškaraca se radi vazektomija, odnosno prekidanje toka semenovoda. 

Kod jednog broja žena moguća je rekanalizacija jajovoda i pojava ektopične trudnoće. Česta posledica su psihički poremećaji zbog gubitka fertilne sposobnosti.

Odluku o sterilizacija treba oprezno doneti.

Za Stetoskop Anđela Živković, Medicinski fakultet u Beogradu


Pogledajte sva pitanja i odgovore u vezi kontracepcije.


 


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde