Ovulacija

Verovatno vam je već poznato da će do oplodnje doći samo ako zrelo jajašce bude izbačeno iz jajnika i ako to jajašce oplodi spermatozoid. Trenutak koji čekate naziva se ovulacija.

Koliko je danas poznato, do ovulacije dolazi samo jedanput u svakom menstrualnom ciklusu. Zrelo jajašce živi između 12 i 24 sata. Upravo zbog toga vrlo je važno znati kada dolazi do ovulacije, jer su tada najveće šanse da ćete, ako upravo taj dan imate odnos, i zatrudneti.

Menstrualni ciklus i ovulacija

Kod žena koje imaju normalan menstrualni ciklus od 28 dana ovulacija se događa 14. dana, računajući od prvog dana prethodne menstruacije. Od prethodne menstruacije do ovulacije računa se prva faza ciklusa, a od ovulacije do sledeće menstruacije druga faza ciklusa. Obe faze su jednake po trajanju. Prva faza se naziva estrogenskom lli proliferacijskom (fazom proliferacije ili bujanja), a druga faza progesteronskom ili sekrecijskom.

U prvoj fazi se menstruacijom odbačena sluznica pod uticajem estrogenih hormona jajnika najpre nadoknađuje (regeneriše), zatim buja i uoči ovulacije dosiže najveću debljinu, do 7mm. Neposredno nakon ovulacije iz ovarijskog folikula se stvara žuto telo, koje luči i estrogene hormone i progesteron. Progesteron sprečava daljnje bujanje sluznice materice, on priprema sluznicu za prihvat oplođenog jajašca. Ako ne nastupi oplodnja, dan-dva pre nastupa menstruacije, dakle oko 26. dana ciklusa, smanjuje se lučenje estrogena i progesterona, što dan-dva kasnije uzrokuje odbacivanje sluznice maternice krvarenjem.

Ovulacija može izostati, može doći ranije ili zakasniti, što utiče na nastup krvarenja i nepravilnosti krvarenja. Pri nepravilnim ciklusima obično je druga faza stalna, traje 14 dana, a prva faza je skraćena, npr. na 9 dana pri 23-dnevnom ciklusu, ili je produžena, npr. na 19 dana pri 33-dnevnom ciklusu. Međutim, ima slučajeva kad je druga faza skraćena pa, nakon ovulacije 14. dana, traje pri 23-dnevnom ciklusu samo 9 dana.

Kako odrediti plodne i neplodne dane?

Jedan od najlakših načina da odredite dan najveće plodnosti jeste merenje bazalne temperature. Takođe postoji metoda računanja plodnih i neplodnih dana, ali postoje i složeni načini za dokazivanje ovulacije. Neke žene su u stanju da osete kada ovuliraju, često osećajući pojačan apetit ili seksualnu želju. Možda najsugurnija metoda je jednostavan kućni test urina koji pokazuje ženi da li je u plodnim danima ili ne.

Teoretski se normalna telesna temperatura zdravog čoveka kreće između 36 i 37°C. Telesna temperatura kod žena niža je u prvoj nego u drugoj polovini menstrualnog ciklusa, a promena od niže vrednosti na višu događa se upravo za vreme ovulacije. Zato je pravilnim i svakodnevnim merenjem temperature moguće odrediti upravo taj dan. Promene u temperaturi nisu toliko velike, uglavnom tek nekoliko desetina strepena.

Računanje plodnih i neplodnih dana je jedna od najstarijih metoda koja se koristi u kontroli začeća. Publikovana je 1932. godine i po autorima se zove Ogino-Knausova metoda . U osnovi ove metode je saznanje da, u pravilnom menstrualnom ciklusu koji traje 28 dana, postoji sazrevanje jedne jajne ćelije koja se oslobađa iz jajnika u periodu od 13. do 16. dana od početka menstrualnog krvarenja. Tada je jajna ćelija sazrela i spremna za oplodnju. Ta plodnost jajne ćelije u genitalnom traktu traje do 24 sata. Kako i život spermatozoida u ženskom genitalnom traktu uglavnom traje od 12 do 24 sata, može se računati da je u pravilnom ciklusu najveća mogućnost oplodnje u periodu od 11. do 17. dana ciklusa. Na ovulaciju može da utiče bolest, stres, alkohol, droge, pa zbog toga obično brojanje dana je dosta nepouzdana metoda i danas se koristi samo u kombinaciji sa drugim metodama koje mogu tačnije da odrede datum ovulacije.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde