Normalni menstrualni ciklus

Menstrualni ciklus počinje prvog dana jednog menstrualnog perioda i završava se prvog dana sledećeg perioda. Oslobađanje jajne ćelije (jajašca), jedine ćelije vidljive golim okom, nastaje otprilike sredinom normalnog menstrualnog ciklusa. 

Pre nego što se rodi, u jajnicima devojčice nalaze se sve ćelije koje će tokom čitavog njenog života sazreti i biti iz jajnika oslobođene. Tri do četiri meseca pre rođenja fetus ženskoga pola ima oko 7 miliona jajašaca; u vreme rađanja ostaje samo 1 milion, dok se ostale resorbuju. Kada devojčica dobije prvu menstruaciju u životu (menarha) broj jajnih ćelija u njenim jajnicima iznosi oko 400.000. U odmaklom životnom dobu, u vreme menopauze, u jajnicima žene ostaje samo nekoliko jajnih ćelija. Normalno, svakoga meseca u jajniku sazreva po jedna jajna ćelija.   

Šta se dešava za vreme jednog menstrualnog ciklusa?

Tokom jednog ciklusa (meseca), dok traje menstrualno krvarenje, u jajniku se razvija nekoliko folikula. Folikuli su kesice koje sadrže po jednu nezrelu jajnu ćeliju. Za otprilike nedelju dana jedan folikul se ubrzano razvija i premašuje rastom okolne koji se vremenom smanjuju. U ovoj fazi stvara se sve veća količina estrogena, uglavnom u ćelijama koje okružuju ovaj dominantni, rastući folikul.

Estrogen deluje na sluznicu materice (endometrijum), dovodeći do njenog rasta i zadebljavanja. Dan-dva pre ovulacije (oslobađanja jajne ćelije iz jajnika) nivo estrogena dostiže maksimalne vrednosti. Koncentracije estrogena se zatim smanjuju, a dominantni folikul počinje da stvara drugi hormon, progesteron. Folikul zatim bubri, prska i jajna ćelija se oslobađa. Tada dolazi do povećanja telesne temperature i promene sekreta u žlezdama grlića materice.  

Pošto se iz folikula oslobodi, jajna ćelija ulazi u jajovod i kreće se ka materičnoj šupljini. Ovaj put jajne ćelije traje oko 6 dana. Ukoliko su spermatozoidi u jajovodu prisutni, dolazi do oplodnje. Fertilizacija (spajanje spermatozoida i jajne ćelije) dešava se obično unutar 24 sata od ovulacije, i to u delu jajovoda koji je bliži jajniku (distalna trećina jajovoda).  

Za vreme dok se jajna ćelija kreće ka materici, folikul iz koga je izašla se transformiše. U ovoj fazi ciklusa folikul se ponovo veoma brzo uvećava, pretvara u “ žuto telo”, i počinje da stvara velike količine estrogena i progesterona. Pod uticajem ovih hormona sluznica materice nastavlja da raste.

Žlezde sluznice materice stvaraju različite materije koje pogoduju jajnoj ćeliji. U sluznici materice povećava se broj sitnih krvnih sudova, što omogućava njenu veoma dobru prokrvljenost. Na kraju menstrualnog ciklusa debljina sluznice materice skoro je dvostruko veća nego na početku ciklusa, sa velikom količinom hranljivih materija koje pogoduju oplođenoj jajnoj ćeliji.  

Kako dolazi do oplodnje?

Posle spajanja sa spermatozoidom, jajna ćelija se implantira (ulazi) u ovako pripremljenu sluznicu materice. Hormoni koje stvara žuto telo pogoduju i podržavaju ovaj proces. Ukoliko ne dođe do oplodnje, jajna ćelija se dezintegriše ili eliminiše iz organizma vaginalnim sekretom, obično pre započinjanja menstrualnog krvarenja. Dve nedelje posle ovulacije žuto telo se smanjuje, a nivoi estrogena i progesterona opadaju. Materica tada započinje sa odvajanjem površnog dela endometrijuma menstrualnim krvarenjem, menzesom.  

Dakle, menstrualni sadržaj čini ne samo menstrualna krv, već i sekrecije iz grlića i vagine, kao i odvojeni sloj sluznice materice. Četvrtog ili petog dana menstrualnog krvarenja sluznica materice je tanka, a proces njene ponovne izgradnje započinje. Menstrualno krvarenje se završava kada se spoljašnji sloj endometrijuma u potpunosti restituiše.  

Normalno trajanje ciklusa

Kod najvećeg broja žena ciklus traje 28 dana, mada se normalnim smatraju svi ciklusi u trajanju od 21-35 dana. Ako vaš ciklus nije u ovom opsegu, on takođe može biti “normalan”, mada su izuzetno dugi ili kratki ciklusi obično povezani sa infertilitetom (nemogućnošću začeća). Menstrualno krvarenje traje 4 dana, mada se normalnim smatra menzes u trajanju 2-7 dana.  

U nekom periodu života vaš ciklus može postati nepravilan, iz vama sasvim nepoznatog razloga. Ciklus može da izostane, bude suviše dug ili kratak, ponekada obilniji nego obično. Promene su uglavnom prouzrokovane životnim dobom žene: ciklusi su duži posle menarhe (prve menstruacije u životu) i u vreme približavanja menopauzi.

Međutim, u drugim periodima života stres je od presudnog uticaja. Mesečni ciklus žene regulišu hormoni koje kontroliše hipotalamus, struktura na bazi mozga koja deluje kao neka vrsta termostata čitavog sistema. Uzimajući u obzir veliku kompleksnost sistema, i činjenicu da fizički i mentalni stres utiču na hipotalamus, sasvim je jasno da brojni faktori utiču na menstrualni ciklus žene.  

Podeli tekst:

Prof. dr Milan Terzić je specijalista ginekologije i akušerstva. Svakodnevno obavlja porođaje trudnica i brine o trudnoći svojih pacijentkinja. Kroz naučno-istraživački i klinički rad daje doprinos inovaciji praktičnog r...

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 6

 1. Aleksandar 20.05.2023

  Seks je ok


 2. Vanja 94 26.12.2022

  Molim vas da mi objasnite ciklusi su mi inace duzi i obilni al sad cekam 57dana na ciklus tj menstruaciju a test iz krvi Sam vadila negativan je da li je moguca trudnoca sada mi kasni 5dana


 3. Tijana 10.03.2022

  Kada je najviše otvoren grlić maternice za postavljane spirale Mirene Drugog dana ciklusa ili pri kraju ciklusa?hvala


 4. Ana 06.02.2013

  Bila sam danas kod ginekologa, nije hteo nista sa sigurnoscu da mi kaze ali sumnja da sam trudna zbog debljine endometrijuma koji je 16, 1mm i zutog tela na desnom jajniku velicine 33*30 mm. Kakve su sanse za trudnocu?


 5. Maja 10.07.2012

  Izvinite ako neko može da mi odgovori? 5. jula sam prvi put dobila. Prva 4 dana menstrualna tečnost je bila crvena, a petog dana, tj. poslednjeg braon. Da li je to normalno? Mollim vas da mi neko odgovori. P.S. Imam 13 god.


 6. Milena 22.05.2012

  Molim vas, da li neko može da mi objasni šta je to nezrela jajna ćelija u folikulu. Zpravo, da li postoji poremećaj zbog koga ne može da sazri jajna ćelija. Imala sam vantelesnu oplodnju i nije mogla biti izvršena zato što se jajne ćelije u folukulu nisu bile sazrele. Lekar je rekao da je to genetika. Kda je čuo da u mojoj bližoj i daljoj porodici i familiji nije bilo nerotkinja, rekao je da onda postoji neka blokada koja ne dozvoljova ćeliji da sazri i oplodi se. Rekao je da za to nema leka. Očajna sam. Može li neko da mi objasni. Kako nema leka. Postoji li mogućnost da su mi prerano izvukli nesazrele folikule_ molim vas, neka mi neko stručan odgovori


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde