Neuredne menstruacije - produženi ciklus

Neke žene imaju normalne ovulacije i menstruacije, ali su im ciklusi duži. Smatra se da je normalan ciklus žene 28 dana, sa odstupanjima od 7 dana, dakle između 21 i 35 dana. Ciklus duži od 35 dana naziva se oligomenorrhoea. Reč je kovanica grčkih reči oligo, što znači manje, men što označava mesec, i rhoea tok, isticanje.

Šta znači neuredna menstruacija?

Manje od uobičajenih 11-13 ciklusa godišnje. Sve što je van ovog okvira, naziva se neuredna menstruacija. 
  Sasvim je normalno da žena u periodu pre menopauze ima ređe cikluse. Međutim, neke osobe tokom svog čitavog generativnog perioda imaju duže cikluse, a razlog toga još uvek nije poznat. Kada žena ima oligomenoreju u generativnom periodu, a istovremeno ima akne i pojačanu maljavost, mora se obratiti lekaru zbog sumnje na veliku količinu androgena koju može biti stvoren u nadbubregu ili u tumoru jajnika.  

  Mora se uzeti pažljiva anamneza, uraditi ginekološki pregled i ispitati nivo hormona u krvi i mokraći

  Koliko je ozbiljna oligomenoreja?

  U najvećem broju slučajeva oligomenoreja ne predstavlja opasnost po zdravlje i ne zahteva lečenje. Ali, ako pacijentkinja ima produženi ciklus, a pritom ne može da zatrudni, mora se javiti specijalisti za infertilitet.  

  Lečenje hormonskim preparatima

  Ako se ispostavi da jajnici žene stvaraju manje estrogena nego što je to neophodno, tada lekar ordinira neki od preparata koji sadrži estrogen. Ovakav pristup dovodi do uspostavljanja normalnih menstruacija i sprečava nastanak osteoporoze.  

  Ako pacijentkinja ima višak muških polnih hormona ( androgena), tada se lečenje sprovodi tek po konstatovanju mesta njihovog stvaranja (nadbubreg, jajnik, itd).


  Podeli tekst:

  Prof. dr Milan Terzić je specijalista ginekologije i akušerstva. Svakodnevno obavlja porođaje trudnica i brine o trudnoći svojih pacijentkinja. Kroz naučno-istraživački i klinički rad daje doprinos inovaciji praktičnog r...

  Povezani tekstovi:

  Broj komentara: 0

  Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde