Kada imate menstruaciju

Ranije su žene koristile tekstil za prikupljanje menstrualne krvi. Te komade tekstila su prale, sušile, a zatim ponovo koristile. Danas je to potpuno nezamislivo, a na tržištu postoje brojni higijenski ulošci, tamponi i posebni sunđeri koji se tokom menstruacije koriste za upijanje krvi.

Šta znače oznake na ulošcima ili tamponima?

Na kutijama uložaka ili tampona obično su natpisi regular ili super. Ovi termini odnose se pre na sposobnost uložaka, odnosno tampona, da apsorbuju menstrualni sadržaj, nego na njihovu veličinu. Kako na tržištu ne postoji uniformnost, neki ulošci (tamponi) označeni kao standardni imaju sposobnost upijanja kao drugi sa natpisom super. Zbog toga ste Vi prinuđeni da metodom slučajnog izbora, posle pokušaja i greške, ili po savetu druge osobe, odaberete onaj uložak (tampon) koji je za Vas najprikladniji. Zbog rizika za nastanak sindroma toksičnog šoka mnogi ginekolozi savetuju ženama da tampone ne drže suviše dugo, i čak, da ne koriste tampone nego uloške, naročito noću.  

Da li znate šta su menstrualni sunđeri?

Veoma jeftina alternativa tamponima i ulošcima su "menstrualni sunđeri". To su prirodni sunđeri koji se stavljaju duboko u vaginu radi skupljanja menstrualne krvi, a posle vađenja se peru i ponovo koriste. Menstrualni sunđeri, kao ni tamponi, se ne sterilišu. Za sunđere važe ista upozorenja kao i za tampone: ne držati ih suviše dugo i ne koristiti ih tokom noći.  

Ako tokom menstruacije nastane svrab ili iritacija vulve i vagine, tada verovatno imate alergiju na parfem ili dezodorans sa kojim su ulošci ili tamponi bili u kontaktu. Menstrualna krv je bez mirisa sve dok ne dođe u kontakt sa vazduhom i sa bakterijama iz vagine. Uopšte uzev, žena koja se često pere i redovno menja tampone, uloške ili sunđere, nema problema sa neprijatnim mirisom.  

Seks za vreme menstrualnog ciklusa

Sa medicinskog aspekta, nije škodljivo imati odnose tokom menstrualnog krvarenja. Da bi privremeno blokirale oticanje menstrualnog sadržaja neke žene tada koriste dijafragmu ovlaženu kontraceptivnim gelom.


Podeli tekst:

Prof. dr Milan Terzić je specijalista ginekologije i akušerstva. Svakodnevno obavlja porođaje trudnica i brine o trudnoći svojih pacijentkinja. Kroz naučno-istraživački i klinički rad daje doprinos inovaciji praktičnog r...

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde