Izostanak menstruacije

Izostanak menstruacije naziva se amenorejom. Amenoreja je kovanica grčkih reči: negativnog prefiksa a, men što označava mesec, i rhoea tok, isticanje.

Znaci amenoreje

 
 • Kod devojčica: nema menstrualnog krvarenja do 16 godine života ( primarna amenoreja).
 • Kod žena koje nisu trudne: izostanak menstrualnog krvarenja više od tri meseca ( sekundarna amenoreja).
 

Primarna amenoreja

 

Kada se kod devojčica do 16 godine života ne javlja  menstrualno krvarenje, tada se najverovatnije radi o nešto sporijem sazrevanju i kasnijem ulasku u pubertet. Primarna amenoreja takođe nastaje kod atletski građenih, kao i kod veoma mršavih devojčica. Međutim, kako (veoma retko) u osnovi izostanka menstruacije može biti hormonski poremećaj, treba konsultovati lekara, posebno kada nema i drugih propratnih znakova seksualnog sazrevanja (dojke, pubična maljavost).  

 

Sekundarna amenoreja

 

Ako žena godinama ima normalne menstruacije, a onda odjednom dođe do izostanka ciklusa, tada se radi o sekundarnoj amenoreji. Verovatni uzroci su: trudnoća, brzi gubitak telesne težine, preterano vežbanje ili stres. Kod veoma gojaznih žena takođe može nastati sekundarna amenoreja.

Neki lekovi imaju za nusefekat izostanak menstrualnog krvarenja. Posle prestanka uzimanja oralnih kontraceptiva menstrualno krvarenje može izostati čak i nekoliko meseci.

Dojenje takođe ima za rezultat izostanak menstruacije.

Kada se žena bliži periodu kada će nastupiti menopauza, tada se smatra sasvim normalnim da menstruacije budu neredovne,  ili da izostanu dva-tri meseca.

Sve ovo su veoma česti uzroci sekundarne amenoreje. Na sreću retki, ali veoma ozbiljni uzroci sekundarnog izostajanja menstruacije su tumor hipotalamusa i tumor hipofize.

Takođe veoma retko, ako posle porođaja izostane laktacija (dojenje) i menstruacija, tada se verovatno radi o veoma ozbiljnom oštećenju hipofize (postpartalna nekroza hipofize).  

 

Kada žena ima normalne menstrualne cikluse, a dođe do izostanka menstruacije dve nedelje, trebalo bi da poseti lekara i utvrdi postojanje trudnoće. Ako je žena sigurna da nije trudna i nema drugih simptoma, tada može odložiti odlazak kod svog doktora nekoliko meseci. Žena, iako nema menstruaciju, može zatrudneti ako se ne pridržava saveta za kontracepciju.  

 

 

Dijagnoza amenoreje

Za postavljanje dijagnoze amenoreje mora se uraditi ginekološki pregled. Ginekolog analizira izgled zidova vagine i cervikalne sluzi, da bi utvrdio da li jajnici stvaraju dovoljno estrogena. Drugi način utvrđivanja estrogenog dejstva je uzimanje progesterona tokom nekoliko dana. Ako po prestanku uzimanja ovog preparata nema krvarenja iz materice, tada kod žene nije bilo ni dovoljno estrogena.

Dakle, u tom slučaju jajnici ne stvaraju potrebne količine estrogena, pa ovulacija nema. Ako posle uzimanja progesterona nastupi krvarenje, tada estrogen nije problem, pa lekar mora ispitati eventualno postojanje policističnih jajnika.  
 

Koliko je amenoreja ozbiljna?

 

Amenoreja je veoma retko znak neke ozbiljne bolesti. Ako žena nema menstruacije, veoma teško će zatrudneti, pa u tom slučaju mora biti konsultovan ginekolog koji se bavi sterilitetom.

 

 

Terapija amenoreje

Lekar može prepisati veliki broj preparata radi ispitivanja funkcije jajnika. Ako je primarna ili sekundarna amenoreja prouzrokovana nekim organskim poremećajem – oboljenjem, tada se tretman amenoreje svodi na lečenje osnovne bolesti. Amenoreja bez organskog uzroka nije zabrinjavajuća, a lečenje se sprovodi nadoknadom hormona koji nedostaju.
Pogledajte sva pitanja i odgovore u vezi sa menstruacijom.


 

Podeli tekst:

Prof. dr Milan Terzić je specijalista ginekologije i akušerstva. Svakodnevno obavlja porođaje trudnica i brine o trudnoći svojih pacijentkinja. Kroz naučno-istraživački i klinički rad daje doprinos inovaciji praktičnog r...

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 41

 1. Gorica 17.11.2023

  Dobro veče, menstruacija mi kasni skoro dva mjeseca, doktorica mi je rekla da imam ciste na oba jajnika ali mi nije prepisala nikakvu terapiju, a test sam radila 2 puta i bio je negativan. Takođe mi je doktorica rekla da ne vidi trudnoću. Stvarno ne znam šta da radim?


 2. Milica 02.11.2023

  Poštovani, 25.10. sam trebala da dobijem menstruaciju. radila sam par testova za trudnoću i negativni su. Danas sam radila i Beta HCG i negativan je. Imam 37 godina i jedan spontani pobačaj prošle godine. Šta sada da radim? Ginekolog mi kaže da sačekam da vidim da li ću dobiti. Ali mene interesuje da li je neka od ovih bolesti i koliko treba da budem zabrinuta. Hvala na odgovoru.


 3. Darija 24.09.2023

  Pozdrav, treba mi hitan odgovor. Bolujem od endrametrijosis, prije 11 godina sam je opetirala, nažalost, opet mi vratila. Smještena je na lijevom jajniku. Uz to je pronađena i cista, moj ginekolog tvrdi da je još ne treba dirati, pošto smo ja i suprug hjeli raditi na slučaju začeća. Moj ciklus je bio ne pravilan ali sam ga uvijek imala. Zadnji put kada sam imala ciklus bio je 20.07. Par dana prije tog ciklusa, osjetila sam promjenu u grudima kakvu nikad nisam, tolika je bila promjena da sam pomisla na trudnocu, međutim, ipak sam dobila ciklus koji je trajao 4 dana, od tog dana do danas nisam dobila ciklus. Osjećam ponekad blagu bol u leđima, pritisak na cistu ali ništa šta prije nisam osjećala, poneke mučnine. Testirala sam se testom za trudnocu, bio je negativan. Pa me zanima kakvo je vaše mišljenje. Zahvaljujem na odgovoru.


 4. Moje ime 23.08.2023

  Imam 29 godina i menstruacija mi je kasnila već 2 meseca, posle sam dobila i evo već mesec dana imam krvarenje i ponekad imam krvarenje u obliku krvnog ugruška. Nemam nikakvih zdrastvenih problema, jako se dobro osećam i imam troje dece. Nisam imala nikakvih problema sa trudnoćom ni sa menstruacijom do sad, ne znam šta da radim. Doputovali smo u Nemačku i još uvijek nisam dobila broj da mogu kod lekara.


 5. Daliborka 22.07.2023

  Poštovani, zadnja dva meseca sam dobijala menstrualni ciklus na 20 dana, ovaj mjesec je već prošlo 33 dana i postajem već zabrinuta! Trudnoću ne planiram. Imam 43 godine i ponekad znojenje iz neobjašnjivih razloga.


 6. Mersiha 04.07.2023

  Poštovanje! Mene zanima da li je moguce ostat u drugom stanju ukoliko imam endometriozu, s tim da imam jedno dijete i jednu neuspjelu trudnoću . Trenutno sam na dufastonu ali se ništa ne dešava. Da li da radim vantelesnu oplodnju ili nemam više šansi za trudnocu? Hvala.


 7. Danijela 26.01.2023

  Postovani, Reumatolog mi je uveo Amitriotyline 25mg u avgustu zbog neuropatske boli izazvane sjognerom. Nakon mesec i po dana vise nisam dobila mesecni ciklus (sekundarna amenoreja). To me dodatno uznemiruje dok dr tvrdi da lek, iako je antidepresiv, nije uticao na ciklus. Trazila sam zamenu leka nije prihvatio i duplirao je dozu za vreme kad se osecam losije. Sta sad? Kako da pronadjem adekvatnu terapiju i prestanem sa Amitriptylinom? Drugi dr?


 8. Adira 14.01.2023

  Ja sam imala do par meseci redovno ciklus zadni put sam imala 25 agusta od ta nisa vise imala nezna staje problem


 9. Jasmina 03.01.2023

  Ciklus mi kasni 6. dan. Prethodni je bio 6 dana ranije. Inace, do proslog meseca skoro uvek redovan. Imam 45 godina i dvoje dece. Kada da uradim test na trudnocu?


 10. Violeta 02.11.2022

  Htela bih da vas pitam,imam cerku ,18 godina i jos nije dobila menstruaciju,krenula je polako da se razvija,do koje godine bi mogla da dobije.Cekam odgovor pozdrav


 11. Zorica 29.10.2022

  Postovani imam 38 god,i dvoje dece,planiramo trece dete,vec duzi vremenski period.Medjutim nista se ne desava,poslednja menstruacija je bila 25.09.Kasni mi 7 dana,i beta,i test su negstivni.Zadnji odlazak ginekologu je bio 1 juna,ove godine.Nikada ni jedan problem nisam imala ginekoloski.Pa sam zelela da pitam za savet,sta da radim?Nikada mi nije kasnilo ovoliko,osim kada sam sa decom bila trudna.Nemam nikakve simptome.Hval na odgovoru.


 12. Vesna 18.05.2022

  Imam 43god. Kasni mi ciklus 3meseca a nisam u drugom stanju. Imala sam veliki stres. Da li je pocetak menopauze?


 13. Afrodita krasnici 30.04.2022

  Zadnja mestruacija bila mi 18 febuara vec dva meseci nemam Imam 35 god dal je menopauza test za trudnocu negativan


 14. Irena 19.03.2022

  Molim Vas ako može pomoć. Cikluse nemam već preko 500 dana a moja dr u domu zdravlja kaze da nije nista hitno. Treba mi pomoc imam 34 godine i nemam decu a volela bih. Sta je samnom?


 15. Marija 09.03.2022

  Dobar dan.Prvi put sam dobila u 8 razredu i od tada ne mogu da dobijem dok ne popijem lekove za izazivanje.kako lekar kaže imala sam čiste one su nestale a sada imam poremecaj hormona.. možete li da mi objasnite kako to da ne mogu dobiti dok ne popijem lekove?


 16. Bubica 13.02.2022

  Molim vas pomozite savet bilo sta trebala sam da dobijem 21januara nisam dobila kasnilo mi 19dana dobila 8februara i ide normalno sta moze biti toliko kasnjenja pa dobiti


 17. Tanja 20.01.2022

  Imam 48 godina do sad sam imala redovne menstruacije a sad vec dva meseca nemam ,uvece imam tahikardiju ,znojenje ,nesanicu ,bolove u grudima ,dali se radi o menopauzi onako odjednom ili je neshto drugo u pitanju ?


 18. Milica 18.01.2022

  Postovani. Zadnja menstruacija je 8.12.2021. 10.01.2022 bila sam kod ginekologa i nije video bas apsolutno nista. Radili smo betu,ona je 0.82. Imam simptoma gadjenja, promenljivo raspoloženje,i bolne grudi,a trudnoce nema a pri tom ginekolog ne vidi nista. Sta mi preporucujete,i sta se moze uraditi po tom pitanju. Posle 10.01 nisam bila ginekologu a pre toga izostanka imala sqm cikluse od 21 da do 26. Hvala!


 19. Kristina 27.10.2021

  Dobar dan pomognite,imam 42 god, dva deteta od 18 i 5 god. Zelim jos jedno dete, pokusavamo vec godinu i po dana i nista.Menstruacije su mi budu ranije ili kasne,jednom mi kasnilo 4 mes,onda je dugo bilo sve ok da bi mi ovaj mesec skroz izostala.Kasni vev 16 dana.Molim vas recite mi sta da radim,koje hormone da uradim,molim savet.Pozdrav i hvala


 20. Sanja nika 06.09.2021

  Ja nisam Impala mintoraciju 5meseca Ali nisam trudna


 21. Zorica 16.08.2021

  Mestracija mi kasni tri dana možete mi dati neki savet molim vas


 22. Zorica 16.08.2021

  Nisam imala menstruaciju godinu i šest meseci i ona sam imala tek u julu 13 a evo ovog meseca nemam kasni mi 3 dana može mi dati neki savet molim vas


 23. Suzana Kovacevic 31.07.2021

  Imam 39god, prvi put mi kasni menstuacija, poslednja 19.6, test na trudnoću negativan, urin i urinokultura čisti. Predložen mi je primolutnor za izazivanje trudnoće od strane ginekologa ali mi je takodje rekla na osnovu pregleda da cu spontano dobiti i ako ne pijem lek za 7 do 10 dana. Ali to se nije desilo. Sta predlažete? Nalaz UZ od pre 10 dana kaze : eneometrium 11mm, LO mali uredne gradnje 27x21mm, DO 34x23mm sa perz fo 23x18mm. UCD nema sl tecnosti. Uterus u ATF lakonehomogene gradnje 58x57x52mm cervix 30mm. Cavum prazan. Sta predlažete?


 24. Svetlana Jovanovic 27.07.2021

  Menstruaciju posl sam imala 20 maja.I od tada evo dva meseca nemam ciklus.Imam 43 god postoji li mogucnost menopauze?Hvala.


 25. Milica 09.07.2021

  Evo već nemam ciklus 4 meseca i recite mi o čemu se radi i da li je to trudnoća??


 26. Jasmina 14.05.2021

  Postovani ja u pocetku nisam imala po dva meseca, pa sam imala jedno vreme faze vruce, hladno sada je i to prestalo a nisam dobila vec 4 meseca. Bila sam na pregledu i doktor kaze sve u redu, meni je to malo cudno jer imam 42 godine. Molim za vas savet.


 27. Jelena 25.04.2021

  Imam 42 godine. Zadnje tri godine menstruacuje su mi neredovne. Trenutni izostansk menstruacije 4. mjeseca? Šta bi moglo da bude? Hvala na vašem odgovoru


 28. Marina 08.04.2021

  Imam pitanje ako bi mogli da mi objasnite. Kasni mi ciklus 3 meseca ali desavalo se i ranije po 1 mesec 2 meseca i pre 2 godine su mi rekli da imam polu cisticne jajnike pa me zanima posto mi kasni 3 meseca a imam blage bolove u jajnicima . da li postoji razlog za brigu .


 29. Salli Mirsada 01.04.2021

  Meni kasni vec 2 mjeseca. Probala test - negativan. Imam 31 godinu, a imam mucninu i nervozna sam jako.


 30. Nevena 17.02.2021

  Imam 28 godina nikada mi nije kasnila menstuacija do sad kasni mi 5 dana nekoliko meseci unazad nisam imala odnose ali sam ipak proverila test naravno negativan je, pre dve godine sam operisala vanmatericnu trudnocu i sve me ovo jako plasi... Inace pod ogromnim sam stresom i smrsala sam18kg od nervoze


 31. Katarina Grbić 15.02.2021

  Menstruacija mi kasni 2 meseca, u poslednje vreme su vrlo neredovne, posle treceg porodjaja uradila sam podvezivanje jajovoda, test za trudnocu sam ipak uradila i negativan, sve simptome imam kao da cu svakog trenutka dobiti. Sta moze biti u pitanju?


 32. Tina 09.02.2021

  Imam 45 godina. Stalno mi je bila redovna menstruacija sve do 27.12. Odjednom je prestala. Uradila sam test trudnoce. Nisam trudna.Nemam bolove. Ali imam nadut stomak, pogotovu uvece. Sta bi moglo biti? Vodim zdrav zivot, treniram i nepusac sam. Nemam problema sa kilazom niti sa zdravljem.


 33. Ranka Zejak 17.01.2021

  Kasni mi mestruacija mjesec dana, a imam 48 godina. Uvijek mi bila redovna, a imam i siptome premenopauze.


 34. Milica Dimitrijevic 05.01.2021

  Meni kasni menstruacija 3 meseca i još nisam dobila i da li je u tome pitanju trudnoća ili šta da radim?


 35. Jelena 24.05.2020

  Kasni mi 3 meseca, a doktor kaže da odradim Papa test. Embroid priča mi da je 8 mm, da su mi upitni hormoni i ja više ne znam šta ću.


 36. ramiza 13.10.2014

  Meni kasni 1 dana i kaze mi da je to zbog gojaznosti a imam 20 god 2 dece pre 9 meseci sam se porodila imam 155visinu 70 mi je kilaza jel moze biti zbog gojaznosti a i mnogo sam nervozna


 37. Jelena 01.11.2013

  Poštovani, zadnji ciklus sam imala pre 2 meseca. Beta hcg je negativan estradiol 49 lh 78, 34 fsh 110, 47 progeteron 0, 7 prolaktin 442, 84 a dijagnozirana mi je amenorrhoea sec st post ht et rt pp mb hočkin aa xii nakon toga mi je uradjen antimilerov hormon - koji je <0, 10 tsh 1. 12 kao terapija mi je data cikloproginova 21 dan sa 7 dana pauze zanima me dal postoji mogućnost začeća u mom slučaju


 38. Bellen 29.03.2012

  Zdravo
  Menisruacija mi kasni 21 dan. Pravila sam 2 testa za trudocu - negativna, test na krv - negativan. U urinu mi je poviseno PH i leukociti. Imam zakazano kod ginekologa tek 1. juna. Suvise mi je da cekam pa pitam vas, molim da sto prije odgovorite.
  Unaprijed hvala


 39. Tanja 26.03.2012

  Zdravo
  ako je moguće pitati nekog lekara... Htela bih ga pitati jer je moguće zbog aminoreje da ne mogu oslabit nikako. Vežbam, malo jedem i opet nikako ni gram manje već 4 meseca.
  Molim va s da mi odgovorite


 40. Allomanny 11.04.2011

  Hvala za zanimljive informacije


 41. danijela 14.03.2011

  Molim vas za hitan odgovor. Meni kao devojci su menstruacije kasnile po 2il3 meseca išla kod dr rekli sve uredu da ce posle porođaja biti uredu ali ja sam pre 4god rodila prvo dete i posle toga imam7il8meseci pa 1il2 nemam i u krug a ovog puta evo po 4il6meseci nisam dobila bila opet kod ginekologa kaže mi sve je uredu bris3.


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde