Sport i menstruacija

Balerine, žene koje trče ili se bave teškom fizičkom aktivnošću često se žale na neuredne menstruacije ili čak odsustvo menstruacije. Poremećaj je češći kod mlađih osoba, naročito kada je i pre bavljenja sportom ciklus bio neredovan. Tinejdžerke koje su izložene velikom fizičkom naporu obično prvu menstruaciju dobiju krajem ovog životnog doba.

Čuvajte se stresa i dijeta!


U nastanku poremećaja ciklusa učestvuju stres i odnos između masnih i svih ostalih ćelija u organizmu. Iscrpljujuće dijete, koje imaju za rezultat brzo smanjenje telesne težine, veoma često doprinose izostanku menstruacije. Menstruacija izostaje jer jajnik ne stvara estrogene ciklično, kao ranije, radi zadebljavanja sluznice materice, a zatim i njenog odlubljivanja tokom menstruacije.  


Smanjenjem fizičkih napora ili dobijanjem na težini, devojka obično opet počinje sa redovnim mesečnim krvarenjima. Ako do uspostavljanja ciklusa ne dođe, ili ako devojka ne želi da smanji fizičku aktivnost ili da dobije na telesnoj težini, tada se mogu dati vrlo niske doze estrogena. Nedostatak estrogena dovodi do resorpcije kostiju u nastanka osteoporoze, koja u kasnijem životnom periodu prouzrokuje prelome kostiju.  


Trudnoća je moguća iako nema ciklusa!


Iako ciklusa nema, to ne znači da devojka ne može da zatrudni. Ovulacija može da nastane i posle dužeg izostanka ciklusa.


Podeli tekst:

Prof. dr Milan Terzić je specijalista ginekologije i akušerstva. Svakodnevno obavlja porođaje trudnica i brine o trudnoći svojih pacijentkinja. Kroz naučno-istraživački i klinički rad daje doprinos inovaciji praktičnog r...

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde