Poremećaji ponašanja u ishrani

Gubitak kilograma može nastati i zbog poremećaja ponašanja u ishrani (Anorexia nervosa, Bulimia nervosa, Binge eating). Danas su ovi poremećaji sve češći zbog stalne trke za što boljim izgledom, po ugledu na lica sa naslovnih strana časopisa. U savremenim uslovima, poremećaj ponašanja u ishrani može se prolazno javiti kod većine ljudi u određenim životnim situacijama (najčešće usled nekog konflikta emocionalne prirode). Ukoliko traje duže, dovodi do oboljenja i to češće kod mlađih osoba ženskog pola.

Anoreksija je bolest gde dolazi do velikog gubitka telesne mase zbog namernog drastičnog smanjenja unosa hrane. Osoba ima izmenjenu sliku o sebi i opsednuta je vitkom linijom. Kod ovog poremećaja javlja se ekstremni gubitak apetita i telesne mase (preko 20%) pa čak i smrt. Svega 50% ovakvih pacijenata vrati se u normalan život, trećina ostaje hronično bolesna sa periodima pogoršanja i uz česte hospitalizacije. Smrtnost od anoreksije ide i do 10%.

Bulimija je poremećaj kod kojeg pacijenti opsednuti svojim izgledom unose znatno veće količine hrane od uobičajenih (400 g i više za obrok), a zatim izazivaju povraćanje uz intenzivan osećaj krivice i stida. Preparati za mršavljenje, laksativi i diuretici su omiljena sredstva obolelima od bulimije.

Karakteristike mentalne anoreksije i bulimije

Anorexia nervosa (F 50.0)


- početak pre 25 godine života

- gubitak telesne mase 25% od prethodne

- poremećen odnos prema ishrani, hrani i telesnoj masi

- isključena svaka druga bolest


Prisutno najmanje 2 od sledećeg:

- izostanak menstruacije

- lanugo kosa

- puls ispod 60/min

- razdoblje preterane aktivnsoti

- epizode bulimije 

- povraćanje (može biti i samoizazvano)


Bulimia nervosa (F 50.2)


Ponavljane epizode prežderavanja (najmanje 2 puta nedeljno u poslednja 3 meseca)  

Izazivanje povraćanja posle prežderavanja pri čemu se koriste i lekovi (laksativi, diuretici, itd.)


Kompulzivno prejedanje je poremećaj nekontrolisanog uzimanja velikih količina hrane (preko 2500 kcal po obroku), često tajno, bez izazivanja povraćanja.

Poremećaji u ishrani su takvi da ih je teško otkriti u ranim stadijumima. Iako su pravi uzroci ovih oboljenja kompleksni, njihov početak je najčešće vezan za držanje dijete za mršavljenje. Nisu retki slučajevi prelaska jednog poremećaja u drugi.

Prognoza poremećaja ponašanja zavisi od dužine njihovog trajanja, te je najvažnije na vreme postaviti dijagnozu i što pre započeti lečenje.

Lečenje poremećaja ponašanja u ishrani je multidisciplinarno i u njemu treba da učestvuju psihijatar, dijetetičar, internista, porodica i dr. Cilj lečenja je da se postigne normalan psihički život, da se adekvatno reaguje na glad i sitost i ispoljavanje emocija.

Terapija je individualna i odnosi se na promenu ponašanja u ishrani (kontrola unosa hrane i suzbijanje osećaja krivice zbog toga).

Ciljevi lečenja bulimije

Naučiti pacijenta da izgradi novi stav i odnos prema hrani, ishrani i sopstvenom izgledu.
Naučiti pacijenta sa suzbije preokupacije hranom.
Održavanje telesne mase u normalnim granicama ili prihvaćene telesne mase iznad ove granice.
Poštovati načelo - tri obroka dnevno sa jednom do dve užine po želji
Izbegavanje primene neodgovarajućih metoda za gubitak telesne mase nakon epizode prejedanja kao što su: izazivanje povraćanja, upotreba purgativa, diuretika ili gladovanje i iscrpljujuće vežbe
Uočavanje promene raspoloženja i učenje zamene ekscesivnog unošenja hrane drugačijim načinom reagovanja
Podsticanje samopoštovanja pacijenta

Pacijent sa poremećajima ponašanja u ishrani se hospitalizuje, posebno ukoliko je izgubio više od 25% svoje uobičajene mase. Dnevni plan ishrane pravi se na bazi osnovnih nutritivnih potreba, uzimajući u obzir stepen pothranjenosti.Podeli tekst:

Prof. dr Maja Nikolić je specijalista higijene i subspecijalista zdravstvenog vaspitanja, nutricionista, dijetolog. Radi na Medicinskom fakultetu u Nišu.

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 1

  1. ana todorovic 05.11.2009

    Patim od bulimije od svoje 25 godine. Tada je sve pocelo. Imala sam tada dvoje dece od 2 i 3 godine i visak kilograma. Uvek sam bila punacka. Udala se sa 19 godina i 57 kg posle drugog porodjaja imala sam 67 cak i visinu 156 sada ima 48 godina visina 154 a tezina 55 kg. Nisam smrsala bulimijom vec reductilom od 15 mg kao i hiperteriozom-inace sam vec 15 god leerna zbog hipoterioze. Kostana masa mi je -2.1 i pijem ideos. Veoma atraktivnho izgledam, bolje nego u 25-goj, ali ja jos uek mislima da, debela, i, nazalost, po moje zdravlje, ne nameravam jer cak i ne mogu, da prestanem sa povacanjem cak vise puta dnevno... To mi je neki, venti, kada sam nerrvozna... Ne preporucujem nikome ali... Eto.. I pored toliko godijna, tog rada, svakodnevnog, ja sam jos ziva, nazalost - ovom recju, nazalost, sam verovatno se rekla, jer to je ipak problem u glavi, - a to je vec velika i duga tema za razmatranje... Nije za pohvalu.. Aliipak, na soju zalost, jos sam ziva... I dalje veoma privlacim suprutan pol ali ne i svog muza... Ana


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde