Matični mleč i pelud

Mleč je gusta masa bele do bledo žućkaste boje. Ima karakterističnu aromu i oštar kiseo i pomalo slatkast ukus.

Matični mleč je sekret iz žlezda koje se nalaze na vrhovima glava mladih pčela. Količina sastojaka mleča varira u prilično širokom dijapazonu. Konstatovano je da je mleč bogat:
Ona sadrži neverovatne količine proteina, lipida, glucida, hormona, enzima, minerala, specijalnih vitalnih faktora koji se ponašaju kao biokatalizatori u procesu ćelijske regeneracije u ljudskom telu.

Iako su neki elementi nađeni u matičnoj mleči u mikrogramskim količinama, oni još uvek mogu delovati do krajnosti sa koenzimima kao katalizatori ili mogu delovati sinergistički.

Matična mleč pokazuje lekovitost i daje pozitivne efekte kod gripa i drugih virusnih infekcija, podiže nivo imuniteta, smanjuje tegobe kod hemoterapije, ubrzava zarastanje i obnovu kostiju nakon preloma ili povreda, smanjuje zapaljenje i bol u zglobovima kod artritisa, pomaže kod senilnosti i neuroza, održava ravnotežu hormona, reguliše manjak seksualne energije, sprečava infekcije muških i ženskih polnih organa, utiče na normalizaciju krvnog pritiska i smanjenje nivoa masnoća u krvi.

Matična mleč učestvuje u regeneraciji ćelija pankreasa i ima pozitivan efekat na sniženje nivoa šećera u krvi. Pomaže u jačanju korena kose, poboljšanju tonusa i izgleda kože i noktiju.
Pčelinji cvetni prah (pelud) je jedan od najbogatijih prirodnih izvora hranljivih materija, posebno vitamina i minerala, potrebnih u bilo kojoj fazi života. Pelud je nosilac je genetskih svojstava biljke i zato sadrži sve neophodne hranjive supstance za stvaranje i razvoj novog života.

Pelud je glavni izvor vitamina (posebno E i grupe B), minerala, lipida i belančevina za pčelinju zajednicu, a sadrži još enzime i koenzime, polifenole, nukleinske kiseline, hormone i druge materije.
Pelud štiti jetru, srce, mozak i adrenalinske žlezde od slobodnih radikala i podiže antioksidacionu odbranu. Poboljšava ishranu materice bez štetnog uticaja na plod, a fetusi dobijaju veću težinu i nivo hemoglobina, ukupnog proteina, serumskog gvožđa i albumina. Zahvaljujući sadržaju biljnih materija (fitosteroli) koji imaju hormonsko dejstvo, povoljno utiče na rad polnih žlezda u muškaraca (povećava potenciju i broj spermatozoida) i žena (ublažava menstruacijske i klimakterične tegobe). 
Pelud poboljšava imunološki sistem. Povoljno deluje kod hroničnih zatvora (opstipacija) i stalnih proliva (kolitis), verovatno zbog antibiotskog delovanja na crevne bakterije, posebno gram-negativne. Snižava nivo povećanih triglicerida, holesterola i mokraćne kiseline u krvi.

Primena peluda iz saća kao dopunska ili održavajuća terapija pokazala je dobar efekat kod depresije, neurastenije (malaksalost, smanjena vitalnost, bezvoljnost, osećaj trajnog umora i iscrpljenosti, nizak životni tonus) i alkoholizma (smanjenje apstinencijalnog sindroma).

Sveži i fermentisani pelud poboljšava zdravstveno stanje kod hronične upale jetre. Pelud iz saća umešan u med povoljno deluje na hipohromnu anemiju.  Sprečava probleme sa prostatom, posebno kod hroničnog prostatitisa.

Matična mleč i pelud koriste se kao dodatak ishrani. Pravilna ishrana podrazumeva ova dva proizvoda.
Podeli tekst:

Autor Dr Aleksandar Marković

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 1

  1. Troha Bina 14.11.2010

    O matičnom mleču i posebno, polenovom prahu, mogu reći samo da su izuzetni proizvodi koji pomažu i daju energiju našem organizmu. Ja sam dugo imala anemiju, tiha bolest koja ti oduzima snagu i moć tela, a bezvoljnost, apatija su najčešće drugovi. Sa početkom korišćenja polenovog praha, svakodnevno konzumiranje, u soku se razmuti i popije ujutru i uveče. Moje stanje zdravstveno se poboljšalo, kako fizički tako i duhovno, nisam bila tako umorna. Čila sa puno energije, dobila sam volju za sve u životu, a i postala sam imunija na druge bolesti. Svima mogu preporučiti. I praha i mleča u časi soka. Posle 10 minuta bićete preporođeni, svi umni i fizilčki radnici, bolesni i zdravi ljudi.


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde