Vitamin ETokoferoli su antisterilitetni vitamini jer su neophodni za očuvanje ploda u trudnoći. Sem toga od značaja su za funkcionisanje centralnog nervnog sistema i poprečno-prugastih mišića a sprečavaju i nepoželjne oksidacione procese u organizmu.

Hemijska struktura

Poznato je osam tokoferola (svi su alkoholi) sa aktivnošću vitamina E dok je najvažniji alfa-tokoferol koji čini 90% tokoferola u životinjskim tkivima i pokazuje značajnu biološku aktivnost. Alfa-tokoferol je zelenkasto žuto ulje koje je nerastvorljivo u vodi, a rastvra se u alkoholu i biljnim uljima.


Izvori

Tokoferoli su veoma rasprostranjeni u prirodi a nalaze se u biljnim uljima (kukuruznom, suncokretovom i maslinovom ulju), ulju klica žitarica, u povrću, mesu, orasima, lešnicima, avokadu, bademu, kikirikuju, mahunastom povrću.


Uloga

Smatra se da je uloga vitamina E uglavnom u vezi sa nezasićenim masnim kiselinama, obezbeđujući zaštitnu ulogu da bi se onemogućila oksidacija nezasićenih masti. Ako nema vitamina E, količina nezasićenih masti u ćelijama se smanjujue uzrokojući nenormalne strukture i funkcije ćelijskih organela, kao što su mitohondrije i lizozomi, pa čak i ćelijskih membrana Osim toga, neophodan je za normalno funkcionisanje muških polnih žlezda, kao i za normalan tok trudnoće kod žena. On dalje učestvuje u regulisanju normalnog rasta i rada mišića, kao i u regulisanju funkcionisanja nervnog sistema.

Vitamin E (alfa tokoferol) igra važnu ulogu u metabolizmu proteina, ugljenih hidrata i masti, kao i u cirkulaciji tečnosti. Od velike je pomoći u trenucima malaksalosti, koji slede posle preležanih bolesti, odnosno u fazi oporavka, jer regeneriše ćelije i skraćuje period oslabljenosti organizma.


Vitamin E štiti vitamin A od neželjenih oksidativnih promena u kojima učestvuju brojne nazasićene masne kiseline, pa se na takav način vrši prevencija ateroskleroze. Pod uticajem vitamina E poboljšava se i iskorišćavanje vitamina A. Vitamin E blagotvorno utiče na nervni sistem, seksualnu potenciju i podmlađuje strukture kože i kosu čini zdravijom. Odličan je i kao sredstvo za poboljšanje cirkulacije krvi, jer širi krvne sudove, sprečava povećanu sklonost ka međusobnom slepljivanju krvnih pločica (trombocita), štiti od visokog krvnog pritiska i ubrzava eliminaciju tečnosti. Sprečava nastanak grubih ožiljaka.
Posebno je potrebno istaći ulogu vitamina E kao antioksidanta u zaštiti od delovanja slobodnih radikala. Jedan molekul E-vitamina može da zaštiti 200 molekula nezasićenih masnih kiselina od oštećenja izazvanih delovanjem slobodnih radikala.


Ispitivanja sprovedena od strane kardiologa pokazuju da vitamin E, dat tokom, ili neposredno nakon angioznih bolova, može da zaštiti srčani mišić od daljeg oštećenja. Vitamin E, takođe, ubrzava oporavak posle operacija na srcu. Redovno uzimanje ovog vitamina ojačava imuni sistem starijih ljudi, što se odražava na poboljšanje odbrane organizma od infekcija. Koristan je i kod plućnih oboljenja, a može pomoći i kod degenerativnih oboljenja nervnog sistema, jer ublažava neprijatne prateće simptome, kao što su mišićni grčevi. Vitamin E je bitna aktivna komponenta u prevenciji pobačaja Poboljšava efikasnost rada mišića i usporava nastupanje mišićnog zamora, pa je veoma koristan za sportiste. Smanjuje rizik od kanceroznih oboljenja.


Pošto deluje na krvotok i prokrvljenost tkiva, smatra se da vitamin E deluje kao prirodni afrodizijak.Dnevne potrebe

Preporučene dnevne količine su za odraslu ženu 8 mg, a za odraslog zdravog muškarca su 10 mg.


Hipovitaminoza

Nedostatak ovog vitamina je vrlo redak, a može se pojaviti jedino nakon iscrpljenosti i neadekvatne ishrane koja traje mesecima. Deficijencija vitamina E onemogućava normalan rast i ponekad uzrokuje degeneraciju bubrežnih tubula kao i mišićnih ćelija. Kod E avitamonoze trudnica dolazi do spontanog abortusa. Pri nedostatku ovog vitamina dolazi do sve češćeg pucanja i tzv. listanja noktiju na rukama.


Hipervitaminoza

Kod dugotrajnog uzimanja većih količina mogu nastupiti problemi sa vidom. Međutim, poznato je da prekomerne količine vitamina E ne uzrokuju veća oštećenja.Podeli tekst:

Dr Sonja Ilić je specijalista fizikalne medicine i rehabilitacije u Beogradu. Stručnjak u primeni mezoterapije u cilju terapije bola.

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 1

  1. Milojkovic Milan 24.07.2022

    Poceo sam da pijem TocepherolE vitamin jer mi je jednog jutra od jednom bio kriv penis na gore bio sam kod urologa i samo mi je zakazan pregled pijem ga vec 7 dana i nikako da imam erekciju od tada a imao sam svakog jutra izmedju 4 i 7 sati ujutru. Sada se samo podigne do pola i nije kriv niti je kriv kada je u stanju mirovanja nikakve bolove nisam imao niti krvarenje i kada se podigne samo do polovine on je prav ali nikako da postigne pun erekciju pa bih vas molio da mi odgovorite sta je u pitanju . I da li da poijem celu kutiju ima 30 kom. Od 10mg. Porto pijem 1 dnevno,a uzo sam ga na svoju ruku jer mi Urolog ngje dao nista ja sam naso na internetu . A zakazano mi je u Klinickom centru u Nisu kod Dr. Urologa pregled. Sta da uzmem da bih ga podigo kao sto je bio i da vidim da li se ispravio na polovini erekcije za sad stoji pravo. Hvala


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde