Pčelinji proizvodi - eliksir zdravlja

Med je najsavršeniji proizvod prirode, u njemu se nalaze gotovo svi sastojci koji grade ljudski organizam. Nektar koji pčele skupljaju iz cveća glavni je izvor ugljenih hidrata koje pčele pretvaraju u lako varljivi slador - glukozu i fruktozu, koji je glavni sastojak meda.

Neverovatni biljni sastojci koji se nalaze u medu daju snažan podstrek imunom sistemu. Sirovi med je pun vitamina i ima izuzetno puno minerala koji su vitalni za očuvanje zdravlja, kao što su kalcijum, gvožđe, cink, kalijum, fosfor, magnezijum, bakar, hrom, mangan i selen. Med sadrži aminokiseline, koje su gradivni blokovi prirode. Sirovi med je pun enzima. Enzimi su neophodni za apsorpciju hrane, obnovu tela,  zdravlje ćelija i gotovo sve ostale biološke procese.

Zreli med ne sadrži više od 15% vode, a pčele ga u saću pokrivaju voštanim poklopcima i tako čuvaju od upijanja vlage i kvarenja. Tajnu proizvodnje pravog prirodnog pčelinjeg meda pčele nose u svom telu i organima za varenje koji taj proizvod pretvaraju u lek gotovo nezamjenjiv u ljudskoj ishrani.

Propolis

Propolis  je supstanca koja nastaje mešanjem biljnih materijala koje sakupljaju pčele sa probavnim enzimima i voskom. Pčele učvršćuju propolisom saće i zatvaraju pukotine. Po izgledu, propolis je smolasta materija žutozelene do tamno crvene boje. Ako se duže čuva, postaje tamniji, i pod uticajem sunca gubi elastičnost. Ima karakterističan smolast miris i nagorak ukus, a po strukturi je gust i homogen. Propolis sadrži oko 200 sastojaka od kojih su najvažniji: vosak, esencijalna ulja, biljni balzami i smola, cvetni prah, vitamini i oligoelementi itd.

Najvažnije aktivne supstance propolisa čine polifenolna jedinjenja – flavonoidi (galangin, kvercetin, kempferol, pinocembrin itd.) Flavonoidi poseduju niz korisnih farmakoterapijskih dejstava od kojih su najvažniji antioksidacioni, antimikrobni (deluju na ćelije bakterija, gljivica i virusa), antitumorski, hepatoprotektivni, antiinflamatorni i kardioprotektivni efekat.

Zahvaljujući svom sastavu propolis se koristi u lečenju različitih bakterijskih, gljivičnih, virusnih oboljenja. Zbog njegovih brojnih lekovitih svojstava naziva se lekom 21. veka. Propolis se primenjuje kod respiratornih problema, pri nezi usne šupljine (kod paradentoze), u dermatologiji (kod akni, ekcema, opekotina), kod infekcija digestivnog trakta, za zaštitu tkiva jetre i za jačanje imunološkog sistema. Primenu propolisa nalazimo i u kozmetici, zahvaljujući  njegovom antimikrobnom delovanju i utjecaju na brzu regeneraciju tkiva.

Propolis na tržište dolazi u obliku tinktura, kapi, sprejeva, tableta, kapsula, masti i krema. Pažnju treba obratiti kod dece, trudnica i dojilja i izbegavati primenu alkoholnih tinktura zbog velikog sadržaja alkohola u njima. Mogućnost pojave alergijskih reakcija na propolis je veoma mala (nuspojave su moguće uglavnom kod osoba alergičnih na pčele).


Podeli tekst:

Autor Dr Aleksandar Marković

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 3

  1. Aca 21.02.2010

    Bavim se pcelarstvom 10 ak godina imam oko 40 drustva. To sto je napisala jelica nije tacno! Mi dajemo secer ali to su vrlo male kolicine i obicno pcele do proleca pojedu taj secer, drustva koja imaju med ne daje im se secer. Drustva u stablu prezivljavaju ali ne dugo 2-3 godine.


  2. mile 20.02.2010

    A sta je sa maticnim mlecom? Njega niste pomenuli?! Med i propolis ne mogu da se mere sa maticnim mlecom ni po cemu. On je najsavrsenija supstanca u pririodi


  3. Jelica 07.02.2010

    Sve je to lepo, ali ja ne znam gde su te pcele koje proizvode "pravi, prirodni med". Pcelari hrane pcele belim secerom i to onda nije vise ta prica. I ja bih volela da pronadjem pravi med a to bi moglo biti od nekih divljih pcela koje zimu ne prezivljavaju.


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde