Snižen ili povišen šećer u krvi


Dijabetes merenje
Glukoza je jednostavni šećer, monosaharid. U telu moramo imati na raspolaganju dovoljne količine glukoze koja unutar ćelije služi kao osnovni izvor energije, i pokretač je svih aktivnosti u našem telu. Često se pogrešno misli da samo osobe kod kojih je dijagnostikovana šećerna bolest imaju glukozu u krvi.
Glukoza je potrebna za mišićni rad i za sve procese u organizmu, uključujući i rad mozga, koji je glavni potrošač (čak dve trećine), dok se ostala glukoza kao rezerva energije skladišti u druga tkiva u obliku glikogena (jetra i mišićno tkivo).
U krvi se stvara od hrane koju uzimamo u obliku različitih vrsta ugljenih hidrata, belančevina i masti. 

Ukoliko beta ćelije pankreasa ne mogu stvoriti dovoljno insulina, glukoza ne može ući u ćelije i ostaje neiskorišćena, nakuplja se u krvi, gde i merimo povišenje njenog nivoa.

Normalne vrednosti: glikemije u krvi su 3,5-6,1 mmol/l.
Stanje hiperglikemije nije bolno, ali je vrlo opasno, naročito ako traje danima ili godinama. 
Pad glukoze se manifestuje kao hipoglikemija i karakteriše je mišićna slabost, nedostatak koordinacije i konfuznost. Dalji pad glukoze u krvi (približno 2,5 mmol/L) dovodi do hipoglikemijske kome.

Kada se javljaju hipoglikemija i hiperglikemija?

 • Snižena koncentracija glukoze (Hipoglikemija) - hiperplazija, adenom i karcinom pankreasa, manjak hormona koji su antagonisti adrenalina, kod poremećaja u metabolizmu glikogena i ponekad kod bolesti jetre.
 • Povišena koncentracija glukoze  (Hipoglikemija) - diabetes mellitus, feohromocitom, teške opekotine, šok, stanja organizma kada je povišen adrenalin.

Kako se određuje šećerna bolest?

Šećerna bolest se potvrđuje na osnovu povišene vrednosti glukoze u krvi, najčešće na prazan stomak (iz pune kapilarne krvi uzete iz prsta, ako su vrednosti veće od 6.7 mmol/L) ili u bilo koje doba dana (iz pune kapilarne krvi uzete iz prsta, ako su vrednosti veće od 11.1 mmol/L).
Nužno je da se povišene vrednosti dokažu u najmanje dva nezavisna određivanja. Klinička slika, određivanje glukoze i acetona u mokraći su dodatni pokazatelji ove bolesti.

 


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 4

 1. Rale 03.04.2020

  Meni secer ide ujutro od 5 do 8 po podne od 7 i do 20,4


 2. Nebitno 17.06.2019

  Brojsova dijeta vraća šećer u krvi na normalu.


 3. Milorad 07.07.2018

  Pozdrav moj stric je imao 36, 8 secer, al je ostao ziv i bez vecih ostecenja. Ide kod lekara, ali voli i da popije i pusi dosta. Bio je u bolnici u Kragujevcu gde su ga stabilizovali. Šta bi mu pomoglo da smanji toliki secer?


 4. Allomanny 09.04.2011

  Da, verovatno tako da je


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde