Povišeni trigliceridi u krvi


Trigliceridi su estri glicerola i masnih kiselina. Glavni su sastojak životinjskih i biljnih masti i ulja. Dobili su ime po tome što se tri masne kiseline vežu na tri hidroksilne grupe glicerola. Masti i ulja su energetski najbogatija jedinjenja pa imaju veoma važnu ulogu u građi svih živih ćelija.

Masnoća iz hrane se hidrolizuje u tankom crevu, apsorbuje i resintetiše u ćelijama crevne sluzokože, ulazi u limfne sudove i u cirkulaciju tj. stiže do jetre. Višak se deponuje u obliku masnih naslaga.

Normalne vrednosti su 0,46-2,28 mmol/L.

Povišen je nivo kod povećanog unosa hranom, oštećenja funkcija jetre, hroničnog alkoholizma, šećerne bolesti, nefrotskog sindroma, hipotireoze, opstrukcije žučnih puteva, uzimanja nekih lekova npr. kontraceptiva, i što je za savremenog čoveka veoma važno istaći stres.

Većim delom su visoki trigliceridi povezani sa porastom LDL holesterola i smanjenjem HDL holesterola. Kod starijih žena je uočena snažna povezanost između visokih triglicerida, niskog LDL holesterola i bolesti srca. U stvari, ta je povezanost tako  jaka da neki smatraju visok nivo triglicerida kod žena posle menopauze kao nezavisni rizični faktor za razvoj bolesti srca.

Smanjenje koncentracije triglicerida je od manje dijagnostičke vrednosti i može se naći kod malnutricije, malapsorpcije, hipertireoze, terminalnih stanja bolesti jetre.

Posebno je potrebno istaći da povišen nivo triglicerida u okviru analize laboratorijskih parametara, nedvosmisleno ukazuje na trenutni unost namirnica bogatih trigliceridima i ne pridržavanje higijensko dijetetskog režima ishrane.

 

trigliceridiZa neke možda i apsurdno, ali među proizvodima koji su bogati trigliceridima, a kao po običaju aluzija je najčešća na mesne proizvode i prerađevine od mesa, nalaze se i neke vrste povrća među kojima je dominantan krompir.

Nutricionisti preporučuju svim osobama koje pate od povišenog nivoa triglicerida da pre svega iz svoje ishrane izbace krompir, jer je praksa da ova vrsta povrća, u svim oblicima (baren, pečen,...), čini bazu svih dijeta za redukciju povišenih masnoća u krvi.
 

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 9

 1. 27.08.2021

  Muzu je 7 puta uvecana vrednost triglicerida.Molim za savet u vezi ishrane(pogotovu dorucka)!Hvala


 2. Dragana 22.07.2021

  Od početka godine pijem lekove za povišen pritisak i roxeru od 5mg, no i pored toga su mi trigliceridi 3,2, holesterol 5, HDL 0,9, LDL 2,6, AST 29,4, ALT 22,6 I CK 106. Molim za savet kako da snizim nivo triglicerida. Hvala.


 3. Branko Potpara 25.05.2021

  Holesterol 4.32. Trigliceridi 2.91 povećani , rexoru pijem 10 mg ,šta da pijem za trigliceride ???


 4. Igor 16.03.2021

  Danas merio trigliceride 16,49, i to nakon pijenja Ziglipa tri meseca.


 5. Dejan 06.03.2021

  Imam triglecerjde 52 i holesterelor 20 sta da radim


 6. мирослав кујунџић 06.08.2014

  Povećani su mi trigliceridi, danas je njihova vrednost 1. 95, bio kod doktora, nije mi nešto naročito rekao šta da radim. Ostale vrednosti biohemijskih rzultata, su u granicama dozvoljenosti, holesterol je 5. 27. Interesuje me šta da radim i vratim trigliceride, u granicama vrednosti. Hvala na pomoći, pozdrav m. Kujunxić


 7. Maja 05.03.2013

  Moj otac ima poviseni broj triglicerida i holesterola u krvi. Masti su 10, 60, a gliceridi 18. Zanima me koliko je to opasno? I kako se leci?


 8. Nikolina Jevtic 15.07.2011

  Zdravo, imam 37 god. Cesto imam povisen pritisak, i pijem tablete za to, pre sedam osam god. Imao sam upalu prostate, a sada me muci zeludac i imam upalu dvanaestopalacnog creva, danas sam radio nalaze krvi imam povisene trigliceride 5. 01 dosad nisam imao a zadnji nalaz pre tog sam radio u martu. Sta moze biti uyrok i da li je u mom slucaju opasno, dobio sam lekove za smanjivanje trigliceridafenolip, da li je to dobra terapija i sta je najbolje od hrane da jedem.
  Hvala i veliki pozdrav


 9. velibor 11.02.2010

  Pozdrav, radio sam sve aanalize krvi isve je u granicama i holesterol osim triglicerida. Takodje i ultrazvuk celog stomaka i sve je ok. Trigliceridi se kreću od cirka 3 do 9. Staje uzrok? Hvala


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde