Hipotireoza (Hypothyreosis)

Hipotireoza je sistemski poremećaj izazvan nedostatkom tireoidnih hormona u perifernim tkivima.

Uzrok nastanka

Po uzroku nastanka, razlikujemo tri tipa hipertireoze:

 • Primarna hipotireoza može da bude uzrokovana atrofijom štitaste žlezde ili nastaje u poslednjem stadijumu hroničnog limfocitnog tireoiditisa, ali je češće jatrogenog porekla (posle lečenja hipertireoze radioaktivnim jodom ili subtotalnom tireoidektomijom), u toku tireosupresivne terapije ili uzimanja lekova koji utiču na metabolizam joda.
 • Sekundarna hipotireoza je posledica destrukcije hipofize postpartalnom hemoragijom, povreda glave, tumora ili idiopatske atrofije ove žlezde.
 • Tercijarna hipotireoza je izazvana zbog poremećaja u hipotalamusu.

Klinička slika

Osnovni simptomi su nepodnošenje hladnoće, suvoća i perutavost kože, promuklost, parestezije i bolni grčevi u mišićima, povećanje telesne težine, opstipacija ( zatvor), smanjeno znojenje. Pri pregledu se konstatuju usporeni pokreti, gruba koža i kosa, hladna koža, pastozno lice, otoci, bradikardija (usporen rad srca). U poodmaklom stadijumu hipotireoze, miksedemu u koži i drugim tkivima nagomilavaju se depoziti mukoproteina.

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu anamneze, kliničke slike, objektivnog nalaza, određivanja nivoa hormona.

Lečenje

Primenjuje se l-tiroksin. Uz pravilno lečenje hipotireoze prognoza je odlična. U organizmu se postepeno uspostavlja eutireoidno stanje, uz prestanak svih simptoma i popravljanje svih biohemijskih abnormalnosti hipotireoze.


Pogledajte sva pitanja i odgovore u vezi sa hipotireozom.


 


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 13

 1. Maja 31.05.2022

  Ja koristim 5 godina terapiju i osecam se umorno a hormoni su mi super normalno uz th. Kada se vreme menja toplohladno mogu da osetim promene zbog povisene hipertenzije . Inace sam sasvim ok. Nemam stresne situacije . Kad se ne osecam dobro odmaram. Citam. Slusam muziku . Pisem.


 2. Fadila 30.12.2020

  Ukinula mi dr terapiju kao tsh je vec dugo uredan strah me, molim misljenje.


 3. Ivanka Savić 28.07.2012

  Uradila sam analize koje ukazuju na povećanje tsh hormona. Čitajući neka iskustva i savete na vašem sajtu došla sam do zaključka da je u pitanju hipotireoza, međutim ja imam sve simptome koji su karaktersistični za hipertireozu (izgubila sam za mesec dana 9 kg, znojenje, nepodnošenje vrićine, drhtanje, gušenje, ispucali nokti kao i suvi kašalj koji traje već dva meseca. Na uz je utvrđeno uvećanje levog režnja kao i mali čvorić. Ostale lab. analize su potpuno u redu. Molim vas za kraći savet.
  Hvala.


 4. anja 25.02.2012

  Saznala sam juce da bolujem od hipotireoze jako sam mlada i lekar mi je prepisao tivoral poslednjih 2 meseca dobila sam 6 kg. . Interesuje me da li cu dobiti toliko na kilazi koliko pricaju zbog lekova ili cu prosto izgledati normalno a samo piti lekove molim za odgovor


 5. jelena 28.01.2012

  Veliki broj bolesnika s hipotireozom i dalje ima simptome usprkos optimalnoj terapiji l tiroksinom. Endokrinolozi neće da priznaju da se u pitanju simptomi hipotireoze i takve pacijente leče statinima zbog hiperlipoproteinemije, antidepresivima zbog depresije, antiepilepticima i tricikličnim antidepresivima zbog polineuropatije.


 6. Milka Lazic 29.12.2010

  Imam poremecaj funkcije vec dugo, redovno uzimam terapiju, uglavnom je sve u granicama normale. Nedavno su mi povecali terapiju sa 100 na 125 miligrama. Zanima me, da li i zbog toga mogu da imam kasnjenje menstruacije? Inace, to se desavalo i ranije. Do deset dana kasnjenja.


 7. Potana 16.10.2010

  Ja sam bolovala godinama od hipertireoze. . . Razbolela sam se sa nepunih 10 godina zivota. . Pa sam imala 15 dobre rezultate. Onda sam obolela od hipotireoze, ugojila 21 kg, nakon 2 godine lecenja. . Ponovo se pojavila hipertireoza. Bila sam psihicki jako lose, jer je postajalo neizdrzivo. Okruzena ljubavlju porodice i prijatelja, pozitivnom energijom. . Moji rezultati su vec godinu dana odlicni. Terapiju ne uzimam 9 meseci vec. Idem kod nutricioniste, smrsala sam vec 16 kg. . Ostalo je jos malo. . Radim, zivim, smejem se opet. Snaga se vraca polako, aritmije su prestale. Imam 30 godina i zelim da vam porucim da se ne predajete nikada i da verujete i zelite da ozdravite, i to ce se dogoditi. Zivite zivot sa sto manje nervoze i stresa, to je kljuc dobrog zdravlja.


 8. Natasa Gogic 29.09.2010

  Od stitne zlezde se lecim od jula 2007g. Imala sam i cvorice, pa sam prosle godine imala terapiju radioaktivnim jodom, od tada pijem eutiroks. Lekar mi je preporucio i caj od kleke, pa moze nekoi i to da proba, regulise metabolizam


 9. mila 10.04.2010

  Vrlo interesantn savet za lecenje hipotireoze o dejstvu preparata br. 80 slovenacke firme planet zdravlja. Potrazila sam sire o toj firmi i preparatu, on je 25 eu. Ali nigde nepise dali se daje kao pomocni lek uz stalnu terapiju ili se prestaje sa terapijom dok se on pije. Imali neko vise iskustva sa njim? Poznaje li neko kakva je to firma, kakvom tehnologijom sve raspolaze? I dali stvarno upotrebljava nanotehnologiju?


 10. Jasmina Janevska 19.01.2010

  Drago mi je da posojite, zbog vaseg sajta sam se javila na pretrage, sad sam sigurna da sam normalna, i da ima leka za moje simptome. Pisat cu vam kad mi lekar prepise terapiju


 11. Dr med. Nikola Pozder 17.11.2009

  Slažem se sa definicijom ovog stanja, jer tonije bolest. Medjutim, postavlja se pitanje da li hormona nema dovoljno ili su oni biološki neaktivni, jer za stvaranje aktivnih hormona t3 i t4 je potrebno prisustvo organskog joda, koga nažalost nema dovoljno u prirodi (samo neke vrste morske ribe iz atlantika i morski kupus takodje iz atlantika su prirodni izvor aktivnog j). Stoga ga, takoreći, u prirodi nema uopšte... Priča sa jodiranjem soli je veoma tanka, jer se so jodira neorganskim jodom koji nije upotrebljiv za ljudsko telo, tako da je verovatnija cirkulacija organskog aktivnog joda u telu čoveka nego unos svežih količina istog. Dakako, terapija hipotireoze je supstituciona, tj. dajemo nadoknadu onoga što fali u telu ali pacijenti treba da znaju da je to za sada doživotno... Slovenačka firma "planet zdravja" iz ljubljane je uspela da napravi preparat broj 80 na bazi hladno cedjenog ulja oraha koje je molekularno modifikovano nanotehnologijom a u kome se nalazi aktivirani organski jod vezan za molekule ulja i kao takav se munjevito apsorbuje iz sluznice digestivnog sistema. Tako veoma lako dodajemo štitastoj žlezdi ono što joj nedostaje. Kod hipotireoze ovaj preparat ima veoma dobar efekat jer potencira rad preostalog žlezdanog tkiva, ali je interesantno da se daje i kod hipertireoze jer veoma brzo uspostavlja normalni rad štitaste žlezde.


 12. Mira 25.08.2009

  Liječim se od 1992. jako mi je tesko uskladiti hormone, mnogo kilograma. Takođe sam i hipokorticizam već 14 godina. Da li mi može neko dati savjet kako se zaštititi. Šta piti za zaštitu? Pozdrav


 13. jelena nikolić 25.06.2009

  Bilo bi korisno saznati koji procenat pacijenata sa hipotireozom koji su na supstitucionoj terapiji l tiroksinom i normalnim vrednostima t4, t3 i tsh se zaista oseća sasvim dobro


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde