Laksativi

Laksativi (laksansi) jesu lekovi za lečenje zatvora stolice. Zatvor stolice (opstipacija, konstipacija) je stanje u kome osoba ima neugodno ili retko pražnjenje creva. Takva osoba ima tvrdu stolicu koja teško prolazi, a i osećaj da se rektum nije u potpunosti ispraznio. Postoji akutni i hronični zatvor. Zatvor može za posledicu imati oboljenja debelog creva usled koncentriranja toksina iz fecesa.

Razlozi nastanka zatvora mogu biti: promjena ishrane, neadekvatna ishrana, fizička neaktivnost, lekovi (antacidi, soli bizmuta, gvožđa, antihipertenzivi, narkotici, sedativi), poremećaji štitnjače, hiperkalcijemija.

Ponekad je za lečenje takvog stanja potrebno samo prilagoditi ishranu. A često je zatvor samo simptom neke druge bolesti. 

Osmotska sredstva

U osmotske laksanse spadaju supstance koje se slabo apsorbuju – purgativne soli i laktuloza, natrijum sulfat, polialkoholi (glicerol, manitol, sorbitol), organske kiseline koje se slabo resorbuju (limunska, vinska i jabučna kiselina). Putem osmoze omogućavaju povećanje zapremine crevnog soka, što dovodi do ubrzane pasaže kroz tanko crevo i dospevanja u kolon veoma voluminoznog sadržaja. Usled rastezanja zida kolona, defekacija nastaje sat vremena posle uzimanja laksanasa. Mogu se javiti i grčevi u trbuhu.


Od soli se uglavnom upotrebljavaju magnezijum-sulfat i magnezijum-hidroksid. Ove soli su nerastvorljive, zadržavajući vodu povećavaju zapreminu stolice. Magnezijum se iz ovih jedinjenja apsorbuje u malim količinama koje ne daju sistemska neželjena dejstva, ali ih ipak treba izbegavati kod male dece i bolesnika sa oslabljenom renalnom funkcijom, jer mogu izazvati srčani blok, neuromišićnu blokadu ili depresiju CNS-a.


Laktuloza je polusintetsko jedinjenje, disaharid sačinjen od fruktoze i galaktoze. U kolonu se pod dejstvom bakterija razlaže na ova dva šećera, koji se slabo apsorbuju. Njihovom fermentacijom nastaju mlečna i sirćetna kiselina, koje deluju kao osmotski laksansi. Laktulozi je potrebno 2-3 dana da ispolji dejstvo.


Neželjena dejstva se javljaju kod velikih doza: nadimanje, grčevi, proliv i poremećaj elektrolita. Može se razviti tolerancija.


Glicerol se primjenjuje kao laksativ, a deluje osmotski, tako da navlači vodu u lumen creva iz okolnih tkiva. Sadržaj creva time postaje mekši i crevna funkcija biva olakšana. Dostupan je u obliku tečnosti ili čepića. Takav laksativ može pomoći u više situacija: kada je potrebno razviti normalnu crevnu funkciju nakon perioda loše ishrane i nedostatka fizičke aktivnosti, zatim u pripremi za pregled ili operaciju, pre porođaja, u periodu od par dana nakon porođaja i može pomoći kod konstipacije često uzrokovane drugim lekovima.
Neke nuspojave pri njegovoj upotrebi mogu biti nelagodnost u trbuhu, grčevi, gasovi. Treba uzeti u obzir i mogućnost alergijskih reakcija.


Laksansi koji povećavaju volumena creva


Ovi laksativi povećavaju volumen stolice. Zadržavajući vodu u lumenu creva, povećavaju zapreminu crevnog sadržaja i tako ubrzavaju peristaltiku. Potrebno je nekoliko dana da ispolje dejstvo, ali im je dobra strana to što nema neželjenih efekta koji ostavljaju neželjene posledice. To su npr. pektini iz voća (smokve, šljive), mekinje, ljuskice semena metilceluloza, sterkulia, agar i ljuska ispagule.


Omekšivači stolice


Ovi laksativi olakšavaju defekaciju tako što razvodnjavaju i omekšavaju feces. To su tečni parafin (koji se ne koristi zbog sumnje u kancerogenost) i maslinovo ulje. Takođe, u ovu spada i natrijum dokuzat koji nije ništa drugo nego posebna vrsta deterdženta. Danas su uglavnom napušteni.


Antiapsorpcijski laksativi

U pitanju su izrazito jaki laksativi. Deluju na način da izazivaju ulazak vode ili blokadu apsorpcije vode pa stolica postaje mekana. Zapravo, ovakva sredstva izazivaju stanje proliva. To su npr. ricinusovo ulje, krotonovo ulje i dr

Nadražajni laksativi


Vrlo snažno, efikasno i direktno podstiču zid debelog creva uzrokujući stezanje i pomeranje stolice. To su, bisakodil, senozidi A i B iz biljke sene ( Cassia angustifolia ), ramnozidi iz kore krkavine ( Rhamnus frangula ), fenolftalein, glikozidi iz rabarbare ( Rhei rhizomae ). Treba istaći da se oni mogu koristiti vrlo ograničeno jer izazivaju grčeve, a takođe mogu uzrokovati zavisnost jer ukoliko se često uzimaju razvijaju sindrom lenjih creva. Takođe, često i produženo uzimanje takvih laksativa izazivaće oštećenje debelog creva.


Sena laksativno dejstvo duguje derivatima antracena, koji sa šećerima grade glikozide. Lek neizmenjen dospeva do kolona, a u njemu se pod dejstvom bakterija raskida glikozidna veza i oslobađaju antracenski derivati. Apsorbuju se i direktno deluju na mienterički pleksus, pa preko njega izazivaju kontrakciju glatkih mišića i na taj način i defekaciju.

Bisakodil je hemijski i farmakološki srodan fenolftaleinu, ali mu je djelovanje 10 do 20 puta potentnije. U tankom crevu se resorbuje i nakon biotransformacije izlučuje u tanko crevu preko žuči. On deluje na sluznicu podstičući peristaltiku creva. Delovanje mu počinje tek za 6 do 12 sati, ali ako se primeni u obliku čepića tada delovanje započinje puno brže - za pola sata do sat vremena.


Registrovani lekovi:


 • bisakodil – Dulcolax (Zdravlje Srbija), Panlax (Hemofarm Srbija),
 • natrijum-pikosulfat – Natrijum-pikosulfat (Zdravlje Srbije),
 • laktuloza – Lactulose-MIP (Chephasaar Chemisch Pharmazeutische Fabrik Nemačka), Portalak (Belupo Hrvatska),
 • polietilenglikol – Fortrans (Beaufour Ipsen Industrie Francuska).
 • natrijum laurilsulfoacetat, glicerol – Medilaks (Farmakos Srbija),
 • bokvica – Mucofalk pomorandža –(Dr. Falk Pharma Nemačka)

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 11

 1. Mirko 28.06.2024

  Šta mogu da kažem kad nikome niste odgovorili na postavljanju pitanje, isto imam tvrdu stolicu i non stop naduven stomak u wc idem jednom nedeljno i to je muka. Valjda će to odgovoriti bar nekome.


 2. maja 03.04.2024

  Ja koristim čaj od krušine i pomaže mi.


 3. Vesna 10.01.2024

  Imam problema sa pražnjenjem, nemam stolicu dva puta nedeljno i kad imam to nije dovoljno, osećam da nisam ispražnjena. Šta da uzimam kao laksativ? Imam 64 godine. Hvala unapred.


 4. Slavica 29.12.2023

  Invalid sam i ne mogu se praznim već 3 nedelje. Koristila sam senu dulkolaks bilaks čaj i tablete i ništa mi ne pomaže. Molim Vas pomozite mi. Šta da radim?


 5. Božidar 23.12.2023

  Poštovani, moj problem je imam konstipaciju (zatvor). Uzeo sam Dulcolax. Ali ne pomaže i dalje nemam pražnjenje. Hvala na odgovoru.


 6. Tanja 29.11.2023

  Moja majka je 1935 godište i ima veoma velike probleme sa čvrstom stolicom i retkim pražnjenjem. Šta bi ste mi preporučili od laksativa a da je efikasno i da odgovara njenim godinama? Unapred zahvalna na odgovoru.


 7. milutin 16.12.2022

  Najbolji prasak za kolonoskopiju i cena


 8. Bogdan 08.12.2022

  Imam zatvor i tvrdu stolicu, ne idem van po nedelju dana, šta je najbolje da uzimam sirup, tablete ili čepiće ali da nemam grčeve u stomaku. Hvala


 9. Milan 10.10.2022

  Imam Kandidu u crevima,Da li smem da popijem laktozu bar 2,3 puta u 10 dana? Vec godinama bijem terapiju od koje imam zatvor.Ali uz 2,3 kašičice laktoze nemam problem.E sada zbog Kantide da li bi smeo da popijem i ako smem koliko?


 10. Dragana Devald 19.06.2022

  Koja je najjeftinija cena laksativa


 11. Vera 06.04.2022

  Važno pitanje stavila sam čepic dulkolah u 19 časova kada mogu da koristim laksans posle kojeg vremena.Hvala.


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde