Digestivi

Digestivi

Pankreas izlučuje amilolitičke, proteolitičke i lipolitičke enzime. Amilolitički enzimi, kakav je amilaza, hidrollizuje skrob do oligosaharida i disaharida maltoze. Lipolitički enzimi su lipaza, fosfolipaza i holesterol esteraza. Proteolitički enzimi u pankreasnom soku su: endopeptidaze (tripsin i himotripsin) – deluju na untrašnje peptidne veze proteina i polipeptida, egzopeptidaze (karboksipeptidaza i aminopeptidaza) – deluju na slobodne karboksilne i amino-grupe na terminalnim krajevima peptida i elastaza (deluje na elastična vlakna). U pankreasnom soku se takođe nalaze ribonukleaze. Dejstvo svih pankreasnih enzima u alkalnoj sredini je optimalno.

Smanjena sekrecija enzima može biti posledica hroničnog pankreatitisa. Kod ove bolesti javlja se bol u trbuhu, ponekad stalno, a ponekad na mahove. Napredovanjem hroničnog pankreatitisa ćelije koje luče digestivne enzime polagano, ali sigurno propadaju i lučenje se smanjuje. Na kraju, funkcija lučenja digestivnih enzima u potpunosti zakazuje, a mogu biti oštećene i Langerhansove ćelije, pa se razvija diabetes melitus. Kao rezultat nedostatka ovih enzima javljaju se tegobe kao što su obilne, masne, smrdljive stolice. Stolica je svetla i masna. Slaba apsorpcija dovodi do gubitka težine i pothranjenosti. Ovakvo stanje može se poboljšati uzimanjem lekova koji sadrže enzime pankreasa.


Digestivi su lekovi za supstitucionu terapiju kod smanjene sekrecije digestivnih enzima


Pankreatin jeste smesa enzima, a dobija se ekstrakcijom iz svinjskog pankreasa. Sadrži lipazu, amilazu i proteazu u razmeri 5 : 4 : 3. Takav ekstrakt, naravno, ne može se uzimati jednostavno "per os" jer bi pankreatin, koji je i sam protein, bio razgrađen u želucu pod uticajem pepsina i HCl. Zbog toga su proizvedeni preparati pankreasnih enzima u acidorezistentnim mikrogranulama koje se rastvaraju u medijumu pH>5, što omogućava da se postignu viskoe doze aktivnih enzima u duodenumu. Kapsule primenjuju se zajedno s obrokom i to sa svakim obrokom tako da se osigurava delotvorna količina enzima u varenju hrane. Terapija je doživotna.

Registrovani lekovi


  • amilaza, lipaza, proteaza – Festal N (Jugoremedija Srbija),
  • pankreasni prašak – Pankreatin (Galenika Srbija),
  • amilaza, lipaza, proteaza, hemiceluloza, žučne soli – Digestal (Galenika Srbija)

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde