Lekovi za žučnu kesu i jetru

Jetra je jedan od najvitalnijih organa ljudskog organizma, najveća žlezda organizma. Njene funkcije su mnogobrojne: metabolizam masti, ugljenih hidrata i proteina, proizvodnje krvnih proteina, žuči i holesterola skladište glikogena, vitamina i gvožđa, velika barijera ulasku otrova, lekova i bakterija u krvotok i dr. Najčešće bolesti jetre jesu:
masna jetra - masna jetra jeste nakupljanje lipida u ćelijama jetre, alkoholna bolest jetre: oštećenje jetre nastalo hroničnim konzumiranjem alkoholnih pića, ciroza jetre i hepatitis.

Hepatoprotektivni lekovi


Silimarin je aktivna supstanca biljke sikavice (Silybium marianum). Silimarin je mešavina flavonolignana silibina, silikristina i silidiaza i glavna je aktivna supstanca u plodu sikavice. Smatra se da obnavlja oštećene membrane jetrinih ćelija i vraća im njihovu aktivnost. Silimarin se može koristiti u akutnim i zapaljenskim bolestima jetre i kod upala jetre uzrokovanih otrovima, koristi se kod ciroze jetre i kod hroničnih bolesti jetre. Silimarin se može koristiti za ublažavanje hepatopatije, masne degeneracije jetre, upala jetre virusnog porekla, alkoholizma, trovanja jetre različitog organskog porekla i sl.

U hepatoprotektvivne lekove spadaju i: esencijalni fosfolipidi sa vitaminima, vitamini B grupe, analozi esencijalnih aminokiselina (L-ornitin L-aspartat, ornitin-ketoglutarat i dr).


Regoistrovani lekovi


 • Esencijalni fosfolipidi – Essentiale forte N (Aventis Pharma Nemačka)
 • L-ornitin L-aspartat – Hepa-merz ( Merz Pharmaceuticals GmbH Nemačka)
 • Silimarin - Leprotek (Zdravlje Srbija), Favora Sylimarin (Belupo Hrvatska)

 

Žučna kesa je maleni organ u obliku kruške smešten ispod jetre. Tu se prikuplja i žuč - tečnost koju stvara jetra, a sastoji se od žučnih soli, elektrolita, bilirubina, holesterola, i drugih lipida. Takođe sadrži metabolite i razgradne produkte ksenobiotika (lekovi i otrovi). Žuč služi kao emulgator za masti i vitamine rastvorljive u uljima u digestivnom traktu i omogućava bolju apsorpciju masnih materija iz creva.

Najčešće bolesti bilijarnog sistema jesu kamenac u žučnoj kesi (holelitijaza) i kamenac u žučovodu (holedokolitijaza). Ti kamenci se najvećim delom sastoje od holesterola. Kada žuč postane prezasićena holesterolom on stvara kristale koji imaju tendenciju rasta. Ovakvo stanje može nastati zbog genske predispozicije ili nepravilne ishrane.

 

Lekovi koji se primenjuju u terapiji holesterolskih žučnih kamenaca


Najčešće oboljenje bilijarnog trakta je holesterolska holelitijaza, tj. formiranje holesterolskih kamenaca u žučnoj kesici. Lekovi koji mogu rastvoriti nekalcifikovane kamence u žučnoj kesici jesu henodeoksiholna kiselina i ursodeoksiholna kiselina. Henodeoksiholna kiselina je jedna od dve osnovne žučne kiseline. Ursodeoksiholna kiselina, 7β-hidroksi epimer henodeoksiholne kiseline, pojavljuje se u malim količinama u žuči čoveka. Dijareja je glavno neželjeno dejstvo ovih kiselina. Kliničku primenu našle su samo kod nekih bolesnika jer je hirurška intervencija indikovana kod većine bolesnika koji zahtevaju lečenje.


Ursodeoksikolna kiselina - tokom lečenja ursodeoksiholnom kiselinom dolazi do promene relativnih koncentracija žučnih kiselina - ursodeoksikolna kiselina često postaje glavni sastojak žuči. Ursodeoksiholna kiselina inhibira intestinalnu apsorpciju holesterola i njegovu sekreciju u žučnu kesu. Za delovanje ovog leka od krucijalne je važnosti to da je funkcija jetre dobra, da je funkcija žučne kese takođe dobra i da se žučni kamenac sastoji isključivo od holesterola. U retkim slučajevima je u pacijenata primećena meka stolica.


 

Lekovi koji otklanjaju spazam žučnih puteva


Kretanje žučnih kamenaca niz žučne puteve može izazvati vrlo jake bolove (bilijarna kolika), koji se moraju ublažiti. Morfin uspešno otklanja bol, ali ima neželjena lokalna dejstva – dovodi do spazma Odijevog sfinktera i povećava pritisak u žučnim putevima. Zato se daje prednost buprenorfinu. Petidin deluje na sličan način, mada relaksira druge glatke mišiće. Za otklanjanje bilijarnog spazma obično se koristi atropin, jer deluje spazmolitički. Može se primeniti zajedno sa morfinom.

 

Registrovani lekovi:


 • Ursodeoksikolna kiselina - Ursofalk ( Dr Falk Pharma GmbH Nemačka), Ursosan (Pro.Med.CS Praha A.S. Češka),
 • Himekromon – Himekromon (Zdravlje Srbija), Mendiaxon (Hemofarm Srbija)

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 5

 1. Danijela 28.06.2024

  Koji lek protiv bolova je najefikasniji da umiri bol u žuči.


 2. Ana 28.05.2024

  Pre dva meseca opersina od zuch. Sada imam veliki problem nakon jela. Šta i da pojedem nakon toga?


 3. Alternativac 18.05.2024

  E crne Marija i Ljiljana u koju ste vi crkvu našle da se molite... Koliko vidim čika doca vam neće reći bilo koji, a kamoli neki zdrav i pametan odgovor.


 4. marija 23.03.2024

  Sinoć sam saznala da imam kamen u žučnoj kesi, kao i upalu žučne kese. Kako se to rešava?


 5. Ljiljana 16.02.2024

  Koji antibiotik je najefikasniji za upalu žuči i žučnih puteva?


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde