Probiotik i antibiotik

U organizmu čoveka postoji preko 500 vrsta bakterija. Sve te bakterije su dobre za organizam, i održavaju normalnu fiziološku floru tj. crevnu floru. Takve bakterije često se nazivaju probiotskim bakterijama, i one predstavljaju primarnu zaštitu organizma od patogenih bakterija. 

Crevna flora je podložna čestim promenama, i na nju utiču brojni faktori, kako oni iz hrane, tako i patogene bakterije i lekovi koji narušavaju normalnu crevnu floru. 

Jedna od glavnih uzročnika narušavanja crevne flora, i ubijana „dobrih“ bakterija, su svakako antibiotici. Do danas, ne postoji antibiotik koji će ubijati samo patogene bakterije, a ne i „dobre“. Česte upotreba antibiotika, ili nekih lekova, narušava normalnu crevnu floru, i nastaju neželjeni efekti kao što je dijareja, mučnina, povraćanje. 

Danas, u medicini, se često praktikuje, i poželjeno je, uzimati uz svaki antibiotik i probiotik, kako bi se koliko toliko nadoknadile te „dobre“ bakterije i povratila normalna crevna flora. Korišćenje probiotika omugaćava bolje podnošenje antibiotika i brži oporavak nakon njihove upotrebe.  

Kako koristiti probiotik? 

Probiotik nije nešto što se unosi samo putem leka. Vrlo dobro je poznato da se probiotik nalazi u mnogim namirnicama.

Neke od namirnica koje su izvor probiotika su: 

 • Jogurt 
 • Kiseli kupus 
 • Kefir 
 • Kiseli krastavci 
 • Meki sirevi 
 • Surutka 

Ono što je bitno je znanje kako i koliko koristiti probiotik. Veliki unos probiotika ne znači da će to doprineti bržem oporavku crevne flore. Treba biti veoma oprezan sa probioticima, jer mogu da naprave dodatne mučnine i probleme sa stomakom. Ako se probiotici unose hranom, onda treba često menjati hranu koja je izvor probiotika. 

Ne treba koristiti bilo koje prirodne probiotike za svaku bolest. Važno je konsultovati se sa lekarom o načinu ishrane tokom prisustva bakterije ili gljivice. Jedan od primera je da osobe koje imaju kandidu ne bi trebalo da jedu mlečne proizvode

Oporavak crevne flore zavisi od toga koliko je narušena. Nekad to može trajati nedeljama, a nekada čak i mesecima. Kod osoba sa teže narušenom crevnom florom, često se koriste probiotici u vidi tableta, zbog njihovog bržeg delovanja. 

Probiotici u vidu tableta  imaju brže delovanje, i namenjeni su osobama sa osetljivim crevima, želudcem i generalno osetljivijem stomakom na antibiotike. Upotreba probiotika bi tebalo da bude u dogovoru sa doktorom. Ono što je karakteristično je to da probiotik treba koristiti pre jela, sa puno tečnosti. Dakle, dva sata pre jela popiti jednu kapsulu probiotika sa dosta tečnosti. Nakon toga, obrok se normalno jede, bez ikakvih smetnji. 

Na kraju, možemo istaći da je zdrava i raznovrsna ishrana prevencija narušavanja crevne flore, i da takva ishrana ne treba da bude deo nečijeg života samo u trenutku prisustva nekih patogenih bakterija. Takođe, puno tečnosti je jedna od bitnih stvari u prevenciji narušavanja crevne flore prilikom upotrebe antibiotika.


Pogledajte sva pitanja i odgovore u vezi sa probioticima.


 


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 2

 1. Aleksandar 10.07.2022

  Ako dete od dve i po godine pije 2puta dnevno antibiotik, da li mu se posle svake doze antibiotika daje probiotik? Hvala.


 2. Nadezda 10.04.2022

  Pijem antibiotike i poslije dva sata popijem probiotik. Primijetila sam da pisto popijem probiotik pocinje da me muci stomak i imam nagon na stolicu. U cemu je problem?


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde