Oralni kontraceptivi

Oralni kontraceptivi su veoma efikasni; izostanak njihovog efekta je kod samo 1% žena. Savremeni oralni kontraceptivi sadrže veoma male, ali delotvorne količine ženskih polnih hormona, i po količini ovih sastojaka mnogo se razlikuju od ranijih preparata. Kontraceptivna sredstva sa velikom dozom hormona mogu dovesti do problema sa srcem i krvnim sudovima. Danas ove pilule imaju izuzetno malo hormona, ali i ove doze takođe mogu prouzrokovati zdravstvene probleme. Na sreću, ove su komplikacije izuzetno retke, naročito kod žena mlađih od 30 godina. Pušenje povećava rizik za nastanak komplikacija.

Dva su tipa hormonskih kontraceptiva.

Kombinovana pilula koja sadrži estrogen i progesteron, ima deset puta manje estrogena nego originalna, ranije pravljena pilula za kontracepciju, i otprilike dva puta manje progesterona. Takozvana mini pilula, koja sadrži samo progesteron, takođe je sa niskom dozom hormona.

Rezultat ovih promena u dozaži hormona omogućio je zaključivanje da je statistički znatno manji rizik od korišćenja ovih savremenih kontraceptivnih sredstava nego od zanemarivanja bilo kakve kontrole nastanka neželjene trudnoće, s obzirom da je smrtnost posle porođaja, odnosno prekida neželjene trudnoće znatno veća nego od korišćenja ovih medikamenata.

U poslednje vreme aktuelna je takozvana “Morning After Pill”, tableta koja se uzima posle odnosa za koga se pretpostavlja da može dovesti do trudnoće, odnosa koji je bio u vreme ovulacije.

 

Estrogen i progesteron u minimalnim količinama

 

Pilula nije za svaku osobu. Neke žene ne smeju koristiti oralne kontraceptive. Vi ne smete koristiti kombinovanu pilulu ako ste već imali moždani udar, ako imate poremećaj faktora koagulacije, povišeni krvni pritisak, težak oblik šećerne bolesti, karcinom dojke ili materice, ako postoji sumnja da ste već u drugom stanju ili ako još uvek dojite bebu.

Neki ginekolozi savetuju da ove pilule ne koriste žene strastveni pušači, sa depresijom, migrenama, iregularnim ciklusima ili izostankom menstruacije. Kako studije ukazuju da se rizik od korišćenja oralnih kontraceptiva povećava sa godinama starosti, obično se savetuje prestanak njihovog korišćenja posle 40 godina kod svih žena, odnosno posle 35. godine života ako žena puši.

 

Ipak treba biti obazriv!

 

 

Neželjeni efekti

Kako još uvek postoji rizik da pilula može dovesti do moždanog udara, postoje znaci na koje se mora obratiti pažnja tokom uzimanja oralnih kontraceptiva. Ako su Vam glavobolje češće nego obično, ako se osećate slabo, umorno, ili imate probleme sa govorom, odmah se javite lekaru. Ako Vam je zakazan operativni zahvat, obustavite uzimanje pilula najmanje mesec dana ranije. Kao što je u prethodmom tekstu navedeno, pilule mogu dovesti do poremećaja faktora koagulacije, naročito posle operacije. Ove napomene ne odnose se na najsavremenije preparate sa minimalnim dozama hormona.
 

Oralni kontraceptivi imaju i druge, manje opasne neželjene efekte. Naročito ako pilule koristite prvi put životu, kod Vas može nastati krvarenje između menstruacija ili menzes može izostati. Na tržištu su brojne vrste oralnih kontraceptiva, a lekar odabira preparat koji je za Vas najbolji.

Neke žene imaju regularne cikluse samo dok koriste hormonske kontraceptive, a menstruacija im izostaje po prestanku uzimanja. Ovaj efekt je skoro uvek privremen. Smatra se da u oko 5% žena posle pet godina korišćenja oralnih kontraceptiva dolazi do povišenja krvnog pritiska. U najvećem broju slučajeva njihov se pritisak vraća na normalu posle prestanka uzimanja ovih medikamenata.

 

Drugi mogući neželjeni efekti podrazumevaju mučninu, napetost dojki, retenciju tečnosti, depresiju i nervozu. Takože, neželjeni efekt je i povećanje telesne mase, bilo zbog zadržavanja tečnosti ili zbog povećanja apetita i uzimanja veće količine hrane nego obično.

 

Interreakcije sa drugim medikamentima. Ako Vam lekar savetuje uzimanje nekog leka recite mu da koristite kontraceptivne pilule, s obzirom da one sa nekim lekovima imaju interreakcije (povećavaju ili slabe efekat).

 

 

Dobre osobine

Nemojte se uplašiti da su osim kontraceptivnog, svi ostali efekti pulila loši i potencijalno opasni. Dok pilule uzimate, kod Vas postoji manja mogućnost za nastanak obilnog ciklusa, bolova tokom menstruacije, sideropenijske anemije, cista jajnika, malignog tumora sluznice materice i jajnika, kao i reumatoidnog artritisa.

Vaši su ciklusi pravilni, sa malim gubitkom krvi, i, što je ponekada veoma važno, svoje cikluse možete predvideti, planirati. Mlade žene koje uzimaju hormonske kontraceptive imaju manji rizik za nastanak malignog tumora materice od žena koje ne uzimaju pilule. Štaviše, ne postoji dokaz da žene koje koriste pilule imaju veći rizik za nastanak malignog tumora dojke, ili nekog drugog organa, od žena koje ne koriste ovaj metod kontracepcije.

 

Podeli tekst:

Prof. dr Milan Terzić je specijalista ginekologije i akušerstva. Svakodnevno obavlja porođaje trudnica i brine o trudnoći svojih pacijentkinja. Kroz naučno-istraživački i klinički rad daje doprinos inovaciji praktičnog r...

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 4

 1. Tijana 10.03.2023

  Dobar dan, porodila sam se pre 2ipo meseca po drugi put, porodjaj je bio prirodan bez epidurala i secenja. Dojim bebu i mislim da zbog toga nije jos dosao da kazem prvi pravi menstrualni ciklus. Krvarila sam 40dana posle toga imala sam pauzu par dana pa je opet krenulo krvarenje i sutradan stalo. Od tada nista, zanima me koje sve kontraceptivne pilule postoje ?


 2. Katarina Marjanovic 17.09.2022

  Imala sam veliki stres. Nakon toga sam krvarila 17 dana sa injekcijama I kapima, posle 4 dana dobijem opet I tako od juna, sve sam analize radila, sve je dobro ali krvarenje nije. Dao mi doktor da uradim vaginalne briseve i hormonske tablete. Da su mi se hormoni poremetilo vidim I sama, apetit, opada mi kosa, bubuljice, povecana maljavost. A imam 36 godina. Ginekolog mi je rekao da krenem sa hormoskom terapijom od sledeg ciklusa. Ali ja ne znam sta da radim. Tablete koje mi je prepisao ne regulise sve od ovoga... Sta da radim? I hvala najlepse...


 3. Ivana Prokic 05.03.2021

  Intetesuje me počela sam piti jasmin oko 12 meseci zbog običnog krvarenja, međutim za taj period sam se ugojila 20kg, koju drugu pilulu bi bilo dobro piti, nekada davno pre 15godina sam koristila dijane 35 I nisam imala problema kilograma


 4. Dragana 26.07.2010

  Imam 45 godina. Pijem yasmin tablete 5 meseci i dalje u sredini ciklusa imam krvarenje koje me nervira, a sada kao da sam dobila menstruaciju. Moj ginekolog kaže da popijem do kraja, a to je još 8 pilula, a ja bih ih bacila. Šta da radim?


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde