Postmenopauzalno krvarenje


Ako žena iznenada počne da vaginalno krvari posle menopauze, tada postoji nekoliko mogućih uzroka. Možda postoji infekcija vagine, ili su zidovi vagine tako istanjeni i fragilni da krvare posle polnog odnosa. Preparati estrogena koje žena u ovom periodu uzima takođe mogu dovesti do krvarenja. Međutim, kako postoji rizik od postojanja malignog tumora grlića ili sluznice materice, žena se mora javiti ordinirajućem ginekologu što pre.

Šta je postmenopauzalno krvarenje

 

Vaginalno krvarenje koje se javlja posle godinu i više dana od potpunog prestanka mentruacije.

 

Obratite se svom ginekologu

 

Ginekolog će napraviti pregled. Tada se konstatuje odakle krv dolazi – iz grlića, materične šupljine ili sa zidova vagine. Mora se napomenuti da krvarenje u ovom periodu može nastati iz uretre ili rektuma, a da pacijenkinja misli da je iz vagine.  

 

Ako je krvarenje iz grlića ili iz šupljine materice, ginekolog sprovodi biopsiju i eksplorativnu kiretažu radi uzimanja malog uzorka tkiva za histološki pregled.  

 

Koliko je ozbiljno krvarenje u postmenopauzi? Uzroci mogu biti trivijalni, ali i veoma ozbiljni, tako da žena svakako mora otići na pregled kod ginekologa.  

 

Lečenje

 

Lečenje zavisi od uzroka krvarenja. Na primer, ako je zid vagine istanjen i fragilan, savetuju se krem ili vaginalne tablete koje sadrže estrogene. Vaginalna infekcija se leči antibioticima. Ako žena ima maligni tumor, tada se sprovodi operacija, zračenje, hemioterapija ili kombinovano lečenje.

 


Podeli tekst:

Prof. dr Milan Terzić je specijalista ginekologije i akušerstva. Svakodnevno obavlja porođaje trudnica i brine o trudnoći svojih pacijentkinja. Kroz naučno-istraživački i klinički rad daje doprinos inovaciji praktičnog r...

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde