Premenstrualni sindrom (PMS)

Premenstrualni sindrom (PMS) predstavlja skup fizičkih i emocionalnih promena koje se javljaju neposredno pre menstrualnog krvarenja. Fizičke promene se obično manifestuju kao nadutost, zadržavanje tečnosti, porast telesne težine, osetljivost dojki, nadutost šaka i stopala, zatim kao slabost, mučnina, povraćanje, proliv, zatvor, glavobolje, promene na koži i problemi sa disanjem.

Emocionalne promene su depresija, iritabilnost, napetost, uznemirenost, promene ponašanja, nemogućnost koncentracije i letargija.  

Za 2-5% žena premenstrualni sindrom (PMS) predstavlja veliki problem. Ali još veći broj žena ima blage ili umerene fizičke ili emocionalne promene pre menstruacije. Simptomi mogu nastati u bilo kom periodu tokom menstrualnog ciklusa i isčezavaju čim se pojavi menstrualno krvarenje. Problemi koji se javljaju nisu isti iz meseca u mesec, već se po intenzitetu menjaju. Na tegobe se najviše žale žene dvadesetih i tridesetih godina.

Do danas se još ne znaju razlozi za nastanak premenstrualnog sindroma. Nesumnjivo je da su tegobe vezane za ciklične promene u koncentracijama hormona, jer simptoma nema tokom trudnoće i posle menopauze. Stres dovodi do povećanja tegoba žene, ali uzrok njihovog nastanka.

Dijagnoza

Lekar može pripisati sve navedene tegobe premenstrualnom sindromu samo ako one prethode menstrualnom krvarenju. Zato se ženama savetuje da u svome kalendaru ili rokovniku (potsetniku) beleže sve simptome počev od prvog dana nastanka pa sve do njihovog isčezavanja. U kalendar takođe treba zabeležiti i početak menstrualnog ciklusa.  

Ublažavanje bola kod PMS-a lekovima


Preparati koji se daju za premenstrualni sindrom nisu efikasni kod svih žena, s obzirom da su i tegobe veoma različite po  svome spektru i intenzitetu.  

Za smanjenje količine zadržane tečnosti mogu se dati lekovi za izmokravanje (diuretici). Zavisnost na diuretike relativno brzo nastaje, pa žena traži sve jače lekove.

Neki savetuju oralne kontraceptive, mada kod izvesnog broja žena ovi preparati mogu dovesti i do povećanja tegoba. Kada dominira iritabilnost, savetuju se trankilansi, mada oni sa sobom takođe nose rizik od navikavanja.

U poslednje vreme ženama se daje progesteron deset dana pre očekivanog menstrualnog krvarenja. Tako dat progesteron ne utiče na fertilnost niti deluje kontraceptivno. Međutim, veće doze progesterona koje se daju 15-20 dana tokom meseca mogu sprečiti trudnoću i dovesti do infertiliteta. Iako nije dokazano da je efikasan, Vitamin B6 prepisuje s  skoro svim ženama sa PMS.  


Vežbajte i izbegavajte soli i kofein


Izbegavanjem soli nekoliko dana pre menstruacije kod velikog broja žena smanjuje se nadutost i zadržavanje vode. Ako se izostavi i kofein, tada su tenzija i iritabilnost veoma malo izraženi, a osetljivosti dojki skoro da nema. Mnoge žene kažu da im vežbanje pomaže dovodeći do emocionalne relaksacije u periodu kada je ona neophodna. Kada žena zaključi da je nastanak tegoba predvidiv i da kratko traje, tada PMS lakše toleriše.


Podeli tekst:

Prof. dr Milan Terzić je specijalista ginekologije i akušerstva. Svakodnevno obavlja porođaje trudnica i brine o trudnoći svojih pacijentkinja. Kroz naučno-istraživački i klinički rad daje doprinos inovaciji praktičnog r...

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 3

  1. Afrodita krasnici 15.04.2022

    Dali moze pms da traje 2meseca


  2. Ivana 01.08.2020

    Ja imam vrtoglavice nadutost,bolne grudi,lupanje srca ,nervoza


  3. Nada Torlak 10.02.2010

    Ocigledno da nauka nista ne zna o ovom problemu. Kad cujem, izbegavajte kafu, so, odredjenu vrstu hrane, ne znam da li da se nasmejem ili pobesnim. Jer, to je lako reci i jednostavno zvuci, ali poenta je u tome da zene sa veoma izrazenim pms simptomima, ne mogu da kontrolisu neke simptome, a posebno glad iako bi to zelele i veoma dobro znaju sta ne treba, ali je problem, kako se uzdrzati i kako kontrolisati te svoje simptome. Na to pitanje nikada nisam cula niti procitala odgovor, jer ga ocigledno nema. Dakle, treba spreciti uzrok, a ne naknadno pametovati i deliti savete sta ne bi trebalo.


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde