Vitamin B6

Vitamini B grupe su kombinacija više vitamina. Nalaze se zajedno u mnogim namirnicama i često zajednički deluju kako bi podstakli metabolizam, poboljšali rad imunološkog i nervnog sistema, utiču na rast ćelija i njihovu deobu. Zajedničkim delovanjem mogu suzbiti stres, depresiju i bolesti srca i krvnih sudova. Namirnice koje su bogate vitaminima B grupe su jetra i druge iznutrice, riba, živinsko meso, pivski kvasac, jaja, pasulj, grašak, pirinač i mlečni proizvodi. Rastvorljivi su u vodi pa se svaki višak izlučuje mokraćom tako da se svakodnevno moraju unositi nove količine.

Hemijska struktura

Piridoksin (piridoksol, adermin) je derivat piridina, heterocikličnog jezgra sa azotom. Ovaj vitamin se u organizmu javlja u više oblika jer dolazi do oksidacije primarne alkoholne grupe vezane za ugljenikov atom  pri čemu nastaje aldehid-piridoksal, ili se hidroksil zamenjuje primarnom amino grupom pa se dobija piridoksamin. Sva tri jedinjenja imaju vitaminsko dejstvo i nazivaju se zajedničkim imenom vitamin B6. Piridoksin postoji u ćelijama i u formi piridoksalfosfata i deluje kao koenzim u različitim hemijskim reakcijama u vezi sa metabolizmom aminokiselina i proteina

 

Osetljiv je na UV svetlo i oksidaciju. Izlaganjem ili stajanjem na svetlu prelazi u neaktivnu formu. Apsorpciju pomažu linolna kiselina, vitamini B-kompleksa, vitamin C, natrijum, magnezijum, a odmažu duvan, kafa i alkohol. Koncentraciju vitamina B6 u serumu smanjuju izloženost radijaciji, neki diuretici, kontraceptivne pilule.

Izvori

Prirodni izvori: banane, puna zrna žita, leguminoze, piletina, mahunarke, žumance, tamnozeleno lisnato povrće, ribe i školjke, meso, iznutrice, mleko, orasi, puter od kikirikija, krompir, suve šljive, suvo grožđe, pšenica, pšenične klice, kukuruz, avokado, crni šećerni sirup od melase, pivski kvasac. Sastavni je deo telesnih tečnosti svih živih organizama. Može se reći da ga ima svuda.

 

Uloga

Učestvuje u metabolizmu proteina (značajan je za sintezu hema u hemoglobinu), potreban je za potpunu apsorpciju vitamina B12, pomaže u konverziji triptofana u niacin,
deluje kao prirodni diuretik, značajan je za normalnu funkciju mozga, važan je za metabolizam nezasićenih masnih kiselina (linolne i linolenske), doprinosi prevenciji raznih nervnih i kožnih poremećaja, ublažava noćne grčeve i neke oblike neuritisa,smanjuje mučninu i usporava starenje.

 

Dnevne potrebe

Preporučene doze: muškarci 1.8-2.2 mg/d, žene 1.8-2.0 mg/d, trudnoća i laktacija 2.3-2.4 mg/d

 

Deo dnevnih potreba obezbeđuje se bakterijskom sintezom u crevima.
Povećana potreba za piridoksinom javlja se kod osoba koje su izložene različitim infekcijama, groznici, hemodijalizi, crevnim bolestima, stresu i kod alkoholičara.

Piridoksin se ne preporučuje u lečenju akni i sličnih dermatoza, pri intoksikaciji alkoholom, kod astme, hemoroida, migrene,a niti za povećanje apetita ili stimulaciju laktacije.

Hipovitaminoza

Nedostatak se javlja kod primene nekih lekova (izoniazid, cikloserin, penicilamin, inhibitori MAO) ili je vezan za nedostatak drugih vitamina B grupe. Simptomi nedostatka ogledaju se na koži (lezije slične seboreji, stomatitis) i centralnom nervnom sistemu. Nedostatak B6 vitamina uzrokuje retku anemiju. Koncentracija vitamina B6 smanjena je kod trudnica i kod žena koje su uzimale kontraceptive s estrogenima.

 

Retko kod dece , deficijencija piridoksina uzrokuje konvulzije (grčenje mišića), dermatitis (zapaljenje kože) i gastrointestinalne poremećaje, kao što su muka i povraćanje.

Nedostatak kod odraslih je praćen: mikrocitnom anemijom, promenama na koži, očima, jeziku, usnama, mišićnom slabošću, grčevima u mišićima, psihičkim poremećajima.

Hipervitaminoza

Vitamin B6 ima relativno nisku toksičnost, a neurotoksični efekti zapaženi su kod uzimanja većim od 200 mg dnevno.

 


Podeli tekst:

Dr Sonja Ilić je specijalista fizikalne medicine i rehabilitacije u Beogradu. Stručnjak u primeni mezoterapije u cilju terapije bola.

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde