Produžene i obilne menstruacije

Obilne menstruacije su relativno česte, naročito kod mlađih osoba koje još uvek nemaju pravilne ovulatorne cikluse, i kod žena pri kraju generativnog perioda (koje se približavaju menopauzi). Međutim, kod svake žene u bilo kom periodu života može nastati obilno menstrualno krvarenje. Kod nekih osoba su skoro svi ciklusi vrlo obilni. U medicinskom žargonu obilno menstrualno krvarenje se naziva menorrhagia, što predstavlja kovanicu dve grčke reči: men što označava mesec, i rhegnynai, što znači razbuktati. Poremećaj je takođe poznat pod nazivom hypermenorrhoea.

Podeli tekst:

Prof. dr Milan Terzić je specijalista ginekologije i akušerstva. Svakodnevno obavlja porođaje trudnica i brine o trudnoći svojih pacijentkinja. Kroz naučno-istraživački i klinički rad daje doprinos inovaciji praktičnog r...

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 2

  1. sonja 14.12.2011

    Imam 33 godine i imam dvoje dece. Pre sam imala menstrualne cikluse na 28-30 dana sa normalnim krvarenjem od po šest dana. Nakon porođaja menstruacije su mi bolne, obilne, sa mnogo zgrušane krvi, na 20-26 dana. Da li treba da se javim ginekologu ili nije opasno? 


  2. irena 03.01.2010

    Imam obilna krvarenja. Nakon 8 meseci, urađena mi je kiretaža i od tada nisam krvarila 2 meseca, ali sada kada sam dobila opet je po starom. Krvarenje je obilno, traje duže od 25 dana i ne prestaje. Doktor mi je dao utrogestan koji pijem već 10 dana, ali i sada traje krvarenje. Nalaze za protrombinsko vreme i koagulaciju sam radila i uredni su.  


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde