(Ne)počinjati dan kafom

Lekari savetuju da se dan nikada ne započinje kafom, već doručkom kako se ne bi "upropastio" želudac. Kafu ne bi trebalo piti više od tri puta dnevno. Ipak, studija pokazuje i da kafa može da smanji rizik od dijabetesa tipa dva.

Stručnjaci takođe ukazuju da doza tri do četiri kratka espresa prija srcu, pri čemu je od svih kafa dobar samo skraćeni espreso, dok produženi treba izbegavati, jer dodatak vode iz aparata crpi vrlo štetne materije iz kafe.

Kafu ne bi trebalo konzumirati više od tri puta dnevno, jer stavovi lekara nisu uvek bili usaglašeni kada je reč o tome da li je kafa korisna ili štetna po zdravlje.

Ipak, u poslednje vreme dolazi se do zanimljivih dokaza da je kafa zapravo veoma dobra za nas, a jedna nova studija pokazuje da ona može da smanji rizik od dijabetesa tipa dva.

Proučavanja pokazuju da je ispijanje četiri šolje kafe dnevno, oko dva decilitra, povezano sa s manjenjem od 30 odsto u riziku razvoja dijabetesa.

Svakog jutra više od 100 miliona Amerikanaca poseže za šoljom kafe da bi razbuđeni započeli dan, a mnogi priznaju da su pravi zavisnici.

Pojedina istraživanja ukazuju da se svakodnevno pijenje kafe povezuje sa smanjenim rizikom dobijanja Parkinsonove bolesti, raka jetre, kamena u žuči, ali to ne znači da se treba "predozirati" kofeinom.

Nova studija pokazuje da je kafa bez kofeina podjednako efikasna protiv dijabetesa kao i obična kafa, jer su obe vrste pune istih hranljivih sastojaka i imaju i druga važna svojstva.

Testiranjem na miševima je otkriveno da kafa ima sastojke koji povećavaju sposobnost jetre da razgrađuje šećer, što je u velikoj meri dejstvo koje imaju i lekovi protiv dijabetesa.

Međutim, mnogi lekari te nalaze smatraju zanimljivim, ali ipak suviše preliminarnim da bi svojim pacijentima odmah prepisali dvostruki espreso.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 2

  1. Тале 19.02.2018

    Da li je normalno da lekar podržava ispijanje kafe za koju zna da izaziva tešku zavisnost? Poslušajte doktora Borovića u emisiji "Jabuka na dan" gde je tema upravo kafa.


  2. tanja 07.11.2011

    Da, u pravu ste da dan ne treba započinjati kafom. Slažem se da je zdrava, ali u umjerenoj količini. Da li je treba piti pred ciklus jer mišljenja sam da povećava krvni pritisak?


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde